Plan: | Veeg-bestemmingsplan Langeland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0542.BPLLVP-va01 |
Op 25 april 2013 is bestemmingsplan 'Langeland' vastgesteld als onderdeel van een actualiseringsronde waar ook de bestemmingsplannen 'Kortland' en 'Lansingh-Zuid' deel van uit maakten. De plannen voorzagen niet in werken of werkzaamheden en waren consoliderend van aard. Inmiddels zijn de plannen een aantal jaar oud en is voorliggend veeg-bestemmingsplan opgesteld om een aantal verbeteringen door te voeren, een aantal onduidelijkheden te verhelderen en beleidsaanpassingen in de regels op te nemen.
Deze punten worden gezamenlijk geregeld in een 'veegplan'. Door verschillende wijzigingen en ontwikkelingen in één bestemmingsplan op te nemen, hoeft slechts éénmaal de bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen. Wel is ervoor gekozen een afzonderlijk veegplan op te stellen voor elk van de drie bestemmingsplannen, vanwege de technische (on)mogelijkheden en belemmeringen die er zijn met betrekking tot het raadpleegbaar houden/maken van de digitale plannen.
Met het voorliggende veeg-bestemmingsplan ontstaat de situatie, dat het bestemmingsplan een actueel en correct beeld geeft van de functies en een kader waaraan (toekomstige) aanvragen omgevingsvergunning kunnen worden getoetst. Het bestemmingsplan sluit aan bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).
Het plangebied betreft een aantal locaties, verspreid over de wijk Langeland waarop dit veeg-bestemmingsplan betrekking heeft. Het betreft de volgende locaties:
De ligging van de genoemde locaties is weergegeven in figuur 1.1. Tevens is een 'lege' plancontour opgenomen die overeenkomt met de begrenzing van bestemmingsplan 'Langeland' aangezien het veegplan ook betrekking heeft op enkele (algemene) regels.
Figuur 1.1 Ligging plangebied
In dit veegplan blijven de uitgangspunten van het oorspronkelijke plan, het moederplan, overeind. Onderhavig plan leidt derhalve ook alleen tot aanpassingen op onderdelen, voor het overige blijft het moederplan 'Langeland' en de hierbij behorende toelichting van toepassing. In hoofdstuk 2 is toegelicht op welke wijzigingen dit plan betrekking heeft. Vervolgens is in hoofdstuk 3 (beleidskader) en hoofdstuk 4 (omgevingsaspecten) een toelichting gegeven op de uitvoerbaarheid van het plan. Hoofdstuk 5 bevat de juridische planbeschrijving. Tot slot komen in hoofdstuk 6 de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid aan de orde.
In dit hoofdstuk wordt toegelicht welke wijzigingen ten opzichte van het moederplan in dit veegplan zijn doorgevoerd. De regels in dit bestemmingsplan zijn van toepassing en aanvullend op het bestemmingsplan 'Langeland', vastgesteld op 25 april 2013. Voor het overige blijven de regels van bestemmingsplan 'Langeland' onverminderd van kracht.
Inhoud aanpassing
In de geldende regeling is wonen een breed begrip waar ook kamergewijze verhuur onder valt. Door de impact van de verhuur van kamers op de directe omgeving, kunnen met de introductie van enkele gebruiksregels voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van een woning voor kamerverhuur. Het gebruik is alleen toegestaan voor het verhuren van maximaal twee kamers aan maximaal één persoon per kamer, de eigenaar dient in dezelfde woning te wonen, de maximale vloeroppervlakte ten behoeve van kamerverhuur bedraagt maximaal 30% van de totale vloeroppervlakte van de woning, er is sprake van behoud van een goed woon- en leefklimaat en er ontstaat geen onevenredige milieu- of verkeers- en parkeerhinder.
Juridische vertaling
In de specifieke gebruiksregels van de bestemmingen 'Gemengd' (artikel 5), 'Wonen' (artikel 14) en 'Woongebied' (artikel 15) zijn voorwaarden gesteld aan het gebruik van een woning voor kamerverhuur.
