direct naar inhoud van 3.3 Juridische regeling
Plan: Dijkpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002

3.3 Juridische regeling

De juridische regeling bestaat uit vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk bevat de definities van begrippen die voor het algemene begrip, de leesbaarheid en uitleg van het plan van belang zijn. In dit eerste hoofdstuk is ook een regel opgenomen over de wijze van meten. In het tweede hoofdstuk wordt op de bestemmingen en hun gebruik ingegaan. Het derde hoofdstuk gaat in op de algemene regels, zoals een algemene regel voor het gebruik van de gronden die op vrijwel alle bestemmingen van toepassing zijn. De overgangs- en slotregels maken onderdeel uit van het vierde hoofdstuk.

3.3.1 Inleidende regels

Conform SVBP 2008 bevatten de inleidende regels artikelen met de begripsbepalingen en de wijze van meten.

3.3.2 Bestemmingsregeling

Agrarisch

Het agrarisch perceel tussen de nieuwe ontsluitingsweg en de werklocatie Lely is consoliderend bestemd met de bestemming Agrarisch. Daarnaast is het noordelijk deel van het plangebied, conform huidig gebruik, bestemd als Agrarisch.

Naast akkerbouw en grondgebonden veeteelt, is het gebruik als proefterrein ten behoeve van een landbouwmechanisatiebedrijf binnen deze bestemming toegestaan. Daarnaast zijn ook extensief dagrecreatief gebruik, voet- en fietspaden en waterstaatkundige doeleinden mogelijk.

De bestaande woningen in het agrarisch gebied zijn voorzien van de aanduiding 'wonen'. Hier zijn de aanwezige 3 rijwoningen mogelijk gemaakt met een maximale goothoogte van 4 m en een maximale bouwhoogte van 9 m. De maximale inhoud van de woningen bedraagt conform het vigerende bestemmingsplan ten hoogste 750 m³. Ten behoeve van de woningen mogen aan-, uit en bijgebouwen worden gebouwd, waarbij ten hoogste 50% van het zij- en achtererf worden bebouwd met een goothoogte van 2,5 m en een bouwhoogte van 4 m.

Voor de andere functies is het bouwen van gebouwen niet toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

Bedrijf -1

De nieuwbouw op de werklocatie van Lely heeft de bestemming Bedrijf - 1. In deze bestemming geldt de regeling uit het bestemmingsplan Uitbreiding Lely Agri Groep Dijkpolder. In de bestemming zijn bedrijven uit ten hoogste categorie 2, 3.1 en 3.2 toegestaan. Daarnaast is een aanduiding opgenomen, waarmee een bedrijf met SBI-code 29 uit ten hoogste categorie 4.1 mogelijk wordt gemaakt. Hiermee is een specifieke regeling opgenomen voor de activiteiten van Lely.

Binnen deze bestemming mag gebouwd worden tot een maximale bouwhoogte van 15 m. De regels bieden de mogelijkheid om voor 5% van het bebouwd oppervlak een maximale bouwhoogte van 25 m toe te passen. Deze grotere bouwhoogte is nodig voor de realisatie van de nieuwe bedrijfshal en het hoofdkantoor. In totaal mag 75% bebouwd worden.

Binnen de bestemming Bedrijf is niet meer dan 7.000 m² kantoren toegestaan. Hiermee wordt voldaan aan de eis die volgt uit de in paragraaf 4.3 genoemde Provinciale ontheffing (zie Bijlage 1). Binnen de bestemming Bedrijf - 1 zijn tevens bijbehorende voorzieningen, zoals congresfaciliteiten, restauratieve voorzieningen, tentoonstellingsruimten toegestaan. Deze voorzieningen zijn wel gekoppeld aan een maximum oppervlak van 3.000 m².

Ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' zijn uitsluitend verkeersvoorzieningen toegestaan ten behoeve van de bedrijfsvoering. Dit om te voorkomen dat de bedrijfsactiviteiten te dicht op de bestaande woningen worden gerealiseerd.

