direct naar inhoud van Regels
Plan: Veegbestemmingsplan ronde 2 Langeland
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPLLVP2-va01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

Artikel 1 'Begrippen' uit het bestemmingsplan Langeland en veeg-bestemmingsplan Langeland blijven onverminderd van kracht. Artikel 1 'Begrippen' uit het bestemmingsplan Langeland en veeg-bestemmingsplan Langeland is aangepast/aangevuld met de volgende begrippen:

1.1 plan

het bestemmingsplan Veegbestemmingsplan ronde 2 Langeland met identificatienummer NL.IMRO.0542.BPLLVP2-va01 van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels.

1.3 bestemmingsplan Langeland

de geometrisch bepaalde planobjecten met identificatiecode NL.IMRO.0542.BPLangeland-va01 van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

1.4 veeg-bestemmingsplan Langeland

de geometrisch bepaalde planobjecten met identificatiecode NL.IMRO.0542.BPLLVP-va01 van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

De volgende begripsbepalingen worden toegevoegd:

1.5 achtererfgebied

gebouwerf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 m achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het gebouwerf achter het hoofdgebouw te komen, waarbij als op een perceel meer gebouwen aanwezig zijn die noodzakelijk zijn voor het verrichten van de op grond van het omgevingsplan of een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit op het perceel toegestane activiteiten of als het hoofdgebouw geen woning is, maar op het perceel wel een of meer op de grond staande woningen aanwezig zijn, voor het leggen van deze lijn bepalend is het hoofdgebouw, de woning of een van de andere hiervoor bedoelde gebouwen, waarvan de voorkant het dichtst is gelegen bij openbaar toegankelijk gebied.

1.6 bijbehorend bouwwerk

uitbreiding van een hoofdgebouw of functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk, met een dak

1.7 (bouw)perceel

aaneengesloten stuk grond, waarop krachtens het plan een functioneel zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.

1.8 (bouw)perceelsgrens

een grens van een (bouw)perceel.

1.9 huishouden

één of meer personen die in vast verband samenleven en gebruik maken van dezelfde voorzieningen zoals bijvoorbeeld een keuken, woonkamer, sanitaire voorzieningen en de entree, waarbij sprake is van onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling daarvan.

1.10 kamerverhuur

woonvorm waarbij een pand door meerdere personen die geen gezamenlijk huishouden vormen wordt bewoond en waarbij sprake is van woonruimtes waarbij afzonderlijke huishoudens afhankelijk zijn van één of meer gedeelde wezenlijke voorzieningen buiten de woonruimte.

1.11 samenvoegen

het bouwkundig en functioneel samenvoegen van twee of meer bestaande woningen of wooneenheden ten behoeve van de vestiging van een huishouden.

1.12 splitsen

het bouwkundig en functioneel splitsen van een bestaande woning in twee of meer woningen of wooneenheden ten behoeve van de vestiging van meer dan een huishouden.

Artikel 2 Wijze van meten

Artikel 2 'Wijze van meten' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf - Nutsbedrijf

Artikel 3 'Bedrijf - Nutsbedrijf' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 4 Bedrijf - Nutsvoorziening

Artikel 4 'Bedrijf - Nutsvoorziening' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 5 Gemengd

Artikel 5 'Gemengd' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 5 'Gemengd' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 6 Groen

Artikel 6 'Groen' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 7 Horeca

Artikel 7 'Horeca' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 7 'Horeca' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 8 Kantoor

Artikel 8 'Kantoor' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 9 Maatschappelijk

Artikel 9 'Maatschappelijk' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 9 'Maatschappelijk' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 10 Recreatie

Artikel 10 'Recreatie' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 11 Verkeer

Artikel 11 'Verkeer' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 12 Water - 1

Artikel 12 'Water - 1' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 13 Water - 2

Artikel 13 'Water - 2' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 14 Wonen

Artikel 14 'Wonen' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 14 'Wonen' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht. Artikel 14 'Wonen' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met veeg-bestemmingsplan Langeland wordt in dit plan als volgt aangepast/aangevuld:

  • 1. Lid 14.1 (Bestemmingsomschrijving) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.1 getiteld 'Bestemmingsomschrijving', luidende:

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. het wonen daaronder begrepen een aan-huis-gebonden beroeps- en/of bedrijfsactiviteit (inclusief webwinkels-aan-huis) met inachtneming van het bepaalde in lid 14.5;
  • b. een kinderboerderij, ter plaatse van de aanduiding 'kinderboerderij';
  • c. ter plaatse van de aanduiding 'maatschappelijk': maatschappelijke voorzieningen, tot maximaal 50% van het oppervlakte van het aanduidingsvlak;
  • d. ter plaatse van de functieaanduiding 'gemengd': kantoren en lichte bedrijfsactiviteiten zoals opgenomen in de categorieën 1 en 2 van de bij dit bestemmingsplan behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten, waarbij detailhandel en horeca zijn uitgesloten;
  • e. bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, tuinen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, (ondergrondse) parkeervoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen, groen en wegen.

  • 2. Lid 14.2 (Bouwregels) krijgt tekst, luidende:

Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:

  • 3. Lid 14.2.1 (Hoofdgebouwen) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.2.1 getiteld 'Hoofdgebouwen en woningen', luidende:

Binnen deze bestemming mogen woningen worden gebouwd en mogen hoofdgebouwen ten behoeve van functies zoals aangegeven door middel van specifieke aanduidingen worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:

  • a. het aantal hoofdgebouwen en woningen mag binnen het bouwvlak niet worden uitgebreid en niet worden verminderd;
  • b. hoofdgebouwen en woningen worden binnen het bouwvlak gebouwd;
  • c. het splitsen van woningen is niet toegestaan;
  • d. het samenvoegen van woningen is niet toegestaan;
  • e. ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak' is de gezamenlijke oppervlakte van de hoofdgebouwen maximaal 180 m²;
  • f. de goothoogte van hoofdgebouwen en woningen is maximaal 3,5 meter, tenzij anders is aangeduid;
  • g. de bouwhoogte van hoofdgebouwen en woningen is maximaal 9 meter, tenzij anders is aangeduid;
  • h. ter plaatse van de aanduiding 'maximale goot- en bouwhoogte (m)' mag de goot- en bouwhoogte maximaal die hoogte zijn;
  • i. ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte (m)' mag de bouwhoogte maximaal die hoogte zijn;
  • j. ter plaatse van de aanduiding 'nokrichting' moet de richting van de nok evenwijdig aan de lange bouwgrens zijn;
  • k. ter plaatse van de aanduiding 'karakteristiek' mag de bestaande maatvoering van gebouwen en/of bouwwerken niet worden gewijzigd, tenzij het bevoegd gezag een omgevingsvergunning tot wijziging, afbraak of verwijdering heeft verleend.
  • 4. Lid 14.2.2 (Bijgebouwen/aanbouwen en/of uitbouwen) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.2.2 getiteld 'Bijbehorende bouwwerken', luidende:

Binnen deze bestemming mogen bijbehorende bouwwerken worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels;

  • a. bijbehorende bouwwerken worden op het achtererfgebied gebouwd en tenminste 3 meter achter de voorgevelrooilijn;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a mogen, ten behoeve van geringe uitbreidingen aan het hoofdgebouw en de woning, bijbehorende bouwwerken in de vorm van aan- of uitbouwen op het voorerfgebied worden gebouwd, met dien verstande dat de voorgevelrooilijn met maximaal 1 meter mag worden overschreden;
  • c. de goothoogte van bijbehorende bouwwerken is maximaal 3 meter;
  • d. op ieder perceel moet minstens 25 m² van het achtererfgebied onbebouwd blijven;
  • e. een perceel mag maximaal voor 50% met gebouwen worden bebouwd;
  • f. de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken is maximaal 50 m²;
  • g. voor bijbehorende bouwwerken geldt dat indien deze niet plat worden afgedekt, de dakhelling en dakvorm overeen moet komen met de dakhelling en dakvorm van het hoofdgebouw en de woning.

  • 5. Lid 14.2.3 (Bouwwerken, geen gebouwen zijnde) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.2.3 getiteld 'Bouwwerken, geen gebouwen zijnde', luidende:

Binnen deze bestemming mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:

  • a. bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegestaan tot een bouwhoogte van maximaal:
    • 1. 1 meter voor erfafscheidingen, voor zover gelegen voor de voorgevelrooilijn of op een afstand van 1 meter of minder van openbaar toegankelijk gebied;
    • 2. 2 meter voor erfafscheidingen elders;
    • 3. 5 meter voor speelvoorzieningen;
    • 4. 7 meter voor palen en masten;
    • 5. 3 meter voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde;
  • b. dakterrassen en balkons zijn niet toegestaan, met uitzondering van dakterrassen en balkons die bestaan op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en zijn gerealiseerd met een omgevingsvergunning.

