direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Bedrijventerrein 't Heen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01

2.2 Provinciaal beleid

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2020 (2010)

Een concurrerend, aantrekkelijk internationaal profiel, een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie, divers en samenhangend stedelijk netwerk, stad en land verbonden en een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap, dat zijn de vijf integrale ruimtelijke hoofdopgaven die de basis vormen voor de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland'. In deze Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. Samen met inwoners en betrokken partijen wil de provincie het toekomstbeeld van Zuid-Holland invullen. De nieuwe Structuurvisie is in de plaats gekomen van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte. Op 2 juli 2010 heeft Provinciale Staten de structuurvisie definitief vastgesteld. Jaarlijks wordt de visie op onderdelen geactualiseerd.

Provinciale verordening Ruimte (2010)

In de provinciale verordening zijn de zaken die generiek van aard zijn (relevant voor alle gemeenten of een bepaalde groep gemeenten) en in eerste instantie vooral een werend of beperkend karakter hebben vastgelegd. De provincie acht de borging hiervan van groot belang. Tevens zijn de nationale belangen zoals vastgelegd in de AMvB Ruimte ook in de provinciale verordening opgenomen ten behoeve van een doorwerking in de gemeentelijke bestemmingsplannen. Tot slot zijn in de verordening regels gesteld over de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. In de verordening is onder andere vastgelegd dat er in principe geen verstedelijking buiten bebouwingscontouren (geen nieuwe vestiging of uitbreiding van stedelijke functies, intensieve recreatieve functies of bebouwing voor extensieve recreatieve functies) mag plaatsvinden. Alleen onder bepaalde voorwaarden kunnen bebouwingscontouren worden aangepast.

Het bedrijventerrein 't Heen heeft een provinciaal belang vanwege de oppervlakte van het terrein en de mogelijkheid voor bedrijven met een hoge milieucategorie om zich er te vestigen. Voor het bedrijventerrein heeft de provincie in de verordening enkele uitgangspunten geformuleerd, welke op onderstaand figuur zijn weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01_0004.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01_0005.png"

Figuur 2.2 Uitsnede verbeelding behorend bij Provinciale Verordening Ruimte, thema economie

Bedrijfswoningen en hoogste milieucategorie

Het bedrijventerrein 't Heen is door de provincie aangewezen als bedrijventerrein waar bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten passend bij de omgeving van het bedrijventerrein mogelijk gemaakt moeten worden. Het bedrijventerrein is op basis van de omgeving ingedeeld in gebieden waarvoor verschillende milieucategorieën geschikt worden geacht. De hoogst toelaatbare milieucategorie is een categorie 5.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten in het midden van het bedrijventerrein. Gevoelige bestemmingen leveren beperkingen op voor de gebruiksmogelijkheden van bedrijfskavels. Mede om deze reden worden bedrijfswoningen bij bedrijven uitgesloten. In onderhavig bestemmingsplan zijn enkel de bedrijfswoningen opgenomen welke legaal aanwezig waren op het moment van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.

Detailhandel in volumineuze goederen

De gemeente voorziet langs de zuidzijde van de Ambachtsweg een concentratiegebied voor detailhandel in volumineuze goederen. Deze vorm van detailhandel is weliswaar toegestaan binnen de provinciale Verordening Ruimte, maar daarnaast is ook bepaald dat detailhandelsontwikkelingen van een bepaalde omvang niet zonder meer toegestaan kunnen worden.

Het direct toestaan van detailhandel in volumineuze goederen is zodoende in strijd met de Verordening Ruimte. Om die reden is langs de zuidzijde van de Ambachtsweg een afwijkingsbevoegdheid opgenomen waarin de voorwaarden van de provincie vertaald zijn. Overigens zijn bestaande vestigingen wel direct bestemd door middel van maatwerk. Dit geldt eveneens voor bestaande vestigingen buiten de betreffende zone.

Kantoren

Nieuwe kantoorontwikkeling dient zoveel mogelijk plaats te vinden in de (hoog)stedelijke centra en bij hoogwaardig openbaar vervoer. Het gaat hierbij om de stations en haltes van het Zuidvleugelnet (rail) die binnen 10 minuten bereikbaar zijn te voet of met hoogfrequente bus- en tramverbindingen. Op het bedrijventerrein 't Heen worden in beginsel geen nieuwe kantoren toegestaan, met uitzondering van kleinschalige kantoren of kantoren gerelateerd aan de bedrijfsvoering.