Bedrijf - 2

Het bestaande deel van de werklocatie van Lely heeft de bestemming Bedrijf - 2. In de bestemming zijn bedrijven uit ten hoogste categorie 2, 3.1 en 3.2 toegestaan. Daarnaast is een aanduiding opgenomen, waarmee een bedrijf met SBI-code 29 uit ten hoogste categorie 4.1 mogelijk wordt gemaakt. Deze bestemming is een vertaling van het vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied Maasland' voor deze gronden. Wel is op de verbeelding een bedrijfszonering ten behoeve van de woningen aan het Sparrendal opgenomen.

Op de gronden binnen deze bestemming ligt een bouwvlak. Binnen dit bouwvlak mag worden gebouwd met inachtneming van de aanduidingen op de verbeelding.

De aanwezige bedrijfswoningen binnen deze bestemming zijn voorzien van de aanduiding 'bedrijfswoning'. Per aanduidingsvlak mag ten hoogste 1 bedrijfswoning worden gerealiseerd. Verder zijn bij de bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, water, nuts-, verkeers- en parkeervoorzieningen, toegestaan.

Gemengd - 1

Het zakelijk voorzieningencluster heeft de bestemming Gemengd - 1. Binnen deze bestemming zijn een hotel (100 kamers), horeca uit ten hoogste categorie 1b uit de Staat van Horeca-activiteiten, vergaderfaciliteiten, wellness- en sportfaciliteiten en dienstverlening toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'woningen' mogen bovendien zorgwoningen worden gebouwd. Binnen de bestemmingen Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Woongebied zijn niet meer dan 1.150 woningen toegestaan. Verder zijn hier voorzieningen, zoals groen, water, nuts-, verkeers- en parkeervoorzieningen toegestaan binnen deze bestemming.

Binnen de gehele bestemming Gemengd - 1 mag worden gebouwd. Op de verbeelding staan een bouwhoogte en een bebouwingspercentage aangegeven.

Vanwege de geluidsbelasting als gevolg van de A20 en de gefaseerde aanleg van de geluidswal, zijn er nog specifieke regels opgenomen ten aanzien van gebouwen ten behoeve van geluidsgevoelige objecten. Geluidsgevoelige objecten mogen niet worden gebouwd tenzij de geluidswal is gerealiseerd, of indien middels onderzoek kan worden aangetoond dat op de locatie wordt voldaan aan de wettelijke grenswaarden. Deze voorwaardelijke verplichting is opgenomen in artikel 25.2.

Voor gebouwen ten behoeve van geluidsgevoelige objecten geldt tevens dat, indien hoger dan 10 m wordt gebouwd, deze moeten worden voorzien van een dove gevel aan de zijde van de A20. Dit is echter niet noodzakelijk indien door maatregelen de geluidsbelasting op de gevel lager is dan de grenswaarde.

Gemengd - 2

De locatie van het maatschappelijk voorzieningencluster heeft de bestemming Gemengd - 2. Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen, woningen en zorgwoningen, bedrijven uit ten hoogste categorie B1 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiteen 'functiemenging' en kantoren toegestaan. Ten aanzien van kantoren geldt dat het bedrijfsoppervlak niet meer mag bedragen dan 1.000 m². Dit is het aantal kantoren dat nu ook aanwezig is. Binnen de bestemmingen Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Woongebied zijn niet meer dan 1.150 woningen toegestaan. Ten slotte zijn bij de bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, water, nuts-, verkeers- en parkeervoorzieningen toegestaan.

Binnen deze bestemming mag worden gebouwd. Op de verbeelding staan de maximale bouwhoogte en het bebouwingspercentage aangegeven.

Daarnaast is een zone op de verbeelding aangegeven waarin de bouw van gezondheidszorggebouwen zoals bedoeld in de Wet geluidhinder niet zijn toegestaan.

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan en binnen de bestemmingen 'Gemengd - 2' en 'Woongebied' detailhandel toestaan, mits dit niet leidt tot een onevenredige verstoring van de voorzieningenstructuur of de verkeersstructuur. De gebruiks- en bouwmogelijkheden van de omliggende gronden mogen verder niet onevenredig worden aangetast en er mogen milieutechnisch geen belemmeringen zijn. In het hele plangebied mogen maximaal 7 vestigingen worden gerealiseerd met een bruto vloeroppervlak van ten hoogste 200 m2 per vestiging.