  • 6. Lid 14.4 (Afwijken van de bouwregels), inclusief de subleden 14.4.1 en 14.4.2, wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.4 'Afwijken van de bouwregels', luidende:

Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in:

  • a. lid 14.2.1 onder b, voor bouwen buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de oppervlakte van het hoofdgebouw en de woning mag maximaal 25% meer bedragen dan de oppervlakte van het bouwvlak;
    • 2. het bouwen moet aansluitend zijn aan het bouwvlak;
    • 3. de afstand van het hoofdgebouw en de woning tot de perceelgrens grenzend aan de openbare ruimte is minimaal 1 meter;
    • 4. de afstand van het hoofdgebouw en de woning tot de as van de weg waar het hoofdgebouw en de woning aan gelegen is, mag niet minder zijn dan de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning;
    • 5. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • b. 14.2.1 f, g, h en/of i voor het bouwen hoger dan de toegestane goot- en/of bouwhoogte, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de goothoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal 6 meter;
    • 2. de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal 12 meter;
    • 3. de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal de helft van de afstand tot de tegenoverliggende gevel;
    • 4. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • c. lid 14.2.2 onder e voor het bouwen van een groter bebouwd oppervlak, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. het gezamenlijke bebouwde oppervlak van de bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 100 m²;
    • 2. ten minste 75 m² van het perceel achter de voorgevelrooilijn dient onbebouwd te blijven;
    • 3. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • d. lid 14.2.2 onder g voor het bouwen van een andere dakvorm en/of dakhelling, mits er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • e. lid 14.2.3 onder a een erfafscheiding van ten hoogste 2 meter bij hoofdgebouwen en woningen, grenzend aan twee wegen, voor één erfafscheiding. De afwijking mag slechts verleend worden tot 1 meter voor de voorgevelrooilijn van de achtergelegen hoofdgebouwen en woningen, indien daardoor het straatbeeld en de verkeersveiligheid niet in onevenredige mate worden aangetast.

  • 7. Lid 14.5 (Specifieke gebruiksregels) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.5 'Specifieke gebruiksregels', luidende:
  • a. het gebruik van bijbehorende bouwwerken als zelfstandige woning of afhankelijke woonruimte is niet toegestaan;
  • b. een aan-huis-gebonden beroep en/of bedrijfsactiviteit is toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de voor de beroepsuitoefening te gebruiken vloeroppervlakte mag maximaal 40% van de totale vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en de woning inclusief de bijbehorende bouwwerken op hetzelfde perceel zijn;
    • 2. er mag geen onevenredige afbreuk aan de woonfunctie worden gedaan;
    • 3. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan;
    • 4. het beroep moet worden uitgeoefend door de bewoner van het perceel;
    • 5. de activiteiten mogen niet vergunning- of meldingplichtig zijn volgens de Wet milieubeheer/Wet algemene bepalingen omgevingsrecht/Omgevingswet;
    • 6. er mag geen buitenopslag plaatsvinden;
  • c. webwinkels-aan-huis zijn toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de webwinkel-aan-huis mag geen ruimtelijke uitstraling van detailhandel hebben, reclame-uitingen op het perceel zijn niet toegestaan;
    • 2. er mogen vanuit huis geen producten tentoongesteld, afgehaald, gekocht en/of worden uitgekozen;
    • 3. er mag geen grootschalige opslag plaatsvinden;
    • 4. de transactie mag alleen via internet plaatsvinden;
    • 5. de te gebruiken vloeroppervlakte mag maximaal 40% van de totale vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en de woning inclusief de bijbehorende bouwwerken op hetzelfde perceel zijn, met een maximum van 50 m², waarbij de uitoefening van het beroep niet op aangrenzende gronden/in aangrenzende bouwwerken mag worden uitgeoefend;
    • 6. er mag geen onevenredige afbreuk aan de woonfunctie worden gedaan;
    • 7. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan;
    • 8. het beroep moet worden uitgeoefend door de bewoner van het perceel;
    • 9. de activiteiten mogen niet vergunning- of meldingplichtig zijn volgens de Wet milieubeheer/Wet algemene bepalingen omgevingsrecht/Omgevingswet;
    • 10. er mag geen buitenopslag plaatsvinden;
  • d. het gebruik van een woning voor kamerverhuur is toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. maximaal twee kamers mogen worden verhuurd aan maximaal één persoon per kamer;
    • 2. de eigenaar moet in dezelfde woning wonen;
    • 3. de te gebruiken vloeroppervlakte ten behoeve van kamerverhuur mag per perceel niet meer zijn dan 30% van de totale vloeroppervlakte van de woning;
    • 4. er is sprake van behoud van een goed woon- en leefklimaat;
    • 5. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan.

