direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: A4/Cronesteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0546.BP00008-0301

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Leiden 2025

Op 17 december 2009 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie 2025 vastgesteld. De structuurvisie bouwt voort op het Structuurplan Boomgaard van Kennis en de in 2004 vastgestelde Ontwikkelingsvisie: Leiden stad van ontdekkingen. Op de punten die niet in deze structuurvisie zijn opgenomen, is de Boomgaard van Kennis van toepassing. Voor de overige aspecten is de structuurvisie hiervan de ruimtelijke vertaling. Daarnaast is bij het opstellen van de structuurvisie gebruikgemaakt van de Regionale Structuurvisie van Holland Rijnland. De prioriteiten die in de Regionale Structuurvisie voor Leiden zijn benoemd, vormen het uitgangspunt van de structuurvisie.

De uitgangspunten van de structuurvisie zijn het bestaande beleid en de ambities en verwachtingen die in overleg met partijen en partners zijn geformuleerd. Dit heeft geleid tot een Structuurvisie met de volgende ambities:

  • de historische binnenstad wordt beter op de kaart gezet;
  • het Bio Science Park en de kenniseconomie worden verder ontwikkeld;
  • de bereikbaarheid wordt verbeterd;
  • de groene en blauwe structuren in en rondom de stad worden versterkt en verbonden;
  • de kansen die zich in het Stationsgebied, Transvaal/Vondellaan en op De Waard aanbieden worden benut om met wonen en werken een bijdragen te leveren aan de versterking van de kennisstad.

De bijbehorende Structuurvisiekaart, waarin alle belangen onderling afgewogen zijn en tot één visie leiden, is weergegeven in figuur 3.3.

afbeelding "i_NL.IMRO.0546.BP00008-0301_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0546.BP00008-0301_0007.png"

Figuur 3.3 Structuurvisiekaart

Deze ambities hebben overwegend betrekking op stad Leiden. Hoewel de A4 binnen het gemeentelijk grondgebied ligt, is daar in de ambities geen concrete aandacht aan geschonken. De verbreding en verdieping leidt in algemene zin tot een betere bereikbaarheid en betere inpassing, waarmee de ambities van Leiden worden ondersteund.

Het feit dat voor Polderpark Cronesteyn een consoliderende regeling wordt opgenomen, draagt bij aan het behouden van de groene en blauwe structuren rondom de stad.

3.3.2 Ontwikkelingsvisie 'Leiden, stad van ontdekkingen: profiel 2030'

In 2004 is een gemeentelijke ontwikkelingsvisie vastgesteld waarin een toekomstbeeld wordt geschetst van de stad Leiden. De nadruk ligt op twee pijlers. De eerste pijler is kwaliteit. De historie, de ligging en de levendigheid zijn duidelijke kwaliteiten. Daarnaast valt op dat de Leidse bevolking jong is en een goed opleidingsniveau heeft. De tweede pijler is inbreiding en herstructurering. De stad is nagenoeg volgebouwd, met als gevolg een spanning op de woningmarkt en beperkte ruimte voor wonen, werken en recreëren.

Deze pijlers zijn met name gericht op de bebouwing van de stad Leiden. De A4 komt daarin niet prominent naar voren. Polderpark Cronesteyn en de consoliderende regeling daarvoor bieden tegenwicht aan de toenemende verstedelijking en de beperkte ruimte voor recreatie.