Inhoud aanpassing
In de bestemmingsomschrijving van de bestemmingen 'Gemengd' (artikel 5) en 'Horeca' (artikel 7) zijn terrassen toegestaan, maar niet expliciet genoemd. Bouwmogelijkheden voor terrasafscheidingen zijn niet beschreven. Omdat terrassen veelal op gemeentegrond worden geplaatst, heeft de gemeente zelf in de hand waar, hoe groot en onder welke condities terrassen worden toegestaan. In het bestemmingsplan zijn terrassen daarom in hun algemeenheid geregeld in de bestemmingen 'Gemengd' en 'Horeca'. Terrasafscheidingen worden mogelijk gemaakt tot een hoogte van maximaal 2 meter waarvan de afscheiding boven 1 meter transparant moet zijn.
Juridische vertaling
Inhoud aanpassing
In de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Maatschappelijk' (artikel 9) zijn sport- en spelactiviteiten toegevoegd. Het karakter van deze activiteiten past binnen de maatschappelijke bestemming.
Juridische vertaling
Sport- en spelactiviteiten zijn toegevoegd aan de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Maatschappelijk' (artikel 9).
Inhoud aanpassing
Op 29 november 2014 trad de Reparatiewet BZK 2014 in werking. Hierdoor zijn de stedenbouwkundige bepalingen - waaronder de parkeernormbepaling - uit de Bouwverordening vervallen. Als gevolg hiervan hebben deze bepalingen geen aanvullende werking meer op bestemmingsplannen, zodat bij het verlenen van een omgevingsvergunning niet meer op basis van de Bouwverordening aan gemeentelijke parkeernormen kan worden getoetst. De wetgever heeft een overgangsperiode ingesteld tot 1 juli 2018. In deze termijn zorgt het overgangsrecht ervoor dat de parkeernormen uit de Bouwverordening van toepassing blijven voor alle plannen die zijn vastgesteld vóór 29 november 2014.
Voldoende parkeervoorzieningen is een belangrijke voorwaarde voor bijna elke ruimtelijke ontwikkeling. Krimpen aan den IJssel wenst dan ook over de mogelijkheid te beschikken tot het stellen van eisen aan het parkeren. Omdat het overgangsrecht inmiddels is verlopen en het Besluit ruimtelijke ordening nu de mogelijkheid biedt om in een bestemmingsplan te kunnen verwijzen naar beleidsregels (zie: artikel 3.1.2 tweede lid Besluit ruimtelijke ordening), kan in dit veeg-bestemmingsplan direct worden verwezen naar beleidsregels die parkeernormen bevatten. De gemeente Krimpen aan den IJssel beschikt niet over eigen parkeernormen. Daarom wordt in het veeg-bestemmingsplan voor beleidsregels verwezen naar de kerncijfers van het onafhankelijke kenniscentrum CROW. Dit verwijzen vindt plaats in regel 33.3.1 onder b van de regels van het veeg-bestemmingsplan. Dit op een dynamische manier, zodat toekomstige veranderingen van de CROW kerncijfers automatisch op het veegbestemmingsplan van toepassing worden.
Los van de door uw gemeenteraad voor het grondgebied van de gemeente vastgestelde bestemmingsplannen, heeft de raad in 2013 de Verkeer- en vervoersvisie vastgesteld waarin voor wat betreft het aspect parkeren op een dynamische wijze naar de CROW wordt verwezen. Bij deze dynamische verwijzing wordt een wijziging van de CROW automatisch van toepassing op de visie.
In de Verkeer- en vervoersvisie worden belangrijke beleidskeuzen gemaakt voor de toepassing van de CROW. Zo wordt de gemiddelde parkeernorm van de CROW als norm gehanteerd, en wordt voor de normering onderscheid gemaakt tussen sterk stedelijk gebied (centrum) en matig stedelijk gebied.
Om onduidelijkheid over de werking van de parkeerparagraaf van de Verkeer- en Vervoersvisie te voorkomen is het gewenst om de toepasselijkheid daarvan na de vaststelling van het (de) veeg-bestemmingsplan(nen) nader te regelen. Op grond van de regels van het (de) veeg-bestemmingsplan(nen) is het college het bevoegde bestuursorgaan om toepassing te geven aan de CROW-kencijfers. Een gevolg hiervan is dat het college op grond van artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht het bevoegde bestuursorgaan is om beleidsregels vast te stellen voor de toepassing van de CROW-kencijfers. Bij dit laatste kan gebruik worden gemaakt van de normen zoals die in de Verkeer- en Vervoersvisie zijn opgenomen. Hierover zal na de inwerkingtreding van het (de) veeg-bestemmingsplan(nen) een nader besluit door het college moeten worden genomen.