  • 8. Lid 14.5.1 (Afwijken ten behoeve van mantelzorg) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.5.1 'Afwijken met het oog op mantelzorg', luidende:

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 14.5 onder a, waarbij wordt toegestaan dat een bijbehorend bouwwerk gebruikt wordt als afhankelijke woonruimte, voor mantelzorg, onder voorwaarde dat:

  • a. de noodzakelijkheid aangetoond is;
  • b. er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van specifieke belangen waaronder die van omwonenden en omliggende bedrijven;
  • c. de afhankelijke woonruimte binnen de geldende regeling wat betreft bijbehorende bouwwerken wordt ingepast met een maximale oppervlakte van 50 m²;
  • d. de afhankelijke woonruimte een ruimtelijke samenhang heeft met de bijbehorende woning.

  • 9. Lid 14.5.2 (Afwijken ten behoeve van bed & breakfast-voorziening) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 14.5.2 getiteld 'Afwijken met het oog op een bed & breakfast-voorziening', luidende:

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 14.1 met het oog op een bed & breakfast-voorziening, onder voorwaarde dat:

  • a. parkeren op eigen terrein plaatsvindt en er geen nadelige effecten op de verkeersafwikkeling plaatsvinden;
  • b. er een nachtregister wordt bijgehouden;
  • c. de oppervlakte van de bed & breakfast maximaal 50 m² is;
  • d. er geen keukenfaciliteiten zijn toegestaan;
  • e. het woon- en leefklimaat van omwonenden en de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven niet onevenredig worden aangetast;
  • f. de bed & breakfast aan maximaal 5 personen aangeboden mag worden;
  • g. om permanente bewoning te voorkomen een maximale verblijfsduur van zeven dagen per verblijf wordt aangehouden;
  • h. het authentieke uiterlijk of de verschijningsvorm van de woning of bijbehorend bouwwerk wordt gehandhaafd.

Artikel 15 Woongebied

Artikel 15 'Woongebied' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 15 'Woongebied' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht. Artikel 15 'Woongebied' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met veeg-bestemmingsplan Langeland wordt in dit plan als volgt aangepast/aangevuld:

  • 1. Lid 15.1 (Bestemmingsomschrijving) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.1 getiteld 'Bestemmingsomschrijving', luidende:

De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. het wonen daaronder begrepen een aan-huis-gebonden beroeps- en/of bedrijfsactiviteit (inclusief webwinkels-aan-huis) met inachtneming van het bepaalde in lid 15.5;
  • b. ter plaatse van de aanduiding 'gemengd': ook dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen;
  • c. bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, tuinen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, (ondergrondse) parkeervoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen, groen en wegen.

  • 2. Lid 15.2 (Bouwregels) krijgt tekst, luidende:

Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:

  • 3. Lid 15.2.1 (Hoofdgebouwen) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.2.1 getiteld 'Hoofdgebouwen en woningen', luidende:

Binnen deze bestemming mogen woningen worden gebouwd en mogen hoofdgebouwen ten behoeve van functies zoals aangegeven door middel van specifieke aanduidingen worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:

  • a. het aantal hoofdgebouwen en woningen mag binnen het bouwvlak niet worden uitgebreid en niet worden verminderd;
  • b. hoofdgebouwen en woningen worden binnen het bouwvlak gebouwd;
  • c. het splitsen van woningen is niet toegestaan;
  • d. het samenvoegen van woningen is niet toegestaan;
  • e. de goothoogte van hoofdgebouwen en woningen is maximaal 6 meter, tenzij anders is aangeduid;
  • f. de bouwhoogte van hoofdgebouwen en woningen is maximaal 5 m meer dan de toegestane goothoogte, tenzij anders is aangeduid;
  • g. ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte (m)' mag de bouwhoogte maximaal die hoogte zijn;
  • h. ter plaatse van de aanduiding 'maximale goot en bouwhoogte (m)' mag de goot- en bouwhoogte maximaal die hoogte zijn;
  • i. de voorgevels van hoofdgebouwen en woningen moeten evenwijdig aan en in de voorgevelrooilijn worden gebouwd;
  • j. ter plaatse van de aanduiding 'onderdoorgang' is bebouwing op de eerste bouwlaag niet toegestaan.

