Plan: | Veegbestemmingsplan ronde 2 Lansingh-Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0542.BPLZVP2-va01 |
In 2013 is het bestemmingsplan 'Lansingh-Zuid' vastgesteld samen met de bestemmingsplannen 'Kortland' en 'Langeland'. Deze zijn alle drie geactualiseerd met veegbestemmingsplannen in 2018. Inmiddels zijn de plannen weer enkele jaren oud en is dit veegbestemmingsplan opgesteld om een aantal verbeteringen, verduidelijkingen en verhelderingen toe te voegen. Ook zijn de bestemmingsplannen met deze wijzigingsronde meer in lijn gebracht met elkaar. Dit met het oog op het opstellen van het Omgevingsplan onder de Omgevingswet.
Deze punten worden gezamenlijk geregeld in een 'veegplan'. Door verschillende wijzigingen en ontwikkelingen in één bestemmingsplan op te nemen, hoeft slechts éénmaal de bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen. Wel is ervoor gekozen een afzonderlijk veegplan op te stellen voor elk van de drie bestemmingsplannen.
Met het voorliggende veeg-bestemmingsplan ontstaat de situatie dat het bestemmingsplan een actueel en correct beeld geeft van de functies en een kader biedt waaraan (toekomstige) aanvragen voor een omgevingsvergunning kunnen worden getoetst. Het bestemmingsplan sluit aan bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).
Het plangebied betreft het plangebied van de bestemmingsplannen 'Lansingh-Zuid' en 'veeg-bestemmingsplan Lansingh-Zuid' met uitzondering van enkele gronden welke in recente bestemmingsplanprocedures tot stand zijn gekomen. De locatie die niet is meegenomen in dit veegplan is aangegeven in figuur 1. Dit betreft ontwikkellocatie 'Symfonia, fase 2'.
Figuur 1: plangebied
In dit veegplan blijven de uitgangspunten van de bestemmingsplannen 'Lansingh-Zuid' (het moederplan) en 'veeg-bestemmingsplan Lansingh-Zuid' (het veegplan) overeind. Onderhavig plan leidt alleen tot aanpassingen op onderdelen, voor het overige blijft het moederplan en het veegplan en de hierbij behorende toelichting van toepassing. In hoofdstuk 2 is toegelicht op welke wijzigingen dit plan betrekking heeft. Vervolgens is in hoofdstuk 3 (beleidskader) en hoofdstuk 4 (omgevingsaspecten) een toelichting gegeven op de uitvoerbaarheid van het plan. Hoofdstuk 5 bevat de juridische planbeschrijving. Tot slot komen in hoofdstuk 6 de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid aan de orde.
De regels van de enkelbestemming woongebied zijn met dit veegbestemmingsplan aangepast. Dit zijn voornamelijk tekstuele aanpassingen voor verduidelijking, versimpeling en moderner taalgebruik. Ook zijn er enkele inhoudelijke aanpassingen zoals het schrappen van enkele subleden en door enkele onderdelen toe te voegen. Om de regeling duidelijk aan te passen is er voor gekozen om de oude onderdelen van de regels te schrappen en de nieuwe tekst in te voegen.
In dit hoofdstuk wordt per lid of sublid beschreven welke aanpassingen er zijn gedaan in dat lid of sublid. Hieruit volgt ook of dit tekstuele of inhoudelijke aanpassingen zijn.
Er zijn enkele begrippen toegevoegd en aangepast. Dit is met het oog op een consequente toepassing van de regels waarbij duidelijk is waar over wordt gesproken.
De volgende begrippen zijn toegevoegd aan artikel 1 van de regels:
De volgende begrippen zijn aangepast in artikel 1 van de regels:
Artikel 9 Woongebied
9.1 Bestemmingsomschrijving
In de bestemmingsomschrijving zijn geen inhoudelijke wijzigingen aangebracht. De wijzigingen die zijn aangebracht zijn:
9.2 Bouwregels
In de regel opgenomen onder 9.2 zijn geen wijzigingen aangebracht.
9.2.1 Hoofdgebouwen en woningen (voormalig: Hoofdgebouwen)
In de bouwregels voor hoofdgebouwen en woningen zijn er verschillende inhoudelijke en tekstuele wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zijn:
9.2.2 Bijbehorende bouwwerken (voormalig: Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen)
In de bouwregels voor bijbehorende bouwwerken zijn er verschillende inhoudelijke en tekstuele wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zijn:
9.2.3 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde (voormalig: Bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde)
In de bouwregels voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn er verschillende inhoudelijke en tekstuele wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zijn:
9.3 Nadere eisen
In de nadere eisen wordt het oude lid in zijn geheel vervangen door een nieuw, versimpeld lid 9.3. Onderdeel f van de oude regeling is hierbij komen te vervallen. De regels zijn voor het overige niet inhoudelijk veranderd.
