Plan: | A4/Cronesteyn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0546.BP00008-0301 |
De structuurvisie Infrastructuur en Ruimte vervangt de Nota Ruimte en Nota Mobiliteit. Op het gebied van decentrale overheden wordt de lijn van de Nota Ruimte doorgezet. Het credo luidt daarbij 'beslisruimte zo dicht mogelijk bij de burger'. Het Rijk zal zo weinig mogelijk op de stoel van provincies en gemeenten zitten. Het uitgangspunt hierbij is dat provincies, regio's en gemeenten zelf het best in beeld hebben waar in hun gebied behoefte aan is. Op deze wijze kunnen regionale verschillen in groei en krimp gericht worden aangepakt. Dit houdt ook in dat landsdekkende verstedelijkingsafspraken en locatiebeleid (bijvoorbeeld nationale landschappen, rijksbufferzones en snelwegpanorama's) komen te vervallen.
Door provincies en gemeenten de ruimte te geven, kan het rijk zich richten op het behartigen van ruimtelijke belangen die van nationale en internationale betekenis zijn. De opgaven die voor dit plan relevant zijn, zijn het versterken van de ruimtelijk-economische structuur om een aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat te vormen en in samenhang daarmee het zorgdragen voor een robuust hoofdwegennet.
Figuur 3.1 Uitsnede SVIR - nationaal ruimtelijke hoofdstructuur
Figuur 3.1 toont een uitsnede van de nationaal ruimtelijke hoofdstructuur, waaruit valt af te lezen dat de Zuidvleugel als 'stedelijke regio met een concentratie van topsectoren' wordt aangemerkt. De A4 wordt daarbinnen als onderdeel van het nationale hoofdwegennet aangemerkt. Als structuurvisie is het document zelfbindend voor het Rijk. Voor de doorwerking van de rijksbelangen in plannen van lagere overheden, is het Barro opgesteld.
Het Rijk wil investeringen in wegen meer in samenhang met het openbaar vervoer en de binnenvaart doen. Door de investeringen in de diverse modaliteiten (evenals de maatregelen van decentrale overheden voor het openbaar vervoer en de fiets) als een integraal pakket te beschouwen, ontstaan kansen voor verbeteringen in het mobiliteitssysteem als geheel en versterking van multimodale knooppunten (voor personen en goederen) daarbinnen. Samenwerking tussen het Rijk, de decentrale overheden en het bedrijfsleven is essentieel om deze knooppunten te realiseren.
Het rijksbeleid zet meer specifiek in op versterking van de twee met elkaar samenhangende vleugels binnen de Randstad (noordelijke Randstad: Amsterdam-Almere-Utrecht en zuidelijke Randstad: Rotterdam-Den Haag). De Randstad moet in 2040 een concurrerende en duurzame topregio vormen. Om verdere economische en sociale ontwikkeling mogelijk te maken en om de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken, is mobiliteit een randvoorwaarde. Een goed functionerend systeem voor personen- en goederenvervoer en een betrouwbare bereikbaarheid van deur tot deur zijn essentieel. De verbreding van het gedeelte van de A4 bij Leiden draagt bij aan het realiseren van deze doelstelling doordat het leidt tot een soepeler doorstroming op dit deel van de A4.
Verkeerskundig zorgt de verbreding en verdiepte ligging van de A4 voor een grotere robuustheid van het verkeersnetwerk, kortere reistijden en een betere inpassing in de omgeving.
Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) is op 30 december 2011 (grotendeels) in werking getreden en omvat alle ruimtelijke rijksbelangen die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, de Ecologische Hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met het Barro maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen. Uit de regels en kaarten behorende bij het Barro kan worden afgeleid welke aspecten relevant zijn voor het ruimtelijke besluit.
Het Barro staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.
Op 17 mei 2009 is het tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden 2009, gedeelte Leiderdorp-Leiden, vastgesteld.
De autosnelweg A4 tussen Leiderdorp en Leiden is één van de grootste knelpunten in het Nederlandse wegennet. Dagelijks staan er lange files door de flessenhalzen bij Hoogmade en Zoeterwoude.
De vaststelling van het Tracébesluit A4 2009 maakt het mogelijk de A4 voor het wegdeel tussen de Dwarswatering, gemeente Leiderdorp, en de aansluiting van Leiden/Zoeterwoude, te wijzigen. Tussen A4 km 29,8 en de Stationsingel bestaat de wijziging uit de verbreding van de weg van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Tussen de Stationsingel en km 36,2 bestaat de wijziging uit de aanleg van een stelsel van 1 hoofdrijbaan en 1 parallelrijbaan per rijrichting. Tussen de Kalkpolder in Leiderdorp en de nieuwe woonwijk Roomburg in Leiden zal de A4 verdiept worden aangelegd. De A4 kruist de Oude Rijn met een aquaduct.
Met deze verbreding zullen de twee flessenhalzen in de A4 bij Hoogmade en Zoeterwoude verdwijnen waardoor de doorstroming sterk zal verbeteren.
Het Masterplan W4 maakt deel uit van de W4-overeenkomst en beschrijft het W4-project, waarin de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude, de provincie Zuid-Holland en het rijk (voormalige Ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM), de inpassing van de verbreding van de A4 gezamenlijk verbeteren. Het Masterplan W4 bevat de ruimtelijke, infrastructurele, financiële en organisatorische kaders waarbinnen het W4-project haalbaar is.
Op 14 februari 2002 hebben de voormalige ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM, met de provincie en de gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude en Leiden, de samenwerkingsovereenkomst A4/W4 getekend (wonen, werken, wegen en water). In deze overeenkomst staan afspraken om te komen tot een integrale ontwikkeling van het gebied rondom de te verbreden A4, waarbij de A4 op een hoogwaardige wijze wordt ingepast, de barrièrewerking van de weg wordt verminderd en een evenwichtige toevoeging van functies plaatsvindt. In dat kader zullen de aangrenzende deelplangebieden worden (her)ontwikkeld.
De bestemmingslegging voor de A4 vloeit voort uit de wettelijke verplichting om het tracébesluit in een bestemmingsplan door te vertalen. De verbreding en verdieping van de A4 is daarmee een plan dat vanaf rijksniveau is geïnitieerd. Met de verbrede A4 wordt bijgedragen aan het behalen van de opgaven die op rijksniveau zijn uitgesproken.
Voor de consoliderende regeling voor het Polderpark Cronesteyn geldt dat dit past binnen het rijksbeleid.