Groen

De geluidswal, de groenzone aan de noordzijde van het plangebied, en een strook tussen de oostelijke ontsluitingsweg hebben de bestemming Groen gekregen. Ook het bestaande openbare groen aan de Weverskade valt binnen deze bestemming, zodat de hier aanwezige kwaliteiten beschermd zijn. Binnen deze bestemming zijn groen, water, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan. Daarnaast zijn kleinschalige dagrecreatieve voorzieningen, horeca (cat. 1a) en nutsvoorzieningen toegestaan.

Op de locatie van de toekomstige geluidswal ligt de aanduiding 'geluidswal'. Binnen deze bestemming zijn een geluidswal en parkeervoorzieningen toegestaan. Ten behoeve van parkeervoorzieningen zijn ondergrondse bouwwerken toegestaan. Hiermee wordt het mogelijk om in de geluidswal parkeervoorzieningen te realiseren.

Om een eventuele derde aansluiting op de A20 in de toekomst niet onmogelijk te maken, is hiervoor binnen de bestemming Groen een reservering opgenomen. Deze is geborgd met de aanduiding verkeer. Binnen de gronden van deze aanduiding zijn gebouwen uitgesloten.

Ten aanzien van de recreatieve en horecavoorzieningen geldt dat binnen de bestemming ten hoogste 4 voorzieningen zijn toegestaan, waarvan 3 recreatieve voorzieningen op de geluidswal mogen worden gerealiseerd . Deze recreatieve voorzieningen mogen echter niet langs de Weverskade worden gerealiseerd.

Het gebruiksoppervlak van één voorziening bedraagt ten hoogste 300 m². Twee van deze voorzieningen mogen een gebruiksoppervlakte van 500 m² beslaan. Ten behoeve van deze voorzieningen mogen gebouwen worden gebouwd, met een maximum van 150 m² per voorziening. Omdat het denkbaar is dat bepaalde gebouwde voorzieningen niet in deze 150 m² passen, is het toegestaan om bij 2 voorzieningen 250 m² aan bebouwing te realiseren.

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan en nog 4 extra voorzieningen toevoegen. Voor deze voorzieningen gelden dezelfde regels als voor de bij recht toegestane voorzieningen. Daarnaast mag de toevoeging van de voorzieningen niet leiden tot onevenredige hinder of verstoring van de voorzieningstructuur.

Maatschappelijk - Begraafplaats

De bestaande begraafplaats van de familie Lely aan de Weverskade is bestemd als Maatschappelijk - Begraafplaats. Binnen deze bestemming is een begraafplaats toegestaan met bijbehorende voorzieningen, zoals groen, parkeren, nutsvoorzieningen en water.

Recreatie - Volkstuin

Het volkstuinencomplex 'De Vluchtheuvel' heeft de bestemming Recreatie - Volkstuin. Hier mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van volkstuinen.

Ten aanzien van bouwen gelden de regels, zoals deze ook zijn opgenomen in de overeenkomst tussen de gemeente en de volkstuinvereniging. Per tuin mag ten hoogste 15% van het oppervlak worden bebouwd, waarbij de afstand tot perceelsgrenzen ten minste 3 m dient te bedragen. Per tuin mogen ten hoogste 1 plantenkas en 1 tuinhuis worden gebouwd.

Ten aanzien van het verenigingsgebouw geldt dat ten hoogste 1 verenigingsgebouw gebouwd mag worden met een maximum goot- en bouwhoogte van 3 m en 5 m. Het bebouwd oppervlak bedraagt ten hoogste 400 m².

Verkeer

De nieuwe ontsluitingswegen die een stroomfunctie hebben, hebben de bestemming Verkeer.

Binnen de bestemming Verkeer zijn naast wegen en voet- en fietspaden ook een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan, zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke.