  • 4. Lid 15.2.2 (Bijgebouwen/aanbouwen en/of uitbouwen) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.2.2 getiteld 'Bijbehorende bouwwerken', luidende:

Binnen deze bestemming mogen bijbehorende bouwwerken worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:

  • a. bijbehorende bouwwerken worden achter de voorgevelrooilijn of het verlengde daarvan gebouwd;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a mogen, ten behoeve van geringe uitbreidingen aan het hoofdgebouw en de woning, bijbehorende bouwwerken, alleen in de vorm van aan- of uitbouwen, op het voorerfgebied worden gebouwd, onder voorwaarde dat de voorgevelrooilijn met maximaal 1 meter wordt overschreden;
  • c. de goothoogte van bijbehorende bouwwerken is maximaal 3 meter;
  • d. op ieder perceel moet minstens 25 m² van het achtererfgebied onbebouwd blijven;
  • e. de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken is maximaal 50 m²;
  • f. voor bijbehorende bouwwerken geldt dat indien deze niet plat worden afgedekt, dat de dakhelling en dakvorm overeen moet komen met de dakhelling en dakvorm van het hoofdgebouw en de woning.

  • 5. Lid 15.2.3 (Bouwwerken, geen gebouwen zijnde) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.2.3 getiteld 'Bouwwerken, geen gebouwen zijnde', luidende:

Binnen deze bestemming mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:

  • a. bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegestaan tot een bouwhoogte van maximaal:
    • 1. 1 meter voor erfafscheidingen, voor zover gelegen voor de voorgevelrooilijn of op een afstand van 1 meter of minder van openbaar toegankelijk gebied;
    • 2. 2 meter voor erfafscheidingen elders;
    • 3. 5 meter voor speelvoorzieningen;
    • 4. 7 meter voor palen en masten;
    • 5. 3 meter voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde;
  • b. dakterrassen en balkons zijn niet toegestaan, met uitzondering van dakterrassen en balkons die bestaan op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en zijn gerealiseerd met een omgevingsvergunning.

  • 6. Lid 15.4 (Afwijken van de bouwregels), inclusief de subleden 15.4.1 en 15.4.2, wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.4 'Afwijken van de bouwregels', luidende:

Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in:

  • a. lid 15.2.1 onder b, voor bouwen buiten het bouwvlak wanneer het om een vrijstaande woning gaat, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. het onbebouwde deel van het perceel is minimaal 75%;
    • 2. de afstand van het hoofdgebouw en de woning tot de perceelgrens grenzend aan de openbare ruimte is minimaal 1 meter;
    • 3. de afstand van het hoofdgebouw en de woning tot de as van de weg waar het hoofdgebouw en de woning aan gelegen zijn, is minimaal de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning;
    • 4. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • b. 15.2.1 e, f, g en/of h voor het bouwen hoger dan de toegestane goot- en/of bouwhoogte, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de goothoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal 9 meter;
    • 2. de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal 14 meter;
    • 3. de bouwhoogte van het hoofdgebouw en de woning is maximaal de helft van de afstand tot de tegenoverliggende gevel;
    • 4. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • c. lid 15.2.2 onder e voor het bouwen van een groter bebouwd oppervlak, met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. het gezamenlijke bebouwde oppervlak van de bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 100 m²;
    • 2. ten minste 75 m² van het perceel achter de voorgevelrooilijn dient onbebouwd te blijven;
    • 3. er mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • d. lid 15.2.2 onder f voor het bouwen van een andere dakvorm en/of dakhelling, mits er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het woon- en leefmilieu, waarbij stedenbouwkundige kwaliteit, woonkwaliteit, bezonning en wegverkeerslawaai worden afgewogen;
  • e. lid 15.2.3 onder a een erfafscheiding van ten hoogste 2 meter bij hoofdgebouwen en woningen, grenzend aan twee wegen, voor één erfafscheiding. De afwijking mag slechts verleend worden tot 1 meter voor de voorgevelrooilijn van de achtergelegen hoofdgebouwen en woningen, indien daardoor het straatbeeld en de verkeersveiligheid niet in onevenredige mate worden aangetast.

