direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Bedrijventerrein 't Heen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01

6.3 Bestemmingsregels

In het hoofdstuk bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:

Bedrijventerrein (artikel 3)

Milieucategorieën

Op de verbeelding zijn de toegestane milieucategorieën opgenomen. Bedrijven passend binnen de categorie op de verbeelding zijn in ieder geval toegestaan. Bestaande bedrijven die daarbuiten vallen, zijn voorzien van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf' om tevens de bestaande activiteiten mogelijk te (blijven) maken.

Het artikel kent daarnaast een afwijkingsbevoegdheid om niet passende bedrijven alsnog toe te staan. Het moet dan gaan om bedrijven die of in de Staat van Bedrijfsactiviteiten binnen maximaal 1 categorie hoger vallen dan toegestaan of om bedrijven die in het geheel niet in de SvB zijn opgenomen. Daarnaast moet het bedrijf qua aard en invloed op de omgeving (gelet op de specifieke werkwijze of bijzondere verschijningsvorm) vergelijkbaar zijn met bedrijven die wel direct toegestaan zijn ter plaatse.

Detailhandel volumineus

Detailhandel in volumineuze goederen is uitsluitend toegestaan op bestaande locaties. Deze zijn om die reden van een specifieke aanduiding op de verbeelding voorzien. Met verschillende aanduidingen wordt uitsluitend het bestaande type detailhandel in volumineuze goederen mogelijk gemaakt.

Daarnaast kent het plan een afwijkingsbevoegdheim om aan de zuidkant van de Ambachtsweg nieuwe detailhandel in volumineuze goederen. Deze afwijkingsbevoegdheid kan gebruikt worden voor nieuwe locaties, maar ook voor bestaande locaties waar een ander type detailhandel in volumineuze goederen gewenst is.

Ondergeschikte detailhandel bij bedrijven

Naast detailhandel in volumineuze goederen wordt ook bij overige bedrijven detailhandel mogelijk gemaakt, zij het als ondergeschikte detailhandel die gerelateerd is aan de bedrijfsactiviteit. Deze vorm van detailhandel is direct toegestaan, maar dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze zijn in de bestemmingsregels opgenomen.

 

Bedrijfswoningen

Om de ruimte voor bedrijventerreinen optimaal beschikbaar te houden zijn bedrijfswoningen uitgesloten. De legaal aanwezige bedrijfswoningen op het bedrijventerrein (5 woningen in totaal) zijn met een aanduiding 'bedrijfswoning' mogelijk gemaakt.

Kantoren

Zelfstandige kantoren zijn alleen op de bestaande locaties toegestaan en zijn voorzien van een aanduiding op de verbeelding. Daarnaast zijn bedrijfsgebonden kantoren met een bruto vloeroppervlak dat minder bedraagt dan 50% van het totale bruto vloeroppervlak en minder is dan 2.000 m² toegestaan.

Voor de kantoorlocatie aan de Lageweg 44 is een specifieke aanduiding opgenomen om het eerder vergunde, maar nog niet gerealiseerde, kantoor op maat mogelijk te maken.

Andere afwijkende functies

Andere afwijkende functies, zoals bijvoorbeeld een sportschool, zijn met aanduidingen op de verbeelding op maat mogelijk gemaakt.

Afwijken minimum maten

De bouwregels bij het artikel bedrijventerrein kennen een minimum bouwhoogte en een minimum bebouwingspercentage. Deze zijn opgenomen om bij ontwikkelingen op het terrein te kunnen voldoen aan het beeldkwaliteitsplan. In specifieke gevallen kunnen er echter reden zijn om hiervan af te wijken. Hiertoe is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen. Het moet daarbij gaan om bestaande situaties waar al niet aan de minimum maat voldaan wordt, de lagere maat vanuit de bedrijfsvoering noodzakelijk is en bovendien stedenbouwkundig acceptabel op de betreffende locatie.

Groen (artikel 4)

De bestemming is bedoeld ter bescherming van de groen afscherming van het bedrijventerrein. Met uitzondering van nutsvoorzieningen zijn binnen deze bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming toegestaan.

De bedrijfsmatige activiteiten van Goldstream Ovenbouw (Snijderstraat 5a) die binnen de bestemming Goen worden uitgevoerd, zijn in strijd met het vigerende bestemmingsplan en worden gedoogd. De gemeente acht deze activiteiten hier echter niet passend. Aangezien sprake is van een historisch gegroeide situatie, die zich ook al voordeed bij inwerkingtreding van het huidige vigerende bestemmingsplan, is het overgangsrecht van gebruik niet van toepassing. Omdat door wegbestemmen Goldstream Ovenbouw niet meer in staat zal zijn op het terrein te rangeren en daarmee haar bedrijfsactiviteiten niet meer kan uitvoeren, wordt hiervoor een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen. Dit betekent dat de activiteiten alleen door de (rechts)persoon kan worden uitgevoerd die het uitvoert op het moment van de vaststelling van het bestemmingsplan. Indien de activiteiten door de persoon worden beëindigd, is sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan.

Maatschappelijk (artikel 5)

De huisvesting va de muziekvereniging DVS is voorzien van de bestaande maatschappelijke bestemming.

Verkeer (artikel 6)

De doorgaande wegen - de N206 en de route Ambachtsweg-Lageweg - zijn bestemd als Verkeer. Dit zijn de wegen met een stroomfunctie. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke.

Verkeer - Verblijfsgebied (artikel 7)

De overige wegen, die dienen ter ontsluiting van de aangrenzende gronden en percelen, zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied.

Water (artikel 8)

Waterpartijen, structuurbepalende watergangen en locaties die van belang zijn voor de waterberging zijn bestemd voor Water.

Leiding - Afvalwater, Effluent (artikel 9, 10 en 11)

Deze dubbelbestemmingen maken de ligging van de genoemde leidingen mogelijk en voorzien in een beschermende regeling. Om die reden zijn ontwikkelingen in het kader van de andere bestemming die ter plaatse van toepassing is, uitsluitend toegestaan wanneer deze het leidingbelang niet schaden.

Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied(artikel 12)

De archeologische dubbelbestemming beschermt mogelijk archeologische waarden tegen toekomstige ontwikkelingen en bodemingrepen. Voor werkzaamheden dieper dan 30 cm onder maaiveld én groter dan 100 m² wordt archeologisch onderzoek voorgeschreven. Hieruit zal moeten blijken of en op welke manier ruimtelijke ontwikkelingen uitgevoerd kunnen worden.