direct naar inhoud van 4.2 Verkeer
Plan: Klein Koninkrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPSGDklkoninkrijk-VG01

4.2 Verkeer

Bereikbaarheid

In het noordelijk gedeelte wordt het plangebied ontsloten op de Gorsdijk en de Griendweg. In het zuidelijk gedeelte wordt het gebied door de Havenweg ontsloten op de Maasdamseweg en Bevershoekstraat.

De Gorsdijk is ter hoogte van het plangebied op het wegvak Griendweg – Viltweg gesloten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Op het wegvak Viltweg – Bevershoekstraat geldt een aslastbeperking. Het gevolg is dat gemotoriseerd verkeer vanaf het noordelijke gedeelte van het plangebied via de Griendweg en de Mijlweg rijdt naar de Maasdamseweg. Ook voor het verkeer uit het zuidelijk gedeelte van het plangebied is de Maasdamseweg de belangrijkste ontsluitingsweg voor het plangebied.

De Maasdamseweg sluit in westelijke richting aan op de N217. De N217 is een provinciale oost-westverbinding door de Hoeksche Waard en sluit in het oosten aan op de A16 (Rotterdam - Breda) en leidt naar Dordrecht. In westelijke richting leidt de N217 richting Oud-Beijerland en de A29 (Rotterdam - Bergen op Zoom).

De wegen in de omgeving van het plangebied zijn conform Duurzaam Veilig gecategoriseerd. De Griendweg, Havenweg en Mijlweg zijn 50 km/h-wegen, welke ingericht zijn voor het ontsluiten van bedrijventerrein Mijlpolder en onderhavig gebied. De Maasdamseweg is een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De N217 is een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom en heeft een maximumsnelheid van 80 km/h. Door deze verkeersstructuur is het plangebied in voldoende mate bereikbaar voor het gemotoriseerd verkeer.

Netwerk openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde openbaar vervoerhaltes zijn de bushaltes Mijlweg aan de Maasdamseweg. Vanaf de bushaltes rijden met een lage frequentie bussen naar onder andere treinstation Dordrecht en metrohalte Zuidplein in Rotterdam. Ook doen de buslijnen de kernen Maasdam en Puttershoek aan. Door de lage frequentie wordt geconcludeerd dat het plangebied matig ontsloten wordt door openbaar vervoer.

Netwerk fietsverkeer

Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig liggen er langs de Maasdamseweg en de N217 op het wegvak Maasdamseweg – 's-Gravendeelseweg vrijliggende fietspaden die in twee richtingen bereden worden. Op het zuidelijk gedeelte van de N217 op het wegvak Maasdamseweg – De Havelaar zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig, hier dient het fietsverkeer van de wegen door de kern 's-Gravendeel gebruik te maken.

Op de gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom zijn geen aparte fietsvoorzieningen aanwezig zodat de fiets de rijbaan deelt met het gemotoriseerde verkeer. Mede hierdoor wordt geconcludeerd dat de ontsluiting van het plangebied voor de fiets matig is.

Verkeersafwikkeling en parkeren

Voorliggend bestemmingsplan is consoliderend van aard. Er worden geen nieuwe functies mogelijk gemaakt zodat het verkeersaanbod en de parkeerbehoefte in het plangebied niet zal wijzigen. Wel vinden er ontwikkelingen plaats op het naastgelegen bedrijventerrein Mijlpolder waardoor extra verkeer gegenereerd wordt. Om dit te kunnen opvangen wordt in het plangebied Mijlpolder de infrastructuur uitgebreid en wijzigen de verkeersstromen. Uit verkeersberekeningen blijken deze verkeersstromen door de huidige Maasdamseweg te kunnen worden afgewikkeld. Zo voldoen het kruispunt Mijlweg/Maasdamseweg en de rotonde N217/Maasdamseweg in hun huidige vorm om het verkeer af te wikkelen zo blijkt uit het 'Verkeersonderzoek bedrijventerrein Mijlpolder' van Megaborn uit 11 juli 2012.

Conclusie

De ontsluiting voor de verschillende vervoerswijzen is voldoende te noemen. Het bestemmingsplan is consoliderend van aard zodat het verkeersaanbod en de parkeerbehoefte in het plangebied niet zal wijzigen. Daarnaast zullen de ontwikkelingen op het naastgelegen bedrijventerrein Mijlpolder niet leiden tot verslechtering van de bereikbaarheid van het plangebied. Geconcludeerd wordt dat het aspect verkeer de uitvoering van het plan niet in de weg staat.