direct naar inhoud van Bijlagen
Plan: Landgoed Bonaventura
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPBonaventura-VA01

Bijlagen

Bijlage 2 Akoestisch onderzoek

Ten behoeve van het bestemmingsplan Bonaventura, waarin de bouw van een landhuis met drie wooneenheden mogelijk wordt gemaakt, is akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai uitgevoerd. Woningen en appartementen worden door de Wet geluidhinder (hierna Wgh) als geluidgevoelige functies aangemerkt en moeten voldoen aan de normen die gesteld zijn in de Wgh. Voor akoestisch onderzoek dient de geluidsbelasting te worden berekend met een tijdshorizon van minimaal 10 jaar. Derhalve is gerekend voor het jaar 2025.

Wettelijk kader

Langs alle wegen bevinden zich ingevolge de Wgh geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/uur-gebieden. Binnen de geluidszone van een weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen (onder andere woningen) aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan: "het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voor zover liggend binnen zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens" (artikel 1 Wgh). De geluidszone van de N491 (Trambaan/'s Gravendeelseweg) en de Oud Bonaventurasedijk valt over de beoogde ontwikkeling. De wettelijke geluidszone van deze wegen bedraagt 250 m.

Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van geluidgevoelige functies binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde. Voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen bedraagt deze 48 dB. Deze voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit akoestisch onderzoek blijkt dat deze voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Onderscheid wordt gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt), maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen) en maatregelen aan de geluidsontvanger (bijvoorbeeld geluidsdove gevels). Zijn deze maatregelen niet mogelijk, niet gewenst of niet doeltreffend, dan kan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas onder bepaalde voorwaarden hogere waarde vaststellen. Deze hogere waarde mag in deze buitenstedelijke situatie de uiterste grenswaarde van 53 dB niet te boven gaan. Daarnaast is van belang dat zodanige gevelmaatregelen worden genomen dat de maximaal aanvaarde binnenwaarde op grond van het Bouwbesluit ten hoogste 33 dB bedraagt.

Rekenmethode

Met behulp van de Standaard Rekenmethode II (SRM II) uit het Reken- en Meetvoorschrift 2012 is de specifieke geluidsbelasting aan de buitengevels van de geprojecteerde ontwikkeling berekend voor het prognosejaar 2025. De berekeningen zijn uitgevoerd met het rekenprogramma Geomilieu versie 2.40.

Dosismaat

De geluidhinder wordt berekend aan de hand van de Europese dosismaat Lden (L day-evening-night). Deze dosismaat wordt weergegeven in dB. Deze waarde vertegenwoordigt het gemiddelde geluidsniveau over een etmaal.

Aftrek ex artikel 110g Wgh

Krachtens artikel 110g van de Wgh mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Voor wegen met een snelheid lager dan 70 km/uur geldt een aftrek van 5 dB. Voor wegen met een maximumsnelheid van 70 km/uur of meer geldt een aftrek van 2 dB. Op alle in deze rapportage genoemde geluidsbelastingen is deze aftrek toegepast, tenzij anders vermeld.

Invoergegevens

Verkeersintensiteiten Trambaan en/of 's Gravendeelseweg (N491)

De verkeersintensiteiten op de Trambaan en 's Gravendeelseweg (N491) zijn ontleend aan tellingen die zijn uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland in het jaar 2004. Op basis van tellingen uit het verleden is berekend dat de autonome groei op de 's Gravendeelseweg gemiddeld 1,63% bedraagt. Voor de Trambaan is deze autonome groei vastgesteld op 2%. Hierbij is zowel gekeken naar telcijfers uit het verleden en bekende verkeersprognoses van de Trambaan uit het Verkeersplan van de aangrenzende gemeente Strijen, waarin voor de Trambaan een verkeersprognose van 13.300 mvt/etmaal in 2020 is opgenomen. Rekening houdend met toename van verkeer tussen Strijen en Maasdam zal de verkeersintensiteit ter hoogte van de locatie logischerwijs hoger liggen dan ter hoogte van Strijen. Uitgaande van de autonome groei van 2% per jaar bedraagt de intensiteit in 2020 16.000 mvt/etmaal. Door rekening te houden met de berekende autonome groei per weg zijn de verkeersintensiteiten voor het prognosejaar 2025 bepaald. In tabel 1 zijn deze weergegeven.