Bebouwingscontour

Om het stedelijk netwerk te versterken hanteert de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Daarnaast kan de open ruimte buiten de stedelijke gebieden worden behouden voor landbouw, natuur en recreatie. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland omgeven door bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en de kernen. Hiermee wordt mede invulling gegeven aan de verplichting uit het ontwerp Besluit algemene regels ruimtelijke ordening ('AMvB Ruimte') om het bundelingsbeleid van verstedelijking vorm te geven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01_0007.png"

Figuur 2.3 Uitsnede uit de Actuele bebouwingscontouren kaart (2012)

Bundeling van verstedelijking en economische activiteiten vereist een in onderlinge samenhang optimale benutting van het bestaande bebouwde gebied en tegelijk nieuwe bebouwing daarbuiten. Het bedrijventerrein 't Heen valt binnen de bebouwingscontour en krijgt middels onderhavig bestemmingsplan de mogelijkheid om te intensiveren opdat er optimale benutting van het bedrijventerrein plaatsvindt. Voor het overgrote deel van het plangebied is het bebouwingspercentage gesteld op 80 van het bouwvlak en geldt er een minimale bouwhoogte van 6 m.

Provinciale Structuurvisie en Verordening - Actualisering 2011

Provinciale Staten hebben op 29 februari 2012 de Actualisering 2011 Structuurvisie en Verordening Ruimte vastgesteld. De hoofdlijnen, hoofdopgaven en provinciale belangen van het ruimtelijk beleid blijven ongewijzigd. De belangrijkste wijzigingen gaan over de volgende onderwerpen:

  • verbeterde kwaliteitskaart (effectiever sturen op kwaliteit);
  • kantorenbouw (beperking aantal nieuwe kantorenlocaties):
  • woningbouw (inspelen op ontwikkelingen woningmarkt):
  • glastuinbouw (nieuwe locaties in Binnenmaas en Nieuwkoop, glas-voor-glasregeling, SER-ladder):
  • bodemenergie (efficiënt gebruik ondergrond):
  • gemeentelijke verzoeken (beperkte aanpassing bebouwingscontouren en functies).

Daarnaast zijn er technische correcties doorgevoerd voor de volgende onderwerpen:

  • compensatiebeginsel natuur, recreatie en landschap;
  • ecologische Hoofdstructuur en landgoedbiotoop;
  • regionale waterkeringen in Rijnland en Rivierenland.

Provinciale Structuurvisie en Verordening - Actualisering 2012

De Actualisering 2012 is op 30 januari 2013 door Provinciale Staten vastgesteld. In deze actualisering zijn de hoofdlijnen, hoofdopgaven en provinciale belangen van het ruimtelijk beleid ongewijzigd gebleven. De meest relevante wijzigingen gaan over de volgende onderwerpen:

  • verantwoordelijkheidsverdeling op het gebied van archeologie;
  • ruimtebehoefte bedrijventerreinen;
  • detailhandel (beperken nieuwe winkellocaties, optimaliseren beperkt aantal bestaande winkelcentra, restrictieve beleid bij vestiging van detailhandel buiten de centra, SER-ladder);
  • fysieke veiligheid (goed onderbouwde risicoverantwoording);
  • groen (kwaliteitsimpuls groengebieden, verbeteren recreatieve netwerk, concentreren recreatieve voorzieningen, verruimen kleinschalige recreatieve bebouwing, incidenteel grootschalige recreatieve bebouwing, prioritaire nieuwe natuur);
  • ontheffingsmogelijkheden (naar aanleiding van Spoedwet Wro: nieuwe algemene ontheffing en nieuwe afwijkingsmogelijkheden voor maatwerk, grootschalige recreatieve bebouwing, schuilgelegenheid voor vee en hobbystal en woningen in lintbebouwing op een bedrijventerrein, loslaten maximum aantal woningen bij gebiedsgerichte toepassing van ruimte-voor-ruimte);
  • erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde (onderzoeksplicht voor Limes bij verwachte archeologische waarden en beschermingsplicht bij bekende archeologische waarden, naar aanleiding van de nieuwe Barro);
  • primaire en provinciale waterkeringen (andere formulering van tekst in aansluiting bij de regeling in het Barro);
  • ladder voor duurzame verstedelijking (algemeen uitgangspunt voor bestemmingsplannen - wordt al toegepast bij wonen, bedrijven, kantoren en glastuinbouw en is nu verruimd met detailhandel en andere voorzieningen);
  • vaarwegen (in acht nemen van vrijwaringszone en een oeverstrook langs de provinciale vaarwegen).