  • 7. Lid 15.5 (Specifieke gebruiksregels) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.5 'Specifieke gebruiksregels', luidende:
  • a. het gebruik van bijbehorende bouwwerken als zelfstandige woning of afhankelijke woonruimte is niet toegestaan;
  • b. een aan-huis-gebonden beroep en/of bedrijfsactiviteit is toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de voor de beroepsuitoefening te gebruiken vloeroppervlakte mag maximaal 40% van de totale vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en de woning inclusief de bijbehorende bouwwerken op hetzelfde perceel zijn;
    • 2. er mag geen onevenredige afbreuk aan de woonfunctie worden gedaan;
    • 3. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan;
    • 4. het beroep moet worden uitgeoefend door de bewoner van het perceel;
    • 5. de activiteiten mogen niet vergunning- of meldingplichtig zijn volgens de Wet milieubeheer/Wet algemene bepalingen omgevingsrecht/Omgevingswet;
    • 6. er mag geen buitenopslag plaatsvinden;
  • c. webwinkels-aan-huis zijn toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. de webwinkel-aan-huis mag geen ruimtelijke uitstraling van detailhandel hebben, reclame-uitingen op het perceel zijn niet toegestaan;
    • 2. er mogen vanuit huis geen producten tentoongesteld, afgehaald, gekocht en/of worden uitgekozen;
    • 3. er mag geen grootschalige opslag plaatsvinden;
    • 4. de transactie mag alleen via internet plaatsvinden;
    • 5. de te gebruiken vloeroppervlakte mag maximaal 40% van de totale vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en de woning inclusief de bijbehorende bouwwerken op hetzelfde perceel zijn, met een maximum van 50 m², waarbij de uitoefening van het beroep niet op aangrenzende gronden/in aangrenzende bouwwerken mag worden uitgeoefend;
    • 6. er mag geen onevenredige afbreuk aan de woonfunctie worden gedaan;
    • 7. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan;
    • 8. het beroep moet worden uitgeoefend door de bewoner van het perceel;
    • 9. de activiteiten mogen niet vergunning- of meldingplichtig zijn volgens de Wet milieubeheer/Wet algemene bepalingen omgevingsrecht/Omgevingswet;
    • 10. er mag geen buitenopslag plaatsvinden;
  • d. het gebruik van een woning voor kamerverhuur is toegestaan met inachtneming van de volgende regels:
    • 1. maximaal twee kamers mogen worden verhuurd aan maximaal één persoon per kamer;
    • 2. de eigenaar moet in dezelfde woning wonen;
    • 3. de te gebruiken vloeroppervlakte ten behoeve van kamerverhuur mag per perceel niet meer zijn dan 30% van de totale vloeroppervlakte van de woning;
    • 4. er is sprake van behoud van een goed woon- en leefklimaat;
    • 5. er mag geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder ontstaan.

  • 8. Lid 15.5.1 (Afwijken ten behoeve van mantelzorg) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.5.1 'Afwijken met het oog op mantelzorg', luidende:

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 15.5 onder a, waarbij wordt toegestaan dat een bijbehorend bouwwerk gebruikt wordt als afhankelijke woonruimte, voor mantelzorg, onder voorwaarde dat:

  • a. de noodzakelijkheid aangetoond is;
  • b. er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van specifieke belangen waaronder die van omwonenden en omliggende bedrijven;
  • c. de afhankelijke woonruimte binnen de geldende regeling wat betreft bijbehorende bouwwerken wordt ingepast met een maximale oppervlakte van 50 m²;
  • d. de afhankelijke woonruimte een ruimtelijke samenhang heeft met de bijbehorende woning.

  • 9. Lid 15.5.2 (Afwijken ten behoeve van bed & breakfast-voorziening) wordt geschrapt en vervangen door een nieuw lid 15.5.2 getiteld 'Afwijken met het oog op een bed & breakfast-voorziening', luidende:

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 15.1 met het oog op een bed & breakfast-voorziening, onder voorwaarde dat:

  • a. parkeren op eigen terrein plaatsvindt en er geen nadelige effecten op de verkeersafwikkeling plaatsvinden;
  • b. er een nachtregister wordt bijgehouden;
  • c. de oppervlakte van de bed & breakfast maximaal 50 m² is;
  • d. er geen keukenfaciliteiten zijn toegestaan;
  • e. het woon- en leefklimaat van omwonenden en de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven niet onevenredig worden aangetast;
  • f. de bed & breakfast aan maximaal 5 personen aangeboden mag worden;
  • g. om permanente bewoning te voorkomen een maximale verblijfsduur van zeven dagen per verblijf wordt aangehouden;
  • h. het authentieke uiterlijk of de verschijningsvorm van de woning of bijbehorend bouwwerk wordt gehandhaafd.

