direct naar inhoud van 4.10 Water
Plan: Klein Koninkrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPSGDklkoninkrijk-VG01

4.10 Water

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerders over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hollandse Delta, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer, en van Rijkswaterstaat, de water- en vaarwegbeheerder van het hoofdwatersysteem waaronder de Dordtsche Kil. Bij het tot stand komen van het bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met beide waterbeheerders over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerders worden vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.

Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer

Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het provinciaal beleid rondom Waterparels en het beleid van het waterschap en de gemeente nader worden behandeld.

Europa:

  • Kaderrichtlijn Water (KRW).

Nationaal:

  • Nationaal Waterplan (NW);
  • Waterbeleid voor de 21ste eeuw (WB21);
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW);
  • Waterwet.

Provinciaal:

  • Provinciaal Waterplan;
  • Provinciale Structuurvisie;
  • Verordening Ruimte.

Waterparels

De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om wateren die vanuit waterkwaliteit en natuur waardevol zijn of hiervoor goede potenties hebben tegen achteruitgang te beschermen en waar mogelijk te verbeteren. Deze wateren worden waterparels genoemd. De provincie heeft hiertoe in samenwerking met de Zuid-Hollandse Waterschappen het rapport Waterparels opgesteld (mei 2008). Dit rapport is te beschouwen als een basis voor beleid en communicatie.

Waterschapsbeleid

In het Waterbeheerplan 2009-2015 staat hoe Hollandse Delta het waterbeheer in het werkgebied in de komende jaren wil uitvoeren. Daarbij gaat het om betaalbaar waterbeheer met evenwichtige aandacht voor veiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit, duurzaamheid en om het watersysteem als onderdeel van de ruimtelijke inrichting van ons land. Het Waterbeheerplan beschrijft de uitgangspunten voor het beheer, de ontwikkelingen die de komende jaren verwacht worden en de belangrijkste keuzen die het waterschap moet maken. Daarnaast geeft het Waterbeheerplan een overzicht van maatregelen en kosten. De maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn onderdeel van het plan.

Gemeente

Door de gemeente Binnenmaas is een gemeentelijke waterplan 2011-2015 opgesteld. Hierin zijn de volgende doelen geformuleerd:

  • Het watersysteem dient te voldoen aan de landelijke normen die gelden voor het regulier waterbeheer. In 2015 is het watersysteem duurzaam ingericht en voldoet het aan de waterkwaliteitseisen en is het biologisch gezond met een ecologische inrichting binnen de bebouwde kom.
  • Op het gebeid van 'waterkwantiteit' wordt gestreefd naar een optimale aan- en afvoer van water, een optimaal grond- en oppervlaktewaterpeil en voldoende berging voor hemelwater.

Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied bestaat uit het buitendijks gelegen bedrijventerrein ten noorden van de dorpskern 's-Gravendeel. Aan de Oostzijde wordt het plangebied begrensd door de Dordtsche Kil.

De bodem in het plangebied bestaat uit zeekleigrond. In het plangebied is er sprake van grondwatertrap V. Dat wil zegen dat de gemiddelde hoogste grondwaterstand tussen de 0,25 en 0,4 m onder het maaiveld is gelegen en dat de gemiddelde laagste grondwaterstand meer dan 1,2 m onder maaiveld ligt. De maaiveldhoogte in het plangebied bedraagt circa 4,20 meter + NAP.

Waterkwantiteit en -kwaliteit

Het plangebied is een waterrijk gebied, grote delen van het plangebied bestaan uit oppervlaktewater. Aan de oostzijde van het plangebied is het KRW-waterlichaam de 'Dordtsche Kil' gelegen. Ten noordwesten van het plangebied is daarnaast een waterparel aanwezig. Dit betreft de waterparel Groot Koninkrijk (zie figuur 4.8). Polder Groot Koninkrijk is een buitendijks gelegen polder. Het is een weidegebied. De waterparel is rijk aan soorten planten en dieren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0585.BPSGDklkoninkrijk-VG01_0012.jpg"

Figuur 4.8 De ligging van de Waterparel (blauwe stippellijn), ten opzichte van het plangebied. (bron: Waterschap Hollandse Delta, 2013).

Veiligheid en waterkeringen

Een deel van het plangebied is gelegen in de kern-/beschermingszone van de primaire waterkering Gorsdijk.

