direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Partiële herziening Bedrijventerreinen Lisse - Meer en Duin 263
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpmeerenduin263-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op het perceel Meer en Duin 263 in Lisse is sinds 2009 een Massagesalon gevestigd. In het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' van 20 december 2018 is voor dit perceel een aanduiding 'specifieke vorm van bedrijvigheid - massagesalon' opgenomen.

In de periode van 2016 tot en met 2019 hebben diverse controles plaatsgevonden waarbij overtredingen zijn geconstateerd. Dit heeft ertoe geleid dat op 6 juni 2019 een last onder bestuursdwang is opgelegd, inhoudende sluiting van de massagesalon voor de duur van een jaar. Nadat de massagesalon een jaar gesloten is geweest, zijn de activiteiten inmiddels weer hervat.

De gemeente wil het gebruik van deze locatie als massagesalon graag beëindigen. Naast het feit dat er op het adres overtredingen hebben plaatsgevonden, zijn massagesalons ruimtelijk gezien niet wenselijk op het bedrijventerrein Meer & Duin. Uit de Omgevingsvisie Lisse 2040- 'Samen werken aan een levendig Lisse', door de raad vastgesteld op 25 november 2021, volgt dat het bedrijventerrein Meer & Duin is bestemd voor grootschalige en zwaardere bedrijvigheid en niet voor kleinschalige (dienstverlenende) bedrijven.

De ruimtelijke uitstraling van de functie massagesalon past niet op deze locatie binnen het bedrijventerrein. De massagesalon heeft een andere ruimtelijke uitstraling dan de aanwezige bedrijven. De functie van een massagesalon heeft een dienstverlenende uitstraling die onwenselijk is op deze locatie van het bedrijventerrein. Bij eerdere vaststelling van het vigerende bestemmingsplan zijn geen nieuwe dienstverlenende functies toegestaan en is gehandhaafd door de gemeente op dienstverlenende functies die niet passen binnen de functionaliteit van het bedrijventerrein. Functies zoals kappers en nagelstudio's zijn al vertrokken van het bedrijventerrein.

Om het gebruik als massagesalon te beëindigen is in het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid geeft de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijvigheid - massagesalon' ter verwijderen indien de gronden en bebouwing gedurende een periode van minimaal 1 jaar niet meer in gebruik zijn ten behoeve van een massagesalon.

Het is gebleken dat het verwijderen van de aanduiding via de bestaande wijzigingsbevoegdheid niet uitvoerbaar is, waardoor het gebruik van de massagesalon kan worden voortgezet. Om dit te herstellen is voorliggende partiële herziening opgesteld, waarin een uitsterfregeling is opgenomen om tot verwijdering van de aanduiding te kunnen komen. Hierin wordt het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' ter plaatse van het adres Meer en Duin 263 herzien.

1.2 Plangebied

Het plangebied bevindt zich op het adres Meer en Duin 263 in Lisse, zoals weergegeven in figuur 1.1. Dit perceel bevindt zich op het gelijknamige bedrijventerrein Meer en Duin, dat in het noorden van Lisse ligt. Het plangebied omvat één bedrijfsunit in een bestaand bedrijfsverzamelgebouw..

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bpmeerenduin263-va01_0001.png" Figuur 1.1 Luchtfoto plangebied

1.3 Planologische regeling

Ter plaatse van het plangebied vigeert het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' dat op 20 december 2018 is vastgesteld. Een uitsnede van de plankaart wordt weergegeven in figuur 1.2. Voor het perceel Meer en Duin 263 is de bestemming 'Bedrijventerrein' van toepassing, voor het perceel zijn de volgende aanduidingen opgenomen:

  • Functieaanduiding 'bedrijf tot en met categorie 3.2'. Deze gronden zijn bestemd voor bedrijven uit ten hoogste categorie 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten.
  • Functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon'. Deze gronden zijn tevens bestemd voor een massagesalon.
  • Maatvoering maximum bebouwingspercentage 70% en maximum bouwhoogte 12 m. Deze maatvoeringen gelden voor een groter deel van het bedrijventerrein.
  • Gebiedsaanduiding 'wetgevingzone - wijzigingsgebied 2'. Binnen deze wijzigingsbevoegdheid is het college van burgemeester en wethouders bevoegd de bestaande aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon' te verwijderen.

De huidige wijzigingsbevoegdheid is niet afdoende voor het beëindigen van het gebruik van het perceel als massagesalon. Om dit te herstellen wordt ter plaatse van het perceel Meer en Duin 263 het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' partieel herzien.

Ter plaatse van het plangebied vigeert naast het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' ook het 'paraplubestemmingsplan parkeren Lisse' dat op 21 februari 2019 is vastgesteld. De relevante parkeerregeling uit dat plan is opgenomen in deze herziening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bpmeerenduin263-va01_0002.jpg"

Figuur 1.2 Uitsnede vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse'

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt nader ingegaan op beoogde herziening. Hoofdstuk 3 omvat de juridische planbeschrijving. Hoofdstuk 4 gaat in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Beschrijving herziening

2.1 Inleiding

In dit hoofdstuk worden de herziening ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan beschreven.