Verkeer - Verblijfsgebied

De Weverskade is vanwege zijn verblijfsfunctie bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Het uitgangspunt hierbij is het behoud van het karakter van de Weverskade. Daarnaast hebben ook de beoogde langzaamverkeersverbindingen tussen de Weverskade en het woongebied Dijkpolder deze bestemming. Binnen deze bestemming zijn zowel gebieden met een verblijfsfunctie, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen, speeltoestellen en speelplaatsen, wegen, voet- en fietspaden en water toegestaan.

Water

De boezemwatergang 'Nieuwe Water' is bestemd als Water. Binnen deze bestemming is water, sierwater, verkeer te water, voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, bruggen ten behoeve van langzaam verkeer en groenvoorzieningen toegestaan. Binnen de bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd met een maximale bouwhoogte van 3 m.

Wonen

Ter plaatse van de bestaande en de nieuwe woningen aan de Weverskade is de bestemming Wonen opgenomen. Op de verbeelding is per perceel aangegeven hoeveel woningen zijn toegestaan. In totaal zijn binnen de bestemming Wonen aan de Weverskade 64 woningen toegestaan. Op dit moment liggen aan de Weverskade 41 woningen. In het bestemmingsplan worden in het lint aan de Weverskade 26 woningen toegevoegd. In tegenstelling tot de bestemming Woongebied zijn hier alleen grondgebonden woningen toegestaan. Ten behoeve van de hoofdwaterstructuur is de aanduiding 'water' opgenomen binnen de bestemming. Daarnaast zijn voet- en fietspaden en andere bij de bestemming behorende voorzieningen toegestaan, zoals erven, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, tuinen, water, groen en toegangswegen.

Ten aanzien van het bouwen geldt dat de goothoogte niet meer bedraagt dan 4 m en de bouwhoogte niet meer bedraagt dan 9 m. De inhoud van de woning bedraagt inclusief aan- en uitbouwen niet meer dan 1.000 m³. De afstand van woningen tot de perceelsgrens bedraagt 0 of ten minste 2 m, waarbij de afstand tussen niet aaneengebouwde woningen ten minste 4 m bedraagt.

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van de maximale inhoudsmaat en grotere woningen toestaan. Hierbij mag het bouwperceel voor niet meer dan 65% worden bebouwd. De woning dient daarbij in het lint stedenbouwkundig inpasbaar te zijn.

Bij het hoofdgebouw mogen aan-, uit- en bijgebouwen worden gebouwd. De goothoogte van aan- en uitbouwen bedraagt ten hoogste de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw, voor vrijstaande bijgebouwen geldt een maximale bouwhoogte van 3 m. Het gezamenlijk oppervlak van bijgebouwen bedraagt ten hoogste 50% van het zij- en achtererf met een maximum van 50 m². Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning hier wel van afwijken en een oppervlak van 150 m² toestaan, mits niet meer dan 50% van het zij- en achtererf wordt bebouwd, vanuit landschappelijk oogpunt geen bezwaren bestaan en de cultuurhistorische waarden niet worden geschaad. Bij deze regeling is aangesloten bij de regeling uit het vigerend bestemmingsplan.

Naast het wonen zijn de gronden met deze bestemming bestemd voor de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Het uitoefenen van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten is toegestaan voor zover het bedrijven uit type A van het Activiteitenbesluit betreffen en de woonfunctie blijft prevaleren. Om te garanderen dat de woonfunctie in overwegende mate behouden blijft, mag ten hoogste 25% van het vloeroppervlak van de woning (met een maximum van 50 m²), inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen, worden benut ten behoeve van de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Daarnaast moet in voldoende parkeergelegenheid voorzien zijn en mogen de kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en niet gepaard gaan met horeca of detailhandel.

Woongebied

Het nieuwe woongebied Dijkpolder heeft de bestemming 'Woongebied'. Binnen deze bestemming zijn naast woningen ook zaken als wegen, groenvoorzieningen, water, parkeervoorzieningen, erven en verhardingen en nutsvoorzieningen mogelijk. Hierdoor is sprake van een flexibele bestemming, waarbinnen de woonwijk gerealiseerd kan worden. Wel zijn enkele duidelijke planologische kaders aangebracht.

