direct naar inhoud van 4.8 M.e.r.-beoordeling
Plan: De Leidse Schans
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0546.BP00076-0301

4.8 M.e.r.-beoordeling

Bestemmingsplan De Leidse Schans kent een milieueffectrapportage-beoordelingsplicht, omdat de ontwikkeling een stedelijke ontwikkelingsproject van meer dan 2.000 woningen betreft (Besluit M.e.r. bijlage D categorie 11.2). M.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten zijn activiteiten waarvoor de noodzaak tot het al dan niet moeten doorlopen van een m.e.r.-procedure niet bij wet vastligt, maar door het bevoegd gezag moet worden vastgesteld.

Het bevoegd gezag bepaalt daartoe of er sprake is van "belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu", die het doorlopen van de m.e.r.-procedure wenselijk / noodzakelijk zouden maken. Dit doet zij op basis van door de initiatiefnemer aangedragen informatie, verzameld in een aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling.

De Leidse gemeenteraad nam op 26 april 2012, op basis van de 'Aanmeldingsnotitie M.e.r.-beoordeling De Leidse Schans', van Advies en Ingenieursbureau Oranjewoud, d.d. maart 2012, het besluit om geen milieueffectrapport (MER) op te stellen, omdat er 'geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu' zijn geconstateerd.

De meest belangrijke afwegingen voor dat besluit waren:

  • de zeer geringe invloed van de campus op de toename van het verkeer op de Lammenschansweg, waardoor een toename van ruimschoots minder dan 1dB aan extra geluidbelasting wordt veroorzaakt. Dat effect is te verwaarlozen;
  • de grenswaarden voor luchtkwaliteit worden niet gehaald, met uitzondering van meetpunt 1, waar de grenswaarde bij hantering van zeer zware uitgangspunten weliswaar net wordt gehaald, maar niet overschreden;
  • in het gebied zijn geen jaarrond beschermde flora- en faunasoorten waargenomen, die door de realisatie van de campus worden benadeeld.