Plan: | Boezemkade Overwaard |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0571.bpBoezemkade-VG01 |
Voor wat betreft Europees beleid is met name de Kaderrichtlijn Water (KRW), de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) en de Flora en faunawet (Ffw) relevant. De KRW en de EU-zwemwaterrichtlijn, die aan elkaar gekoppeld zijn, zijn geheel gericht op het water. Beide richtlijnen hebben als kenmerk dat ze kwaliteitseisen kennen en dat na te streven doelen ook daadwerkelijk gehaald dienen te worden (resultaatsverplichting). De VHR en de Ffw zijn gericht op natuurbehoud. De VHR en de Ffw hebben vooral hun doorwerking in de inrichting van gebieden (dus ook van watersystemen) en het onderhouden van die watersystemen.
Europese Kaderrichtlijn Water (2000)
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is sinds 2000 van kracht en schrijft voor dat in 2015 alle waterlichamen een 'Goede Ecologische Toestand' (GET) moeten hebben bereikt en dat sterk veranderde / kunstmatige wateren een 'Goed Ecologisch Potentieel' (GEP) moeten hebben bereikt. De chemische toestand moet voor alle waterlichamen (natuurlijk en kunstmatig) in 2015 goed zijn.
Vierde Nota Waterhuishouding (1999)
In de Vierde Nota Waterhuishouding zijn de landelijke hoofdlijnen van het beleid op het gebied van de waterhuishouding aangegeven. Integraal waterbeheer vormt het uitgangspunt. Door middel van deze integrale benadering wordt nagestreefd dat het land veilig en bewoonbaar blijft met gezonde en duurzame watersystemen. Om dit te bereiken moet zoveel mogelijk worden uitgegaan van een watersysteembenadering en dient een zo integraal mogelijk beheer te worden gevoerd. Op regionale schaal wil men onder andere het volgende bereiken: meer ruimte voor water in boezemlanden, vergroting van het waterbergend vermogen, vermindering van de verdroging, afname van de bodemdaling en optimale afstemming van verschillende beleidsvelden.
Kabinetsstandpunt Anders omgaan met Water, Waterbeleid in de 21e eeuw (2000)
In het Kabinetsstandpunt Anders omgaan met Water, Waterbeleid in de 21e eeuw heeft het Rijk het advies van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw (WB21) omarmd. Men deelt de zorg dat het huidige watersysteem niet in staat is om klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische groei goed op te vangen. Het waterbeheer moet veranderen om Nederland in de toekomst, wat water betreft, veilig, leefbaar en aantrekkelijk te houden. Belangrijk in de nieuwe aanpak zijn het realiseren van veerkrachtige watersystemen, het niet afwentelen van knelpunten in tijd of plaats, de drietrapsstrategie 'vasthouden, bergen, afvoeren', en de ruimte die nodig is voor de wateropgave te reserveren.
Nationaal Bestuursakkoord Water
Het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) neemt binnen het nationaal beleid een belangrijke plaats in. Het NBW gaat ervan uit dat watersystemen in 2015 'op orde' moet zijn. 'Op orde' houdt in dat het watersysteem zodanig gedimensioneerd is dat het de (toekomstige) klimaatverandering kan opvangen. Het gaat daarbij zowel om wateroverlast, door de toename van hevige regenval, als watertekort door langdurige periode van droogte.
Verordening West-Nederland (2006)
De provincie Zuid-Holland heeft in 2006 de aanwijzing en normering van regionale keringen vastgelegd in de Verordening West-Nederland. Het gaat onder andere om de kades langs de Lage Boezem van de Nederwaard en Overwaard, Hoge Boezem van de Overwaard. Volgens de normering gaan de waterschappen deze waterkeringen toetsen en verbeteren. Deze Verordening vormt mede de aanleiding tot de kadeverbetering van de Boezemkade Overwaard.
Ontwerpbeleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010
In het vastgestelde Ontwerpbeleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010 is het provinciale beleid voor milieu en water, en ook voor natuur en landschap geïntegreerd. Uiteraard besteden ook de provinciale waterhuishoudingsplannen zeer veel aandacht aan NBW en KRW. Daarnaast gaat het in de provinciale waterhuishoudingsplannen vaak over de ruimtelijke maar ook fysieke bescherming van waardevolle gebieden.
Beheerplan waterkeringen 2008-2012
Het Waterschap Rivierenland heeft het beleid ten aanzien van de waterkeringen vastgelegd in het Beheerplan waterkeringen 2008-2012. In het Beheerplan waterkeringen worden twee pijlers onderscheiden: voorkomen van overstromingen en beperken van gevolgen van overstromingen. Gevaar voor overstromingen komt niet alleen uit de hoek van de grote rivieren of de zee, maar ook vanuit de boezemstelsels, zoals de Hoge Boezem, die juist voor de afvoer van water gebruikt worden. Daarnaast daalt de bodem als gevolg van ontwatering, waardoor het belang van boezemkaden toeneemt. Uit de toetsing die is uitgevoerd, blijkt dat de Boezemkade van de Hoge Boezem van de Overwaard niet aan de gestelde veiligheidseisen voldoet. Het onderhavige project beoogt de kadeverbetering van de Boezemkade.
Strategienota 2006-2009
Het Waterschap heeft haar waterbeleid vastgelegd in de Strategienota 2006-2009. De doelen (en maatregelen) van de KRW worden conform de planning in 2009 vastgesteld. De Strategienota bevat dan ook nog geen compleet uitgewerkte maatregelen, die er toe moeten leiden dat in 2015 wordt voldaan aan de KRW-doelen. Wel zijn er zogenaamde 'geen-spijt-maatregelen' genoemd. De voornaamste daarvan is wel dat nieuwe watergangen die worden aangelegd (bijvoorbeeld in het kader van de realisatie van de wateropgave) in principe niet doodlopend zijn, ten minste een waterdiepte hebben van 1 m en ten minste voor 50% worden voorzien van natuurvriendelijke oevers.