Binnen de bestemmingen Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Woongebied zijn niet meer dan 1.150 woningen toegestaan. Daarnaast zijn op de verbeelding de aanduidingen 'ontsluiting', 'groen', en 'water' opgenomen. Binnen deze gebieden moet de hoofdstructuur van respectievelijk de ontsluiting, het groen en het water gerealiseerd worden. In onderstaande figuren is de ligging van deze aanduidingen weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002_0017.jpg"

Ligging hoofdontsluitingsstructuur

afbeelding "i_NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002_0018.jpg"

Ligging hoofd groen- en waterstructuur

Voorwaardelijke verplichting

Vanwege de geluidsbelasting als gevolg van de A20 en de gefaseerde aanleg van de geluidswal, zijn er nog specifieke regels opgenomen ten aanzien van woningen. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - 1' mogen woningen niet worden gebouwd tenzij de geluidswal is gerealiseerd, of indien middels onderzoek kan worden aangetoond dat op de locatie wordt voldaan aan de wettelijke grenswaarden. Deze voorwaardelijke verplichting is opgenomen in artikel 25.2. In onderstaande figuur is de geluidswal (rood) en het gebied waar deze voorwaardelijke verplichting betrekking op heeft (arcering), aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002_0019.jpg"

Ligging geluidswal en voorwaardelijke verplichting

Voor woningen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - dove gevel' geldt tevens dat indien hoger dan 10 m wordt gebouwd, deze moeten worden voorzien van een dove gevel aan de zijde van de A20. Dit is echter niet noodzakelijk indien door maatregelen de geluidsbelasting op de gevel lager is dan de grenswaarde.

Bouwregels

Op de bestemming Woongebied is een bouwvlak van toepassing. Dat bestrijkt nagenoeg de gehele bestemming. Het perceel mag worden bebouwd met gebouwen (hoofdgebouwen en bijgebouwen) en overkappingen met inachtneming van het bebouwingspercentage dat is opgenomen op de verbeelding. Ten aanzien van de te realiseren bebouwing geldt dat de afstand van hoofdgebouwen tot zijdelingse perceelsgrenzen 0 m of ten minste 1 m bedraagt. Daarnaast bedraagt de afstand van hoofdgebouwen tot de bestemmingsgrens met Wonen ten minste 3 m.

Grondgebonden woningen hebben een maximale goothoogte van 6 m en een maximale bouwhoogte van 10 m.

Ten aanzien van gestapelde woningen is het plangebied is opgedeeld in vier deelgebieden. Ten aanzien van het onderste plandeel tussen de Weverskade en de Tweede Weverskade is bepaald dat gestapelde woningen niet zijn toegestaan, hiervoor is de aanduiding 'gestapeld uitgesloten' opgenomen. Hier zijn uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan.

In de zone aan de bovenzijde tegen de geluidswal aan zijn de hoogste gestapelde woningen toegestaan. In deze zone zijn gestapelde woningen mogelijk met een goothoogte van 15 m en een bouwhoogte van 18 m. Voor deze zone is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 3' opgenomen.

In de zone tussen het Bovenlint en de Weverskade zijn naast grondgebonden woningen ook gestapelde woningen toegestaan met een maximale goothoogte van 9 m en een maximale bouwhoogte van 12 m, deze zone is aangeduid door middel van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1'. Daarnaast bevindt zich binnen deze zone een tweede zone van 40 m aan weerszijden van de hoofdwaterstructuur met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 2'. In deze zone zijn tevens gestapelde woningen toegestaan met een goothoogte van 12 m en een bouwhoogte van 15 m.

afbeelding "i_NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002_0020.jpg"

Bij het hoofdgebouw mogen aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd. De goothoogte van aan- en uitbouwen bedraagt ten hoogste de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw, voor vrijstaande bijgebouwen geldt een maximale goothoogte van 2,5 m en een maximale bouwhoogte van 4 m. Het gezamenlijk oppervlak van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen bedraagt ten hoogste 50 m² met inachtneming van het bebouwingspercentage zoals dat is opgenomen op de verbeelding.

