Plan: | Koestraat 7 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0537.bpRBGkoestraat7-va01 |
Tientallen eeuwen van ontginnen, bouwen, wonen en werken hebben Zuid-Holland gemaakt tot een cultuurlandschap bij uitstek. Kerken, boerderijlinten, bollenschuren, dorpsgezichten maar ook dijken, verkavelingspatronen en archeologische vindplaatsen getuigen hiervan. Deze cultuurhistorische waarden zijn van grote betekenis voor onze leefomgeving. Daarom willen rijk, provincie maar ook de gemeente Katwijk deze cultuurhistorie behouden of inpassen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Toetsingskader
Het rijk doet dat door de Modernisering van de Monumentenwet, waarbij het eerste speerpunt is: “cultuurhistorische belangen meewegen in de ruimtelijke ordening”. Inmiddels is het aangepaste Besluit ruimtelijke ordening in werking getreden, wat betekent dat er in het bestemmingsplan een beschrijving moet komen van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden rekening wordt gehouden. Ook de provincie wil cultuurhistorie betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen en heeft daarom het erfgoed van Zuid-Holland in kaart gebracht, middels de Cultuurhistorische Hoofdstructuur en de Regioprofielen Cultuurhistorie. De cultuurhistorische waarden bestaan uit historische stedenbouw, historische bouwkunst, historisch landschap en archeologie.
De gemeente Katwijk stelt in de Beleidsnota Monumentenzorg uit 2006 dat er een beleid moet worden opgesteld dat “voorwaarden schept om de gemeentelijke cultuurhistorische identiteit sterker richtinggevend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen”.
Hieronder wordt aan de hand van de historische stedenbouw, het historisch landschap en de archeologie voor het plangebied verkend welke waarden er aanwezig zijn en welke mogelijkheden er vanuit deze onderwerpen zijn.
Historische stedenbouw
Het gebied de Koestraat is één van de oude uitvalswegen naar het noorden, vanuit de tijd van het abdijcomplex van de Benedictinessen. Deze abdij is lange tijd, tussen begin 12de en eind 16de eeuw, het middelpunt geweest van Rijnsburg. De adbij lag tussen de Oude en Nieuwe Vliet in. Vermoedelijk werden door de Koestraat het vee naar de weiden in bezit van de abdij gebracht.
Historische bouwkunde
In het plangebied staan veel karakteristieke gebouwen met een hoge architectuurhistorische waarde, waarbij Koestraat 12, 12bij en 14 gemeentelijk monument zijn. De gevelwanden zijn overwegend in een begin 20steeeuwse bouwstijl opgetrokken.
Historisch landschap
De loop van de Vliet is nog een beeldbepalend landschappelijk onderdeel van de kern van Rijnsburg, evenals de oude uitvalswegen waaronder de Koestraat.
Conclusies
Er is een regeling opgenomen ter bescherming van karakteristieke gebouwen welke vanuit cultuurhistorisch oogpunt waardevol zijn maar niet zijn aangewezen als monument.