2.2 Uitsterfregeling

Ter plaatse van het plangebied is in het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid geeft de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijvigheid - massagesalon' ter verwijderen indien de gronden en bebouwing gedurende een periode van minimaal 1 jaar niet meer in gebruik zijn ten behoeve van een massagesalon. Uit onderzoek blijkt dat het verwijderen van deze aanduiding via de huidige wijzigingsbevoegdheid niet uitvoerbaar is.

Om alsnog tot een verwijderen van de aanduiding te komen is in de voorliggende herziening een uitsterfregeling opgenomen. De uitsterfregeling is in de planregels zo geformuleerd dat een duidelijke onderbrekingstermijn is opgenomen (10 maanden) en dat het gebruik nadien niet mag worden hervat. Een onderbrekingstermijn van zes maanden tot een jaar is in rechtspraak aanvaard. De termijn van zes maanden komt uit de volgende uitspraak: 201505476/1/R1. De termijn van 1 jaar is de periode die geldt in het algemene overgangsrecht. Er is een onderbrekingstermijn van 10 maanden gekozen, daar gemeente er enerzijds belang bij heeft het gebruik zo snel mogelijk te laten uitsterven en anderzijds rekening houdt met de belangen van de eigenaar. Daarom is de onderbrekingstermijn korter dan 1 jaar, maar langer dan zes maanden, waardoor de eigenaar een redelijke termijn heeft waarbinnen een nieuwe huurder kan worden gezocht.

Aan de uitsterfregeling is ook een wijzigingsbevoegdheid worden gekoppeld. Dit geeft het college de bevoegdheid de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijvigheid - massagesalon - uitsterfregeling' te verwijderen nadat het gebruik gedurende de onderbrekingstermijn gestaakt is geweest en de uitsterfregeling dus feitelijk haar werk heeft gedaan.

Een uitsterfregeling is een specifieke vorm van overgangsrecht die voor het reguliere overgangsrecht gaat. Een uitsterfregeling wijkt af van het uitgangspunt dat bestaand gebruik in beginsel positief wordt bestemd. Het gebruik als massagesalon is enkel toegestaan zolang dit gebruik onafgebroken wordt voortgezet op de betreffende locatie. Het gebruik als massagesalon mag door een opvolgende exploitant worden voortgezet mits het gebruik niet langer dan de vastgelegde onderbrekingstermijn is gestaakt.

De uitsterfregeling ziet alleen toe op het gebruik als massagesalon. De overige bestemmingen en aanduidingen die voor de locatie gelden blijven van kracht.

2.3 Beleidskaders

In het kader van deze partiële herziening vindt geen toetsing plaats aan de geldende beleidskaders op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau. De ontwikkelingsmogelijkheden zijn reeds getoetst aan de geldende beleidskaders bij opstelling van het moederplan 'Bedrijventerreinen Lisse'.

2.4 Omgevingsaspecten

In het kader van deze partiële herziening vindt geen toetsing plaats aan de relevante milieuaspecten. De ontwikkelingsmogelijkheden zijn reeds getoetst aan de relevante milieuaspecten bij opstelling van het moederplan 'Bedrijventerreinen Lisse'.

Hoofdstuk 3 Juridische planbeschrijving

3.1 Algemeen

Deze partiële herziening bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Om na te gaan welke regeling geldt, zal deze herziening steeds in samenhang met het oorspronkelijke plan 'Bedrijventerreinen Lisse' (moederplan) moeten worden gelezen.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen en uitgangspunten die aan deze partiële herziening ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

3.2 Toelichting planregels

In de regels is opgenomen dat de regels van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' overeenkomstig van toepassing zijn, met dien verstande dat:

  • 1. de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon' wordt aangepast naar 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon uitsterfregeling'
  • 2. een uitsterfregeling wordt toegevoegd waarin is opgenomen dat na een onderbreking van het gebruik als massagesalon voor een periode van ten minste 10 maanden het gebruik niet mag worden hervat;
  • 3. de wijzigingsbevoegdheid 'wetgevingszone - wijzigingsgebied 2' wordt aangepast om aan te sluiten bij de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon uitsterfregeling;
  • 4. de voor het plangebied relevante regels uit het 'paraplubestemmingsplan parkeren Lisse' worden overgenomen in de algemene regels van dit plan.

3.3 Toelichting verbeelding

De verbeelding van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Lisse' blijft onverminderd van toepassing, met dien verstande dat de verbeelding op de volgende onderdelen wordt aangepast:

  • 1. de bestaande functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon' wordt vervangen door 'specifieke vorm van bedrijf - massagesalon uitsterfregeling'.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

In artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is vastgelegd, dat inzicht gegeven moet worden in de (economische) uitvoerbaarheid van een project. Afdeling 6.4 Wro schrijft voor dat een exploitatieplan moet worden vastgesteld voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen.

Met voorliggend bestemmingsplan worden geen bouwplannen mogelijk gemaakt. Het is daarom niet noodzakelijk een exploitatieplan op te stellen. Dit bestemmingsplan heeft alleen betrekking op bedrijfswoningen die in gebruik zijn als burgerwoning en op basis van een locatiegebonden overgangsregeling of persoonsgebonden overgangsrecht als zodanig mogen worden gebruikt. Het plan wordt economisch uitvoerbaar geacht.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 12 mei 2022 tot en met 22 juni 2022 een periode van 6 weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode was het voor eenieder mogelijk om mondeling of schriftelijk een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan te geven. Er zijn geen zienswijzen ingebracht.