9.4 Afwijken van de bouwregels
In de regels voor het afwijken van de bouwregels zijn er verschillende inhoudelijke en tekstuele wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zijn:
9.5 Specifieke gebruiksregels
In de specifieke gebruiksregels zijn er verschillende wijzigingen aangebracht voor versimpeling, verduidelijking en uniformiteit. De wijzigingen zijn:
9.6 Afwijken van de gebruiksregels
9.6.1 Afwijken met het oog op mantelzorg (voormalig: Afwijken ten behoeve van mantelzorg)
In de regels voor het afwijken met het oog op mantelzorg zijn er enkele wijzigingen aangebracht, dit zijn:
9.6.2 Afwijken met het oog op een bed & breakfast-voorziening (voormalig: Afwijken ten behoeve van bed & breakfast-voorziening)
In de regels voor het afwijken met het oog op een bed & breakfast-voorziening zijn er enkele wijzigingen aangebracht. Deze wijzigingen zijn:
Artikel 16 Algemene bouwregels
Er is een nieuw sub c toegevoegd waarmee installaties voor het opwekken van duurzame energie mogelijk zijn gemaakt wanneer deze een maximale overschrijding van 3 meter over bouwgrenzen betreffen.
Artikel 19 Algemene afwijkingsregels
Sub b is vervangen waarmee er een eenduidige regeling voor alle bestemmingen geldt waarbij van regels inzake goothoogte, bouwhoogte, aanduidingen en oppervlakte van gebouwen met niet meer dan 10% mag worden afgeweken. In de huidige regeling kon tot 20% binnen de overige bestemmingen worden afgeweken, uit de praktijk blijkt echter dat weinig gebruik wordt gemaakt van deze afwijking en is het daarom gewenst dit aan te passen naar 10%.
Verder is het mogelijk gemaakt om tot maximaal 5 meter bouwhoogten te overschrijden ten behoeve van installaties van duurzame energie.
Voorliggend bestemmingsplan is hoofdzakelijk opgesteld om enkele correcties en verduidelijkingen toe te passen en de bestaande situatie en de planologische situatie op elkaar af te stemmen. Met betrekking tot deze aanpassingen kan voor het beleid daarom worden verwezen naar het vigerende plan.
Voor het overige is de ontwikkelingsruimte in dit bestemmingsplan dermate beperkt dat rijks- en provinciale belangen niet worden geschaad. De uitgangspunten van het oorspronkelijke plan, het moederplan, blijven overeind. Daarnaast is het plan door het kleinschalige karakter niet in strijd met gemeentelijk beleid.
In het kader van een goede ruimtelijke ordening mag een bestemmingsplan niet in strijd zijn met een aantal milieuaspecten. Dit betreft de milieuaspecten water, bodem, archeologie, cultuurhistorie, luchtkwaliteit, bedrijven en milieuzonering, externe veiligheid, kabels en leidingen en ecologie.
Voorliggend bestemmingsplan heeft als doel een aantal kleinschalige omissies uit de vigerende plannen te herstellen en enkele correcties en verduidelijkingen toe te passen. Het vigerende bestemmingsplan 'Lansingh-Zuid' is nog voldoende actueel. In dit plan is reeds onderzoek gedaan naar de milieuaspecten.
Gezien het bovenstaande en de aard, schaal en inhoud van de wijzigingen, kan afgezien worden van onderzoek in dit bestemmingsplan en volstaat een verwijzing naar de betreffende onderzoeken in het moederplan.
De regels in dit veeg-bestemmingsplan zijn van toepassing en aanvullend op het bestemmingsplan 'Lansingh-Zuid', vastgesteld op 13 juni 2013 en het bestemmingsplan 'veeg-bestemmingsplan Lansingh-Zuid', vastgesteld op 20 september 2018. De aanpassingen aan de regels zijn zowel tekstueel als inhoudelijk. Om een duidelijke regeling in dit veegbestemmingsplan op te stellen is er voor gekozen om oude teksten te schrappen en nieuwe regels in te voegen. Hiermee blijft de regeling leesbaar. In hoofdstuk 2 is aangegeven welke aanpassingen er zijn aangebracht aan het bestemmingsplan 'Kortland', waarbij ook duidelijk naar voren komt of dit een tekstuele of inhoudelijke aanpassing is. Voor het overige blijven de regels van de bestemmingsplannen 'Lansingh-Zuid' en 'veeg-bestemmingsplan Lansingh-Zuid' onverminderd van kracht.
Vanwege de aanpassing van verschillende (algemene) regels is op de verbeelding een 'lege' plancontour opgenomen die bijna volledig overeenkomt met de begrenzing van bestemmingsplan 'Lansingh-Zuid'. De afwijking is dat binnen deze plancontour een aantal locaties uit zijn gesneden. Hier gelden de wijzigingen uit dit plan niet.
Voor dit veeg-bestemmingsplan wordt aangesloten bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).
Dit veegplan dient hoofdzakelijk om onvolkomenheden en onduidelijkheden te herstellen. Hieraan zitten geen financiële consequenties.
Inspraak en vooroverleg
PM
Ontwerpbestemmingsplan
PM