direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke structuur Gravendam
Plan: Pletterij 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.BP201000008-test

3.1 Ruimtelijke structuur Gravendam

De ruimtelijke inrichting van het bedrijventerrein Gravendam is gebaseerd op twee lusvormige ontsluitingsroutes die ter hoogte van het plangebied onderling zijn verbonden door de Pletterij. De oostelijke ontsluitingslus bezit een oostelijke aansluiting op de Haarlemmer Trekvaart. De westelijke ontsluitingslus bezit een zuidelijke aansluiting op de 's-Gravendamseweg en een westelijke aansluiting op de Maandagsewetering.

De 's-Gravendamseweg (N443) vormt samen met de N208 de verbinding tussen de A44 in het oosten en de door Noordwijkerhout lopende N206 in het westen. De A44 sluit in het noordwesten aan op de A4 richting Amsterdam en in het zuidoosten op de N44 richting Den Haag. De N206 maakt deel uit van de meeste westelijk binnen de Bollenstreek gelegen doorgaande route van Katwijk naar Haarlem.

Ontsluiting van het oostelijke deel van Gravendam vindt plaats via de Pletterij. De ontsluiting via de Leidsevaart is niet geschikt voor (zwaar) verkeer van en naar Gravendam. Het westelijke deel van Gravendam sluit ook aan op de Gieterij. Een aantal bedrijven in het westelijk deel sluiten van oudsher aan op de Maandagsewetering.

De 's-Gravendamseweg vormt de directe ontsluitingsweg van en naar het bedrijventerrein. Iets ten zuidwesten van de dorpsgebied ligt een rotonde in de 's- Gravendamseweg van waaraf de Gieterij dieper het bedrijventerrein ingaat. De Gieterij sluit in het noordwesten aan op de Maandagsewetering. Deze aan de oostrand van het woongebied gelegen weg vormt de hoofdontsluiting voor de oostelijk van de N206 gelegen woongebieden van Noordwijkerhout. Ongeveer halverwege de Gieterij sluit vanuit het oosten de Pletterij aan. De Pletterij vormt de verbindende schakel tussen de noordwestelijk en zuidoostelijk gelegen delen van het bedrijventerrein. Door deze ontsluitingsstructuur is het plangebied goed bereikbaar, zowel vanuit de wijdere omgeving als vanuit het dorpsgebied.

Het bedrijventerrein Gravendam bezit een grote verscheidenheid aan bedrijven, maar biedt ook ruimte aan andere commerciële functies en aan maatschappelijke en dienstverlenende functies. Op het bedrijventerrein bevinden zich onder meer bedrijven uit de auto- en motorbranche, handels- en transportbedrijven, meubel- en machinefabrieken, een imkerij en een sportcentrum (fitness). Daarnaast komen ook (bedrijfs)woningen voor. In het meest oostelijke deel van het bedrijventerrein ligt een crossterrein aan de Smelterij –Walserij. Alle bedrijven worden direct ontsloten vanaf de rond of binnen het bedrijventerrein gelegen wegen. Het parkeren vindt deels plaats in de openbare ruimte (langsparkeren aan de straat) of op het eigen terrein.

De bedrijfsgebouwen op het bedrijventerrein 's-Gravendamseweg verschillen sterk in massa, afmetingen, hoogten en kapvormen. Het merendeel van de bebouwing is echter voorzien van een platte afdekking. Het plangebied ligt binnen het centraal gelegen deel van het bedrijventerrein. De bebouwing binnen dit centrale deel bestaat voor het merendeel uit doosvormige volumes onder plat dak waarvoor op basis van het vigerend bestemmingsplan voor de bebouwing een maximale goot- en bouwhoogte van 10 en 12 meter van toepassing is.