Artikel 16 Wonen - Uit te werken

Artikel 16 'Wonen - Uit te werken' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 17 Leiding - Gas 1

Artikel 17 'Leiding - Gas 1' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 18 Leiding - Gas 2

Artikel 18 'Leiding - Gas 2' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 19 Leiding - Hoogspanning

Artikel 19 'Leiding - Hoogspanning' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 20 Leiding - Hoogspanningsverbinding

Artikel 20 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 21 Waarde - Archeologie 1

Artikel 21 'Waarde - Archeologie 1' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 22 Waarde - Archeologie 2a

Artikel 22 'Waarde - Archeologie 2a' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 23 Waarde - Archeologie 2b

Artikel 23 'Waarde - Archeologie 2b' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 24 Waarde - Archeologie 3a

Artikel 24 'Waarde - Archeologie 3a' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 25 Waarde - Archeologie 3b

Artikel 25 'Waarde - Archeologie 3b' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 26 Waarde - Archeologie 4

Artikel 26 'Waarde - Archeologie 4' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 27 Waarde - Archeologie 5

Artikel 27 'Waarde - Archeologie 5' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 28 Waarde - Archeologie 6

Artikel 28 'Waarde - Archeologie 6' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 29 Waarde - Natuur en landschap

Artikel 29 'Waarde - Natuur en landschap' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 30 Waterstaat - Vaarweg

Artikel 30 'Waterstaat - Vaarweg' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 31 Waterstaat - Waterkering

Artikel 31 'Waterstaat - Waterkering' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 32 Antidubbeltelregel

Artikel 32 'Antidubbeltelregel' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 33 Algemene bouwregels

Artikel 33 'Algemene bouwregels' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met artikel 33 'Algemene bouwregels' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht. Artikel 33 'Algemene bouwregels' uit het bestemmingsplan Langeland aangepast/aangevuld met artikel 33 'Algemene bouwregels' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland wordt in dit plan als volgt aangepast/aangevuld:

  • 1. Een nieuw lid 4 (33.4) wordt toegevoegd, luidende:

33.4 Overschrijding bouwgrenzen

De bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen in afwijking van aanduidingsgrenzen, aanduidingen en bestemmingsregels worden overschreden door installaties voor het opwekken van duurzame energie, mits de overschrijding maximaal 3 meter bedraagt.

Artikel 34 Algemene gebruiksregels

Artikel 34 'Algemene gebruiksregels' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 35 Algemene aanduidingsregels

Artikel 35 'Algemene aanduidingsregels' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 36 Algemene afwijkingsregels

Artikel 36 'Algemene afwijkingsregels' uit het bestemmingsplan Langeland en aangepast/aangevuld met Artikel 36 'Algemene afwijkingsregels' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht. Artikel 36 'Algemene afwijkingsregels' uit het bestemmingsplan Langeland aangepast/aangevuld met Artikel 36 'Algemene afwijkingsregels' uit het veeg-bestemmingsplan Langeland wordt in dit plan als volgt aangepast/aangevuld:

  • 1. In het lid 'Bevoegdheid' (lid 36.1):
    • a. wordt sub b vervangen door: 'b. het overschrijden van de regels inzake goothoogte, bouwhoogte, aanduidingen en oppervlakte van gebouwen met niet meer dan 10%';
    • b. wordt sub c geschrapt;
    • c. wordt in sub e aangevuld, voor het woord 'antennes', met: 'installaties voor het opwekken van duurzame energie'.

Artikel 37 Algemene wijzigingsregels

Artikel 37 'Algemene wijzigingsregels' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 38 Overgangsrecht

Artikel 38 'Overgangsrecht' uit het bestemmingsplan Langeland blijft onverminderd van kracht.

Artikel 39 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: 'Regels van het bestemmingsplan Veegbestemmingsplan ronde 2 Langeland'.