Plan: | Recreatiepark Noordwijkse Duinen |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0575.pbrecreatieparknd-VA01 |
Toekomstvisie Noordwijk 2025 (2005)
De gemeente heeft een Toekomstvisie die dient als referentiekader voor het nemen van strategische beslissingen. Noordwijk wil een aantrekkelijke verblijfplaats zijn zowel voor bewoners als voor bezoekers. Noordwijk moet zich daarom qua uitstraling en beleving onderscheiden van andere plaatsen aan de Noordzeekust: ingetogen, stijlvol en charmant. De visie is geen opzichzelfstaand document, maar zal nader worden uitgewerkt in een aantal gebiedsgerichte en thematische programma's voor de middellange termijn, welke integraal worden opgenomen in een structuurvisie. De kern van de visie, de keuze voor kwalitatieve groei, is echter onveranderlijk. Binnen de thema's wonen, verblijven en werken, zal de prioriteit liggen bij beslissingen op het gebied van wonen. Doelstellingen zijn:
Ruimtelijke structuurvisie Noordwijk 2030
'Noordwijk wil een badplaats zijn die anders is dan andere badplaatsen aan de kust: ingetogen, stijlvol en charmant. Een badplaats waar het goed toeven is.' De gemeente stelt zichzelf tot doel om het aantrekkelijke van nu te koesteren en tegelijkertijd ambities te realiseren (plannen voor woningbouw, sport en groen) en impulsen en trekpleisters voor het toerisme te creëren.
In de overzichtskaart van de structuurvisie is te zien dat het projectgebied niet als 'verblijfsrecreatie' (VR) is opgetekend. Na overleg tussen de gemeente en het recreatiepark, is de gemeente akkoord gegaan met de kwaliteitsslag die het park wil maken en staat om deze reden toe dat het projectgebied zich verder ontwikkelt als locatie voor verblijfsrecreatie. De overzichtskaart is hier echter (nog) niet op aangepast.
Figuur 3.5 Uitsnede Overzichtskaart
Integrale Ruimtelijke Visie Noordwijk Zeewaardig (2009)
Het gemeentebestuur van Noordwijk gaat voor kwaliteit. Het koesteren van het waardevolle en de ontwikkeling van het nieuwe moet in Noordwijk aan Zee krachtig en duurzaam worden vormgegeven. Om de ruimtelijke ambities in Noordwijk aan Zee te realiseren, liggen de kansen en keuzes met name op het vlak van de bebouwing, de openbare ruimte en de verkeersstructuur.
Figuur 3.6 De verschillende routes naar zee (Integrale ruimtelijk visie Noordwijk Zeewaardig).
Met de Langevelderslag als één van de vier routes naar de Noordwijkse kust, vormt de Kapelleboslaan/Duinweg de verbindingsas (de 'Duinrandroute') tussen het centrum van Noordwijk en deze strandafslag. Deze route wordt in de visie als aantrekkelijk omschreven vanwege de variaties in hoogten, de verschillende doorkijkjes en het vele groen. De visie verbindt aan deze route geen nadere visie voor de toekomst, anders dan het behoud van het aanwezige.
Visie verblijfsrecreatie (2006)
Het projectgebied maakt onderdeel uit van de Visie verblijfsrecreatie uit 2006. Het vormt één van de kampeerterreinen in het gebied de Langevelderslag, het gebied dat samen met de Duinrand van grote betekenis wordt geacht voor de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van het verblijfsrecreatiegebied in zijn geheel. De verblijfsrecreatieterreinen vormen een overgang tussen de duinen en het open agrarisch gebied. Volgens de visie draagt de huidige inrichting van de terreinen niet bij aan een heldere structuur en kwalitatieve uitstraling van het gebied de Duinrand/Langevelderslag.
De visie die de gemeente ten aanzien van de bestaande kampeerterreinen heeft geformuleerd, houdt onder meer in dat er mogelijkheden worden gezien in de omvorming naar recreatieparken met chalets en/of kleine recreatiewoningen. De voorwaarden die aan deze omvorming zijn gekoppeld betreffen:
De kwaliteitsslag die is voorzien op het Recreatieterrein Noordwijkse Duinen past geheel in het beleid van de gemeente tot kwaliteitsverbetering van de bestaande recreatieterreinen.
Vigerend bestemmingsplan
Het vigerende bestemmingsplan is het bestemmingplan Buitengebied, goedgekeurd d.d. 02-05-1973 en vastgesteld d.d. 21-03-1972. Hierop heeft het plangebied de bestemming Waterwingebied (LWG) en kampeerterrein (VAKT) (zie onderstaand figuur).
Figuur 3.7 Uitsnede plankaart bestemmingsplan Buitengebied
Het gebied heeft inmiddels de functie van waterwinning verloren. De gronden zijn bestemd voor het kamperen met tenten en 'kampeerwagens'. Er mogen gebouwen en andere bouwwerken ten behoeve van de waterwinning worden gebouwd. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om, naast het plaatsen van kampeermiddelen, vrijstelling te verlenen voor het bouwen van gebouwen ten behoeve van het kamperen, zoals een kampwinkel, een dienstwoning (met een maximale inhoud van 500 m³), sanitaire inrichtingen en een dagverblijf. De maximale bebouwingsoppervlakte bedraagt 5% van de als kampeerterrein aangewezen gronden. De goothoogte van gebouwen mag niet meer dan 4 m bedragen.
Alhoewel het bestemmingsplan geen maximum aantal kampeermiddelen bepaalt, vloeit het aantal van 250 kampeermiddelen voort uit de (inmiddels vervallen) Kampeerwet en de (inmiddels vervallen) Wet op de openluchtrecreatie. Vanwege onder meer de voorgeschreven afstandsmaten was het (op basis van deze wetgeving) toegestaan maximaal 250 kampeermiddelen op het terrein te plaatsen.
Verder geldt een aanlegvergunningenplicht voor het uitvoeren van werkzaamheden voor het aanbrengen van oppervlakteverhardingen, het aanleggen van leidingen en het rooien van houtgewas.
De voorgestane ontwikkeling tot het plaatsen van recreatiewoningen past niet binnen het vigerende bestemmingsplan. Dit type woningen kunnen namelijk niet worden aangemerkt als 'kampeermiddelen', nu met een kampeermiddel een bouwwerk is beoogd waarvoor geen bouwvergunning nodig is. Voor een recreatiewoning is namelijk wel een bouwvergunning nodig.1