Juridische vertaling
In de algemene bouwregels zijn bepalingen ten aanzien van parkeren en laden en lossen toegevoegd. Bouwwerken kunnen alleen worden gebouwd indien in voldoende parkeergelegenheid en/of ruimte voor het laden en lossen van goederen is voorzien. Dit wordt getoetst aan de hand van de op dat moment van toepassing zijnde CROW-kencijfers. Eventueel kan bij een omgevingsvergunning in minder parkeergelegenheid en/of ruimte voor laden en lossen worden voorzien wanneer dit geen onevenredige afbreuk doet aan de bereikbaarheid.
Inhoud aanpassing
Het bouwvlak van de schuur naast de woning IJsseldijk 273 is op de verbeelding van het moederplan voorzien van de functieaanduiding 'gemengd'. Deze functieaanduiding is een vertaling van de bestemming 'Bedrijven' die op de schuur van toepassing was in het oude bestemmingsplan Langeland (vastgesteld 31 oktober 1969). In het nieuwe bestemmingsplan Langeland (moederplan) is echter nagelaten een verwijzing naar deze functieaanduiding op te nemen. Deze verwijzing is nu aan het moederplan toegevoegd.
Juridische vertaling
In de bestemming 'Wonen' zijn lichte bedrijfsactiviteiten en kantoren toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'gemengd'. Horeca en detailhandel zijn daarbij uitgesloten vanwege ongewenste effecten op de omliggende woonomgeving.
Inhoud aanpassing
In de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Wonen' (artikel 14) zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegevoegd. Deze zijn wel in de bestemming 'Woongebied' (artikel 15) opgenomen, maar ontbraken in artikel 14.
Juridische vertaling
Water en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn toegevoegd aan de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Wonen' (artikel 14).
Inhoud aanpassing
De algemene afwijkingsregel 36.1 onder b van het geldende bestemmingsplan 'Langeland' wijkt op kleine onderdelen af van de regels van de bestemmingsplannen 'Kortland' en 'Lansingh-Zuid'. Voor de rechtseenheid en uniformiteit is deze regel vervangen door de regel uit het bestemmingsplan 'Kortland'.
Juridische vertaling
Artikel 36.1 onder b ('het overschrijden van in deze planregels genoemde maten en percentages, zoals goothoogte, bouwhoogte en oppervlakte van gebouwen, met niet meer dan 10%') is vervangen door de volgende regel uit bestemmingsplan 'Kortland':
'het overschrijden van de regels inzake goothoogte, bouwhoogte, aanduidingen en oppervlakte van gebouwen met niet meer dan:
Naast aanpassingen in de regels is ook de verbeelding op enkele punten aangepast. In deze paragraaf zijn de aanpassingen beschreven en voorzien van een korte motivatie.
De recente uitbreiding van supermarkt Jumbo aan Olm 7 is toegevoegd aan het bestaande bouwvlak van winkelcentrum De Olm. Hiermee is de verbeelding in overeenstemming gebracht met de bestaande situatie.
De begrenzing van het bouwvlak op het perceel IJsseldijk 113 is aangepast aan de bestaande bebouwing. Het betreft het herstellen van een omissie in het moederplan.
De begrenzing van het bouwvlak op het perceel Graskade 9 is in overeenstemming gebracht met de bestaande situatie.
De bestemming van het onbebouwde perceel ten oosten van jongerencentrum Big Bear, locatie Krimpenerbosweg 1, is gewijzigd van de bestemming 'Recreatie' in de bestemming 'Maatschappelijk'. Deze wijziging doet meer recht doet aan het perceel dat zo nu en dan wordt gebruikt voor de activiteit huttenbouw en parkeren ten behoeve van het jongerencentrum. Aan het onbebouwde perceel is geen bouwvlak toegevoegd.
Het geldende bestemmingsplan 'Langeland' kent geen bouwvlak voor de woning Boveneindselaan 13a. Dit is een omissie aangezien het bestemmingsplan 'Langeland' uit 1977 wel een bouwvlak voor een woning kende voor dit perceel. Daarom is op de verbeelding het bouwvlak uit het bestemmingsplan 'Langeland' uit 1977 één-op-één overgenomen.
