Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bestemmingsplan Lekdijk naast 82
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0571.BPlekdijknaast82-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid


3.3.1 Ruimtelijke beleidsvisie (2000)
De gemeente Nieuw-Lekkerland heeft in 2000 een ruimtelijke beleidsvisie opgesteld. Het doel van de be-leidsvisie is om verschillende ontwikkelingen en knelpunten in samenhang te bekijken zodat de ruimtelijke structuur en daarmee de kwaliteit van de leefomgeving verbeterd kan worden. In de visie wordt geconcludeerd dat het restrictieve Groene Hartbeleid en de daaruit voortvloeiende maximale bebouwingscontour en contingentering van grote invloed is op de ruimtelijke mogelijkheden in de gemeente. In de visie spreekt de gemeente uit zich te willen richten op zelfstandigheid. Dit neemt verantwoordelijkheden met zich mee om als kleine gemeente toch alle taken te kunnen blijven vervullen. De visie geeft een globaal structuurbeeld van de gemeente. Het grondgebied is in vier zones te verdelen: een dijkzone, een bebouwde zone, een mengzone en een groene zone. Voor elke zone wordt de dynamiek en de ontwikkelingsmogelijkheden beschreven. De woningbehoefte binnen de gemeente wordt geschat op 35 nieuwe woningen per jaar om zodoende de eigen bevolkingsgroei op te kunnen vangen. Voor de Lekdijk wordt aangegeven dat de gemeente beoogd de dijk in te richten als 60 km/h gebied. Dit is inmiddels gerealiseerd. De dijk voor het plangebied valt net nog binnen de bebouwde kom en is dus 50 km/h.
  
Conclusie
De onderhavige locatie valt in de zogenaamde “dijkzone” van de Ruimtelijke beleidsvisie van de gemeente. In deze zone zijn weinig grote veranderingen te verwachten wordt gesteld. Vanuit de visie vloeien daarom ook geen directe consequenties en/of randvoorwaarden voort die van toepassing zijn op het initiatief.

3.3.2 Vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied' (2002)
Het vigerend ruimtelijk beleid voor het plangebied is het bestemmingsplan Buitengebied, goedgekeurd door GS op 3 september 2002. In het bestemmingsplan heeft het perceel ‘groenvoorzieningen’ als bestemming. Tevens rust op het perceel ook nog de dubbelbestemming ‘waterkering’.
 
Vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied'
Uitsnede vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied'
 
Conclusie
Het initiatief is in strijd met de vigerende bestemming. Om het initiatief doorgang te laten vinden is onderhavig bestemmingsplan opgesteld. De strijdigheid met het huidig planologisch regime betreft met name de bestemming van het perceel.

3.3.3 Welstandsnota - Monumenten
De gemeente Nieuw-Lekkerland heeft een welstandnota opgesteld voor haar grondgebied. De welstandsnota is het toetsingskader voor de uitstraling van het bouwplan en is geen onderdeel van het bestemmingsplan.
Momenteel staan er alleen een aantal opslagloodsen en containers op het terrein. Dit zijn geen monumenten. Ook worden ze niet als bijzonder of karakteristiek aangewezen in gemeentelijke beleidsplannen. Behoud van de loodsen is, voor de nieuwe functie en de netheid van het terrein niet wenselijk.
In de welstandsnota worden tevens regels geformuleerd voor het bouwen nabij een monument. Deze regels gelden voor bouwwerken tot 50 meter afstand van het monument. Het dichtstbijzijnde monument, Lekdijk 63, ligt op circa 300 meter. Er gelden dan ook geen aanvullende regels vanuit de welstandsnota die in dit bestemmingsplan opgenomen dienen te worden
 
Conclusie
De bestaande panden betreffen geen Rijks- of gemeentelijk monumenten. Behoud van de panden is niet gewenst. Vanuit de welstandsnota vloeien geen regels of eisen voort die opgenomen moeten worden in het bestemmingsplan.