Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Kerkstraat 2 Nieuwveen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0569.wpNWVZNkerkstr2-VA01

Regels

1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 Plan

Het bestemmingsplan ‘Kerkstraat 2 Nieuwveen’ met identificatienummer NL.IMRO.0569.wpNWVZNkerkstr2-VA01 van de gemeente Nieuwkoop.

1.2 Bestemmingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en bijlagen.

1.3 Moederplan

Het bestemmingsplan 'Kern Nieuwveen, Zevenhoven en Noordeinde' met identificatienummer NL.IMRO.0569.bpNWVZNnieuwvzvhne-va01 van de gemeente Nieuwkoop.

Artikel 2 Wijze van meten

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘tuin’ en ‘wonen’ zijn de regels van artikel 2 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing.

2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Tuin

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘tuin’ zijn de regels van artikel 15 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

Artikel 4 Wonen

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 19 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.
  

4.1 Bouwregels

De volgende bepalingen zijn achtereenvolgens in afwijking en in aanvulling op de bouwregels van het moederplan uit artikel 19.2.1:
  1. In afwijking van artikel 19.2.1 onder c is de maximale oppervlakte van het hoofdgebouw in dit plan: 220 m2.
  2. De onder artikel 19.2.1. genoemde omgevingsvergunning kan slechts worden verleend voor zover een wettelijk aanvaardbaar binnenniveau (zijnde maximaal 33 dB) ten aanzien van het aspect geluid is gegarandeerd, hetgeen moet blijken uit een 'gevelweringsonderzoek' dat de aanvrager bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning dient te overleggen. In het rapport moet aangetoond worden dat de karakteristieke geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie van het bouwdeel waarop de aanvraag betrekking heeft, voldoet aan de normen uit het Bouwbesluit.

4.2 Specifieke gebruiksregels

Tot een strijdig gebruik van gronden en bouwwerken wordt in aanvulling in hetgeen bepaald in artikel 19.5 van het moederplan in elk geval gerekend het gebruik van de woning voor meer dan één huishouden;

Artikel 5 Waarde - Archeologie 1

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 24 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

Artikel 6 Waterstaat - Waterkering

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 28 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

3 Algemene regels

Artikel 7 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 8 Algemene bouwregels

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 30 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

Artikel 9 Algemene gebruiksregels

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 31 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

Artikel 10 Algemene aanduidingsregels

 

10.1 Luchtvaarverkeerszone - 20ke

Ter plaatse van de aanduiding 'luchtvaartverkeerzone - 20ke' geldt het vrijwaringsbeleid in de 20 KE zone rond Schiphol, en zijn geen nieuwe geluidgevoelige gebouwen en terreinen toegestaan zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, met uitzondering van:
  1. woningen die in het bestaand stads- en dorpsgebied liggen;
  2. nieuwe woningen buiten bestaand stads- en dorpsgebied als het betreft:
    1. woningbouw binnen de voormalige bebouwingscontour van de streekplannen uit 2003';
    2. de toevoeging van ten hoogste enkele woningen in reeds aanwezige lintbebouwing buiten bestaand stads- en dorpsgebied;
    3. de toevoeging van ten hoogste enkele woningen volgens het principe ruimte voor ruimte, waarbij de ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd door de sloop van overtollige bebouwing en kassen;
    4. het omzetten van bedrijfswoningen naar burgerwoningen.

10.2 Overige zone - beschermd gemeentelijk dorpsgezicht

10.2.1 Aanduidingsomschrijving
Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - beschermd gemeentelijk dorpsgezicht' zijn de gronden mede bestemd voor behoud van de cultuurhistorische waarden van het karakteristieke dorpsgezicht Nieuwveen en geldt tevens de 'Erfgoedverordening gemeente Nieuwkoop 2016' en de daarin opgenomen regels.
10.2.2 Sloopverbod
Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - beschermd gemeentelijk dorpsgezicht' is het verboden om bouwwerken te slopen zonder een omgevingsvergunning.
10.2.3 Omgevingsvergunning
Alvorens het bevoegde gezag een omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk kan verlenen, dient het eerst een advies daaromtrent in te winnen bij de gemeentelijke monumentencommissie. De omgevingsvergunning kan slechts worden verleend indien en nadat het college het advies van de monumentencommissie in overweging heeft genomen en een positief besluit heeft genomen.

Artikel 11 Algemene afwijkingsregels

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 33 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan.

Artikel 12 Algemene wijzigingsregels

Na gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 11.7.2 van het moederplan, ten behoeve van het wijzigen van de bestemming ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’ zijn de regels van artikel 34.1 van het moederplan, van overeenkomstige toepassing op dit bestemmingsplan

4 Overgangs- en slotregels

Artikel 13 Overgangsrecht

13.1 Overgangsrecht bouwwerken

  1. Een bouwwerk, dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  2. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van bepaalde onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
  3. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken, die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
 

13.2 Overgangsrecht gebruik

  1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde in sub a te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  3. Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  4. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik, dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 14 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het plan ‘Kerkstraat 2 Nieuwveen'.