Voorliggend bestemmingsplan is hoofdzakelijk opgesteld om enkele correcties en verduidelijkingen toe te passen en de bestaande situatie en de planologische situatie op elkaar af te stemmen. Met betrekking tot deze aanpassingen kan voor het beleid daarom worden verwezen naar het vigerende plan.
Voor het overige is de ontwikkelingsruimte in dit bestemmingsplan dermate beperkt dat rijks- en provinciale belangen niet worden geschaad. De uitgangspunten van het oorspronkelijke plan, het moederplan, blijven overeind. Daarnaast is het plan door het kleinschalige karakter niet in strijd met gemeentelijk beleid.
In het kader van een goede ruimtelijke ordening mag een bestemmingsplan niet in strijd zijn met een aantal milieuaspecten. Dit betreft de milieuaspecten water, bodem, archeologie, cultuurhistorie, luchtkwaliteit, bedrijven en milieuzonering, externe veiligheid, kabels en leidingen en ecologie.
Voorliggend bestemmingsplan heeft als doel een aantal kleinschalige omissies uit het vigerende plan te herstellen. Daarnaast worden er een aantal vergunde en feitelijke situaties bestemd. Dit bestemmingsplan maakt dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het vigerende bestemmingsplan 'Langeland' is nog voldoende actueel en is reeds onderzoek gedaan naar de milieuaspecten.
Gezien het bovenstaande en de aard, schaal en inhoud van de wijzigingen, kan afgezien worden van onderzoek in dit bestemmingsplan en volstaat een verwijzing naar de betreffende onderzoeken in het moederplan.
De regels in dit veeg-bestemmingsplan zijn van toepassing en aanvullend op het bestemmingsplan 'Langeland', vastgesteld op 25 april 2013. In hoofdstuk 4 is aangegeven op welke manier bestemmingsplan 'Langeland' is aangepast. Voor het overige blijven de regels van bestemmingsplan 'Langeland' onverminderd van kracht.
Vanwege de aanpassing van verschillende (algemene) regels is op de verbeelding een 'lege' plancontour opgenomen die overeenkomt met de begrenzing van bestemmingsplan 'Langeland'. Binnen deze plancontour zijn ook een aantal locaties opgenomen waarvoor de verbeelding wijzigt.
Voor dit veeg-bestemmingsplan wordt aangesloten bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).
Dit veegplan dient hoofdzakelijk om onvolkomenheden en onduidelijkheden te herstellen en beleidsaanpassingen in de regels op te nemen. Hieraan zitten geen financiële consequenties.
Inspraak en vooroverleg
Op grond van de gemeentelijke inspraakverordening zijn ingezetenen en belanghebbenden in de gelegenheid gesteld een inspraakreactie in te dienen op het voorontwerpbestemmingsplan 'Veeg-bestemmingsplan Langeland'. Het voorontwerpbestemmingsplan is gedurende zes weken ter inzage gelegd. Daarnaast is op grond van artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het voorontwerpbestemmingsplan voor vooroverleg toegezonden aan diverse overleginstanties.
Binnen de gestelde termijn zijn vier reacties ontvangen. De beantwoording van de inspraak- en vooroverlegreacties is opgenomen in het 'Eindverslag inspraak'. Dit verslag is bijgevoegd als bijlage 1. In dit verslag is aangegeven op welke wijze het bestemmingsplan naar aanleiding van de ingediende reacties is gewijzigd. Ook bevat de nota enkele ambtshalve aanpassingen.
Ontwerpbestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan is vervolgens op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken ter inzage gelegd, waarop alle belanghebbenden in de gelegenheid zijn gesteld een zienswijze in te dienen op het plan.
Binnen de gestelde termijn zijn twee zienswijzen ontvangen. De beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in de 'Nota van zienswijzen'. Deze nota is bijgevoegd als bijlage 2. In dit verslag is aangegeven op welke wijze het bestemmingsplan naar aanleiding van de ingediende reacties is gewijzigd. De ambtshalve aanpassingen zijn opgenomen in de 'Nota van aanpassingen'. Deze nota is bijgevoegd als bijlage 3.