Gebruiksregels

Naast het wonen zijn de gronden met deze bestemming bestemd voor de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Het uitoefenen van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten uit categorie 1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten is direct mogelijk gemaakt, mits de woonfunctie blijft prevaleren. Om te garanderen dat de woonfunctie in overwegende mate behouden blijft, mag ten hoogste 25% van het vloeroppervlak van de woning (met een maximum van 50 m²), inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen, worden benut ten behoeve van de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Daarnaast moet in voldoende parkeergelegenheid voorzien zijn en mogen de kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en niet gepaard gaan met horeca of detailhandel.

Afwijken van de gebruiksregels

Het bevoegd gezag kan tevens afwijken van het bestemmingsplan en detailhandel, dienstverlening en horeca uit categorie 1b toestaan, mits niet meer dan 2.000 m² bedrijfsvloeroppervlak van deze functies wordt gerealiseerd, geen onevenredige verstoring ontstaat van de voorzieningen- en verkeersstructuur, geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de bouw- of gebruiksmogelijkheden van omliggende percelen en wordt aangetoond dat er geen milieutechnische belemmeringen aanwezig zijn. Daarnaast is opgenomen dat ten aanzien van detailhandel binnen het plangebied niet meer dan 7 vestigingen zijn toegestaan met een bruto vloeroppervlak van ten hoogte 200 m² per vestiging.

Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen het bestemmingsplan wijzigen en voor gestapelde woningen een hogere bouwhoogte toestaan, mits de goot- en bouwhoogte met niet meer dan 3 m wordt verhoogd. Ter plaatse dient wel te worden voorzien in een goed akoestisch klimaat en mogen de bouw- en gebruiksmogelijkheden van naastgelegen percelen niet onevenredig worden aangetast.

Leiding - Riool

De rioolpersleiding in het plangebied is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Riool. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige rioolleiding. In de bestemming is ook een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee burgemeesters en wethouders de dubbelbestemming kunnen verwijderen indien de rioolpersleiding ter plaatse is verplaatst.

Waarde - Archeologie

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart is op de verbeelding een gebied aangeduid met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de eventueel aanwezige archeologische waarden. Deze regels zijn niet van toepassing voor gebouwen die niet dieper reiken dan 40 cm onder maaiveld of een oppervlakte beslaan van minder dan 100 m².

Voor werken of werkzaamheden geldt dat een vergunning noodzakelijk is indien grondroerende werkzaamheden dieper gaan dan 40 cm, voor andere genoemde werkzaamheden, zoals het indrijven van voorwerpen of heien geldt dat deze geen groter oppervlak mogen beslaan dan 100 m².

Waterstaat - Waterkering

Binnen het plangebied ligt een waterkering met beschermingszones. Voor deze gronden is de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen. Binnen deze bestemming zijn beperkende bouwregels met een afwijkingsbevoegdheid met adviesplicht voor het bouwen ten behoeve van onderliggende bestemming(en) opgenomen ter bescherming van de waterkerende functie.

3.3.3 Algemene regels

In de algemene regels zijn aanvullende regels opgenomen met betrekking tot bouwen. Daarnaast bevat dit hoofdstuk algemene bouwregels, algemene afwijkingsregels en algemene wijzigingsregels.

Antidubbeltelregel

Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

De formulering van de antidubbeltelregel wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).

Algemene bouwregels

Overschrijding bouwgrenzen

In dit artikel is bepaald dat bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden door ondergeschikte bouwdelen, zoals stoepen, trappen, balkons, veranda's, erkers en dergelijke.

Bestaande maten

In dit artikel wordt geregeld dat voor bouwwerken die aanwezig of in aanbouw zijn, ten tijde van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan, maar afwijken van de bepalingen in het bestemmingsplan, de op dat moment geldende maten van toepassing zijn. Deze gebouwen mogen op dezelfde locatie worden herbouwd en komen dergelijke bouwwerken niet onder het overgangsrecht te vallen.

Wro-zone - gemaal

Ten behoeve van het gemaal dat zal worden gerealiseerd aan de Weverskade is de 'Wro-zone - gemaal' opgenomen. Binnen deze zone is één gemaal ten behoeve van de waterhuishouding toegestaan. De bouwhoogte van het gemaal bedraagt ten hoogste 5 m en het bebouwd oppervlak bedraagt niet meer dan 100 m².