Verkeersintensiteit Oud Bonaventurasedijk

De verkeersintensiteit op de Oud Bonaventurasedijk is ontleend aan een telling die is uitgevoerd in 2006, in opdracht van de gemeente. De werkelijke autonome groei op de Oud Bonaventurasedijk is niet bekend. Er is daarom gekozen aan te sluiten bij landelijke gemiddelden die rekening houden met een autonome groei van 2% per jaar. Met behulp van de autonome groei zijn de verkeersintensiteiten bepaald voor het prognosejaar 2025. In tabel 1 zijn de verkeersintensiteiten weergegeven.

Verkeersaantrekkende werking

Ter plaatse van de woonbestemming wordt de realisatie van drie wooneenheden mogelijk gemaakt. Volgens CROW-publicatie 317 kan per woning een verkeersproductie en -attractie van circa 8,6 mvt/etmaal verwacht worden (weinig stedelijk gebied, buitengebied). De beoogde ontwikkeling zal dus een maximale toename van de verkeersintensiteit tot gevolg hebben van circa 26 mvt/etmaal op de relevante wegen. Daarnaast worden 17 parkeerplaatsen gerealiseerd voor het landgoed. Aangenomen wordt dat gemiddeld 3 auto's per etmaal van deze parkeerplaatsen gebruik maken. Bij volledige bezetting leidt dit tot 102 mvt/etmaal. Uit informatie van Staatsbosbeheer over het bezoek van natuurgebieden blijkt dat op 10 topdagen 200% van het bezoek zich voordoet (de parkeerplaatsen worden dan 6 keer per dag gebruikt). Op 50 dagen is 100% aanwezig, op 75 dagen 75% en in het resterende jaar (230 dagen) 10%. De verkeersgeneratie op een jaargemiddelde weekdag bedraagt derhalve 42 mvt/etmaal. De totale verkeersaantrekkende werking van de ontwikkeling bedraagt 68 mvt/etmaal.

Tabel 1 verkeersintensiteiten (afgerond op 10 tallen)

weg / jaar   2025  
  excl. ontw.   incl. ontw.  
's Gravendeelseweg   14.250   14.320  
Trambaan   18.200   18.270  
Oud Bonaventurasedijk   6.070   6.140  

Voertuigverdeling

De verdelingen per voertuigcategorie en per periode-uur op de Trambaan (N491), de 's Gravendeelseweg (N491) en de Oud Bonaventuraseweg zijn ontleend aan dezelfde telcijfers als die gebruikt zijn voor het bepalen van de verkeersintensiteiten. In tabel 2 en 3 zijn de verdelingen weergegeven.

Tabel 2 voertuigverdeling 's-Gravendeelseweg en Trambaan (N491)

  dagperiode   avondperiode   nachtperiode   etmaal  
aandeel per uur   6,35 %   3,01 %   1,47 %   n.v.t.  
lichte mvt's   81,2 %   88,9 %   80,9 %   82,10 %  
middelzware mvt's   14,0 %   9,1 %   12,0 %   13,17 %  
zware mvt's   4,8 %   2,0 %   7,1 %   4,73 %  
totaal   100,0 %   100,0 %   100,0 %   100,0 %  

Tabel 3 voertuigverdeling Oud Bonaventurasedijk

  dagperiode   avondperiode   nachtperiode   etmaal  
aandeel per uur   6,08 %   4,55 %   1,11 %   n.v.t.  
lichte mvt's   91,57 %   95,12 %   91,08 %   92,18 %  
middelzware mvt's   5,43 %   2,90 %   4,59 %   4,90 %  
zware mvt's   3,00 %   1,98 %   4,33 %   2,93 %  
totaal   100,0 %   100,0 %   100,0%   100,0 %  

Verhardingsbreedte, afstand wegas tot gevel en verhardingssoort

De verhardingsbreedte is de breedte van het verharde deel tussen de gevel van de ontwikkeling en de as van de weg. Deze staat samen met de afstand tussen de gevel en de wegas, de verhardingssoort, de maximumsnelheid en verhardingssoort vermeld in tabel 4.

Tabel 4 Verhardingsbreedte, afstand wegas tot gevel en verhardingssoort

straat   verhardings- breedte   maximum-snelheid   verhardingssoort  
's Gravendeelseweg   4 m   50 km/uur (ter plaatse van kruispunt Smidsweg)
80 km/uur (wegvakken)  
fijn asfalt  
Trambaan   9 m   50 km/uur (ter plaatse van kruispunt Smidsweg)
80 km/uur (wegvakken)  
fijn asfalt  
Oud Bonaventurasedijk   3 m   60 km/uur   fijn asfalt  

Waarneemhoogte

In het akoestisch onderzoek is de geluidsbelasting aan de gevels berekend op verschillende waarneemhoogtes, voor iedere bouwlaag één. Het beoogde landhuis bestaat uit 3 bouwlagen. De vastgestelde waarneemhoogtes bevinden zich op 1,50 m, 4,50 en 7,50 m.

Resultaten en conclusies

In tabel 5 zijn de hoogste berekende geluidsbelastingen aan de gevels weergegeven ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde Oud Bonaventurasedijk en de gezoneerde Trambaan en/of 's Gravendeelseweg. De Trambaan en de 's Gravendeelseweg worden als één weg behandelt omdat deze in elkaars verlengde liggen.

Tabel 5 Maximale geluidsbelasting aan de gevels

  waarneemhoogte  
straat   1,5 m   4,5 m   7,5 m  
Gebouw Landgoed 1*        
Trambaan / 's Gravendeelseweg   47 dB   48 dB   49 dB  
Oud Bonaventurasedijk   36 dB   37 dB   37 dB  
Gebouw Landgoed 2*        
Trambaan / 's Gravendeelseweg   46 dB   47 dB   47 dB  
Oud Bonaventurasedijk   36 dB   37 dB   37 dB  
Gebouw Landgoed 3*        
Trambaan / 's Gravendeelseweg   46 dB   47 dB   48 dB  
Oud Bonaventurasedijk   35 dB   35 dB   36 dB  

* voor de nummering die gehanteerd is in het akoestisch onderzoek wordt verwezen naar bijlage 4

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat de geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde ontwikkeling ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde Oud Bonaventurasedijk de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschrijdt en voldoet hiermee aan de normen uit de Wgh.

Uit berekeningen blijkt verder dat de geluidsbelasting aan de gevels ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde N491 (Trambaan/'s Gravendeelseweg) maximaal 49 dB bedraagt. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt hiermee met 1 dB overschreden, de uiterste grenswaarde van 53 dB wordt echter niet overschreden. Deze overschrijding doet zich voor ter plaatse Landgoed 1. Ter plaatse van Landgoed 2 en Landgoed 3 is geen sprake van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde.

Maatregelen

Omdat de geluidsbelasting aan de gevels ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde N491 (Trambaan/'s Gravendeelseweg) de voorkeursgrenswaarde overschrijdt, dienen maatregelen onderzocht te worden om de geluidsbelasting terug te dringen. De Wgh stelt dat achtereenvolgens maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of bij de ontvanger dienen te worden overwogen. Hierna zijn deze maatregelen onderzocht en worden de resultaten hiervan per akoestisch relevante situatie beschreven.

Maatregelen aan de bron

Er is in theorie een aantal maatregelen aan de bron denkbaar. De eerste mogelijkheid is het beperken van de verkeersomvang, de snelheid of wijziging van de samenstelling van het verkeer. Dit stuit op bezwaren van vervoers- en verkeerskundige aard. De N491 (Trambaan/'s Gravendeelseweg) is een provinciale weg en een belangrijke schakel binnen het wegennet in de Hoeksche Waard en met name de kernen Strijen en Maasdam. De verkeersfunctie van deze gebiedsontsluitingsweg kan derhalve niet worden gewijzigd.

Een andere maatregel aan de bron is het herasfalteren van de N491 met geluidsreducerend asfalt. Deze maatregel stuit op bezwaren van financiële aard. Het asfalt zou over een lengte van 500 m vervangen moeten worden en kost circa € 220.000,- (zie Bijlage 3 voor een indicatieve kosten berekening). De verhouding tussen deze kosten en de te realiseren geluidsgevoelige bestemmingen (3 woningen) is niet in overeenstemming met elkaar en stuit op bezwaren van financiële aard.

Maatregelen in het overdrachtgebied

Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidswallen of geluidsschermen stuiten vanwege de kosten van circa € 500.000 op overwegende bezwaren van financiële aard. De realisatie hiervan staat niet in verhouding tot de bouw van de drie woningen. Bovendien is er sprake van een geringe overschrijding van de voorkeursgrenswaarde met 1 dB. Een indicatieve kostenberekening is opgenomen in Bijlage 3.

Maatregelen bij de ontvanger

Vergroten van de afstand tussen de ontwikkeling en de wegas is niet mogelijk. Het bouwplan is dan niet meer inpasbaar.

Geconcludeerd kan worden dat redelijkerwijs geen maatregelen mogelijk zijn om de geluidsbelasting op de gevel van de woningen ten gevolge van de N491 (Trambaan/'s-Gravendeelseweg) te reduceren. Daarnaast overschrijdt de geluidsbelasting de uiterste grenswaarde niet. Maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied zijn niet mogelijk of stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Voor de ontwikkeling dient een hogere waarde te worden vastgesteld.

Gecumuleerde geluidbelasting

Conform het geluidbeleid van de gemeente Binnenmaas dient bij het vaststellen van hogere waarden rekening te worden gehouden met een geluidsluwe gevel. Een geluidsluwe gevel is een zijde waar de gecumuleerde geluidsbelasting (incl. correctie ex artikel 110g Wgh) maximaal 48 dB bedraagt. Als de meest geluidbelaste gevel een maximale gecumuleerde geluidsbelasting van 53 dB heeft, dient gestreefd te worden naar een geluidsluwe gevel. Bij een hogere geluidsbelasting dan 53 dB is een geluidsluwe gevel verplicht. Op basis van het akoestisch onderzoek blijkt dat de maximale gecumuleerde geluidbelasting 49 dB bedraagt. Gestreefd dient te worden naar een gevel waar de gecumuleerde geluidsbelasting niet hoger ligt dan 48 dB. Op basis van figuur 1 blijkt dat ten aanzien van de ontwikkeling sprake is van een geluidsluwe gevel met een geluidbelasting van 48 dB of minder. Alle bouwvlakken beschikken over minimaal één geluidsluwe gevel. Op basis hiervan wordt geconcludeerd dat voldaan wordt aan de eisen van de gemeente voor het vaststellen van hogere waarden.

Figuur 1 Gecumuleerde geluidsbelasting incl. correctie ex artikel 110g Wgh

afbeelding "i_NL.IMRO.0585.BPBonaventura-VA01_0013.png"

In bijlage 4 is de gecumuleerde geluidsbelasting exclusief correctie ex artikel 110g Wgh gepresenteerd, welke gebruikt kan worden voor binnenwaardeberekeningen. Onderzoek naar de binnenwaarde komt echter pas aan de orde bij de bouwaanvraag en maakt geen onderdeel uit van deze ruimtelijke procedure.

Hogere waarden

De geluidsbelasting overschrijdt aan de gevels van twee woningen de voorkeursgrenswaarde. Maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting aan de bron, in het overdrachtsgebied en/of bij de ontvanger zijn niet mogelijk of stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Bovendien beschikken alle woningen over een geluidsluwe gevel. De vast te stellen hogere waarden zijn in tabel 6 weergegeven.

Tabel 6 Hogere waarden

bron / straat   maatgevende waarneemhoogte   Lden   aantal woningen  
Trambaan / 's Gravendeelseweg   7,5 m   49 dB   1  

Bijlage 3 Indicatieve berekening kosten herasfaltering

Geluidsreducerend asfalt

Hieronder is een indicatie opgenomen van de kosten van herasfaltering mte dunne deklagen B. Daarbij is uitgegaan van de eenheidsprijs die hoort bij de herasfaltering van 100 m lengte.

Herasfaltering

Lengte 500 m x € 215/strekkende meter € 107.500

kosten aan- en afvoer en machines € 2.000

toeslag kleine werken € 6.000

subtotaal € 115.500

frezen, afvoeren en verwerken van het oude asfalt

€ 20.000 / 100 m € 100.000

omleiding/afzetting € 5.000

totaal € 220.500

Geluidsscherm

Hieronder is een indicatie opgenomen van de kosten van een geluidsscherm. De prijs is sterk afhankelijk van het schermtype en de funderingsmaatregelen. In dit stadium van de planvorming is het niet mogelijk om een daarop toegesneden prijsindicatie te geven. Onderstaande vormt daarom een indicatieve prijsbepaling, gebaseerd op het Bureau Sanering Verkeerslawaai. De uiteindelijke prijs kan hiervan afwijken. Ook indien de prijs substantieel lager uitvalt (bijvoorbeeld € 200,-/m²), is er sprake van onevenredige kosten naar verhouding tot het resultaat.

Lengte 800 m x hoogte 1,30 m = 1.040 m2 * € 450/m2 € 468.000 (inclusief beheer en onderhoud)