Afvalwaterketen en riolering

Het plangebied is aangesloten op een gemengd rioolstelsel.

Toekomstige situatie

Algemeen

Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit betekent dat geen grootschalige functieveranderingen en/of herinrichtingen zijn gepland. Binnen de vigerende bestemmingen bestaat wel de mogelijkheid tot kleinschalige ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bouwen van een nieuwe bedrijfsloods, nutsvoorziening (al of niet omgevingsvergunningplichtig) of het aanleggen van paden of verhardingen. Vanwege de consoliderende aard biedt het bestemmingsplan weinig of geen mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren.

Bij eventuele toekomstige ontwikkelingen is het van belang diffuse verontreinigingen te voorkomen door het gebruik van duurzame, niet-uitloogbare materialen (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen), zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase. Vanwege de buitendijkse ligging van het plangebied is er geen compensatieplicht bij eventuele toenames in verharding. Ook het aanleggen van natuurvriendelijke oevers is in het buitendijks gebied niet aan de orde.

Waterparels

Dit bestemmingsplan zorgt gezien haar consoliderende karakter niet voor een verslechtering of een verstoring van de aanwezige dieren en planten in de waterparel 'Groot-Koninkrijk' ten noorden van het plangebied. Dit geldt eveneens voor het KRW-waterlichaam 'Dordtsche Kil'.

Waterbeheer

Rijkswaterstaat is waterbeheerder van het rijkswater de Dordtsche Kil en ziet toe op een veilige en ongehinderde afvoer van water. Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij Rijkswaterstaat of het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de Waterwet. Dit geldt bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het waterschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Daarnaast geldt er voor de Dordtsche Kil een algemeen ligplaatsverbod. Rijkswaterstaat heeft een ligplaatsbeleidsplan ontwikkeld. Voor watergebonden bedrijfsactiviteiten kan een uitzondering worden gemaakt onder voorwaarden een tijdelijke ontheffing van het ligplaatsverbod te verlenen.

Ten slotte is ook de aanleg van een steiger vegunningplichtig op grond van de Waterwet. Een eventuele aanvraag wordt, naast toetsing aan de Waterwet ook getoetst aan het voornoemde ligplaatsbeleidsplan.

Omdat voorliggende plan consoliderend van aard is, is een vergunning op basis van de Keur niet nodig. Door de buitendijkse ligging van het plangebied en de aanwezige kern- en beschermingszone van de waterkering is bij toekomstige ontwikkelingen wel een vergunning nodig.

Bij eventuele plaatsing van windturbines langs de Dordtsche Kil dient verder rekening te worden gehouden met de scheepvaart in verband met radarhinder en externe veiligheidsrisico's. Op het plaatsen van windturbines nabij rijks(water)wegen is de 'Beleidsregel voor het plaatsen van windturbines op, in of over rijkswaterstaatswerken' van toepassing. Overigens maakt het plan geen windturbines mogelijk waarop de beleidsregel van toepassing is, de afwijkingsregeling betreft enkel de bouw van zogenaamde kleine windturbines.

Water en Waterstaat in het bestemmingsplan

Een deel van het plangebied bestaat uit water. In het bestemmingsplan wordt op de verbeelding het oppervlaktewater in het plangebied bestemd als 'Water'.

Een deel van het plangebied is gelegen binnen de kern-/beschermingszone van de primaire waterkering Gorsdijk. Zowel de kern- als de beschermingszone zijn weergegeven op de verbeelding. Voor waterkeringen (kernzone) inclusief de beschermingszones geldt een zogenaamde dubbelbestemming, deze hebben de bestemming 'Waterstaat - Waterkering' toebedeeld gekregen.

Omdat het plangebied in het buitendijks gebied is gelegen is het mede bestemd voor waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functies. Om die reden geldt voor het gehele plangebied de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterstaatkundige functie'.

Langs de Dordtsche Kil ligt verder nog een vrijwaringszone. Deze vrijwaringszone geeft aan dat de gronden naast de rijksvaarweg gevrijwaard dienen te blijven van bebouwing zodat verkeer te water voldoende zicht houdt en (navigatie) appartauur niet wordt belemmerd in haar functioneren.

Conclusie

De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse, het aspect water vormt geen belemmering voor het bestemmingsplan.