Uitsluiting aanvullende werking Bouwverordening

Deze bepaling geeft invulling aan de afstemmingsbepaling tussen de Bouwverordening en het bestemmingsplan ingevolge artikel 9 van de Woningwet. Artikel 9 van de Woningwet regelt primair dat de bouwverordening buiten toepassing blijft voor zover deze niet overeenstemt met het desbetreffende bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan geen regels bevat ten aanzien van een onderwerp dat in de Bouwverordening is geregeld, is de Bouwverordening wel van toepassing, tenzij het bestemmingsplan anders bepaalt. De bepaling dient als uitwerking van de laatste zinsnede en voorkomt dat de Bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld, bijvoorbeeld omwille van globaliteit. De relevante onderwerpen staan allemaal in paragraaf 2.5 van de Bouwverordening.

Algemene gebruiksregels

Hierin zijn algemene regels gesteld aan het gebruik van de gronden van het bestemmingsplan. Deze regels gelden boven op de regels uit hoofdstuk 2. Per hectare dient ten minste 325 m³ aan water of waterhuishoudkundige voorzieningen te worden gerealiseerd, gedempte watergangen dienen voor 100% te worden gecompenseerd.

Omdat het bestemmingsplan voor een groot deel een globale regeling kent, waarbij naast woningen milieuhinderlijke activiteiten kunnen worden gerealiseerd, is hiervoor een Staat van overige functies opgenomen in de bijlagen. In deze bijlage is een overzicht opgenomen van mogelijke functies die gerealiseerd kunnen worden in het plangebied. Middels een regeling in de algemene gebruiksregels is opgenomen dat de afstand tussen milieuhinderlijke activiteiten en woningen en andere milieugevoelige activiteiten ten minste de richtafstand bedraagt die in de bijlage is opgenomen. Hiervan kan worden afgeweken, indien aangetoond kan worden dat een kortere afstand acceptabel is.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan afgeweken kan worden. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om bij omgevingsvergunning af te wijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan. Dit betreft bijvoorbeeld de vrijstelling ten behoeve van afwijking van de voorgeschreven maten en percentages. Afwijking is overigens alleen mogelijk wanneer hiermee geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan aspecten als de woon- en milieusituatie van aangrenzende percelen.

Algemene wijzigingsregels

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarmee door middel van een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro het mogelijk is enige flexibiliteit in het plan aan te brengen.

Wijzigingsbevoegdheid bestemmingsgrenzen

Dit betreft de bevoegdheid de bestemmingsgrenzen in geringe mate te wijzigen. Deze bevoegdheid mag nadrukkelijk niet worden gebruikt om zodanig aanzienlijke wijzigingen van bestemmingen te bewerkstelligen, dat daarmee de essentie van het plan wezenlijk wordt veranderd. De overschrijdingen mogen ten hoogste 3 m bedragen en het bestemmingsvlak mag niet meer dan 10% worden vergroot.

Overige regels

Werking wettelijke regels

In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de toepassing van de bestemmingsplanregels. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou anders zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.

Voorwaardelijke verplichting

Vanwege de geluidsbelasting als gevolg van de A20 en de gefaseerde aanleg van de geluidswal, zijn er nog specifieke regels opgenomen ten aanzien van gebouwen ten behoeve van geluidsgevoelige objecten. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - 1' mogen woningen niet worden gebouwd tenzij de geluidswal is gerealiseerd, of indien middels onderzoek kan worden aangetoond dat op de locatie wordt voldaan aan de wettelijke grenswaarden.

Hierbij is eveneens opgenomen dat het aantal woningen met een geluidsbelasting vanwege wegverkeerslawaai hoger dan de wettelijke grenswaarden, maar binnen de verleende hogere grenswaarden, niet meer mag bedragen dan het aantal woningen waar hogere grenswaarden voor zijn verleend.

3.3.4 Overgangsrecht en slotregel

In artikel 3.2.1 van het Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan.