Artikel 1 Begrippen
In deze regels wordt verstaan onder:
1.1 plan
het bestemmingsplan Partiële herziening Haaswijk van de Gemeente Oegstgeest
1.2 bestemmingsplan
de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0579.BPHaaswPartHerz01-VA01 met de bijbehorende regels (en eventuele bijlagen).
1.3 verbeelding
analoge verbeelding: de verbeelding van het bestemmingsplan ” Partiële herziening Haaswijk ”, bestaande uit een kaart met het nummer NL.IMRO.0579.BPHaaswPartHerz01-VA01 ;
digitale verbeelding: de verbeelding van het bestemmingsplan ” Partiële herziening Haaswijk ”, met de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0579.BPHaaswPartHerz01-VA01 .
1.4 Vigerend bestemmingsplan
het bestemmingsplan 'Haaswijk' zoals vastgesteld door de gemeenteraad van Oegstgeest op 25 oktober 2012.
Artikel 2 Administratieve regel
- Op deze partiële herziening zijn van toepassing de regels van het vigerende bestemmingsplan, zulks met inachtneming van de aanvulling/aanpassing van die regels zoals voorzien in deze herziening;
- Op deze partiële herziening zijn van toepassing de bijlagen van het vigerende bestemmingsplan.
3.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
- verblijfsgebied, fiets- en voetpaden, in- en uitritten, fiets- en voetgangerstunnels, fietsenstallingen met hoofdzakelijk een functie voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van aangrenzende bestemmingen;
- bij deze bestemming behorende bouwwerken en voorzieningen zoals groen, water, speel- en nutsvoorzieningen, reclame-uitingen en (ondergrondse) afvalinzamelpunten;
- ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - standplaats' maximaal één standplaats met een maximale oppervlakte van 25 m2.
3.2.1 Gebouwen
Op deze gronden mogen uitsluitend gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen worden gebouwd, met inachtneming van de volgende regels:
- de bouwhoogte bedraagt niet meer dan 3 m;
- de oppervlakte bedraagt niet meer dan 25 m².
3.2.2 Bouwwerken, geen gebouw zijnde
Binnen deze bestemming mogen bouwwerken, geen gebouw zijnde, ten dienste van deze bestemming worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels voor het bouwen:
- de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag ten hoogste 3 meter bedragen;
- de hoogte van kunstobjecten mag ten hoogste 6 meter bedragen;
- de hoogte van bouwwerken ten behoeve van verlichting, geleiding, beveiliging en regeling van het verkeer mogen ten hoogste 6 meter bedragen.
3.3.1 Bevoegdheid
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de plaats en afmeting van de bebouwing, ten behoeve van:
- de situering, afmeting en hoogte van bouwwerken;
- de situering van in- en uitritten en paden;
- de situering van leidingen en andere daarmee samenhangende constructies;
- de (overige) inrichting van het perceel.
3.3.2 Toepassing
De bevoegdheid tot het stellen van nadere eisen wordt toegepast:
- ter voorkoming van onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden en het woon- en leefklimaat van aangrenzende gronden en bouwwerken;
- ter voorkoming van onevenredige aantasting van de parkeermogelijkheden in de naaste omgeving;
- ter waarborging van de stedenbouwkundige kwaliteit en beeldkwaliteit van de naaste omgeving;
3.4 Afwijken van de gebruiksregels
3.4.1 Ten behoeve van een terras
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in
artikel 3 lid 1 ten einde de volgende voorzieningen mogelijk te maken:
- een terras ten behoeve van een horecagelegenheid direct aansluitend op de horecagelegenheid;
- Gebruikmaking van de afwijkingsmogelijkheid als bedoeld in artikel 3 lid 4.1 sub a kan onder de volgende voorwaarden:
- het oppervlak mag niet meer bedragen dan 50 m2;
- het belang van derden mag niet onevenredig worden geschaad;
- In het kader van de verkeersveiligheid is de aanleg van het terras mogelijk.
3 Overgangs- en slotregels
4.1 Overgangsrecht bouwwerken
- Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel kan worden gebouwd krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
- gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
- na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
- Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%.
- Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 Overgangsrecht gebruik
- Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
- Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
- Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
- Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Artikel 5 Slotregel
Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan Partiële herziening Haaswijk