Plan: | Den Weeligenberg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01 |
Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft op 19 februari 2003 het Streekplan Zuid-Holland West 2003 vastgesteld. Het provinciebestuur presenteert in dit streekplan haar visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Zuid-Holland West voor de periode tot 2015. Kern van het plan is om de plaatselijke verschillende karakteristieken te behouden en te versterken. Daarbij speelt het contrast tussen het open landschap en de dichte stad een grote rol. De term "greenport" wordt hier nog niet gebruikt, maar de belangrijke economische rol op nationaal niveau en de grote cultuurhistorische waarde van het gebied worden wel onderschreven.
Het ruimtelijk beleid is er op gericht om het landschap zo open mogelijk te houden; daarom worden nieuwe stedelijke functies zoveel mogelijk geweerd. Als uitwerking van het contourenbeleid uit de Vijfde Nota, de voorganger van de Nota Ruimte, heeft de Provincie in haar streekplan zogenoemde 'rode' en 'groene' contouren aangegeven. Hoewel het contourenbeleid niet is overgenomen in de Nota Ruimte, speelt dit in het streekplan een grote rol. De scheiding tussen groen en rood wordt vrij hard gehouden. Het plangebied ligt zowel buiten de rode contourgebieden, als buiten de groene contourgebieden.
De rode contouren geven aan waar plaats is voor 'verstedelijking' en intensief gebouwd mag worden.
Buiten de rode contouren mogen in principe geen nieuwe stedelijke functies worden toegevoegd, instellingen van de 'geestelijke gezondheidszorg' vormen hierop een uitzondering, mits aan de volgende randvoorwaarden wordt voldaan:
De groene contouren geven de begrenzing aan van gebieden, die beschermd dienen te worden. Het gaat hier om gebieden met bijzondere natuurlijke, landschappelijke en/of cultuurhistorische waarden. Om deze te beschermen, geldt binnen de groene contour gebieden en in de directe omgeving daarvan een zogenoemd 'nee, tenzij' regime. Dit betekent dat ontwikkelingen of projecten in of in de nabijheid van deze gebieden in beginsel niet zijn toegestaan als deze de wezenlijke waarden en kenmerken van de EHS aantasten, tenzij er geen reële alternatieven zijn en sprake is van redenen van groot openbaar belang. Het plangebied ligt weliswaar in de buurt van een groen contourgebied (Vogelenzang) de afstand is echter van dien aard dat niet aannemelijk is dat het realiseren van vervangende nieuwbouw bij Den Weeligenberg een aantasting vormt op de wezenlijke waarden en kenmerken in dat gebied (zie afbeelding 20).
Afbeelding 20: Streekplankaart met rode contourgebieden, plangebied is zwart omkaderd.
Belangrijk structurerend onderdeel van het streekplan, is het 'Groenblauwe Raamwerk' dat bestaat uit het geheel van internationale, nationale, regionale en stedelijke groene gebieden en wateren, inclusief de verbindingen ertussen. Het beleid is erop gericht dit raamwerk robuust en duurzaam te maken. Robuust wil zeggen dat de verschillende functies een plaats hebben zonder dat de kwaliteit van het raamwerk als geheel wordt aangetast. Duurzaam wil zeggen dat het raamwerk als groenblauwe ruimte behouden blijft, ook al kunnen de functies erin veranderen. De Bollenstreek behoort tot het Groenblauwe Raamwerk.
In de het streekplan zijn de opgaven en de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid verwoord, in de Nota Regels voor Ruimte is aangegeven aan welke voorwaarden plannen moeten voldoen om aan de in het Streekplan geformuleerde opgaven te kunnen verwezenlijken. De nota is op 8 maart 2005 vastgesteld door de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en bijgewerkt tot en met 1 januari 2007. In deze nota ligt de nadruk meer op ontwikkelingsplanologie in plaats van toelatingsplanogie, wat wil zeggen dat de provincie een actievere rol speelt. Over het plangebied wordt gezegd dat het in een 'agrarisch gebied met bijzondere natuur- en/of landschapswaarden' ligt. Ontwikkelingen van niet agrarische functies zijn hier uitsluitend toegestaan, op voorwaarde dat geen afbreuk wordt gedaan aan de cultuurhistorische, natuurwaarden en/of de landschappelijke kwaliteit van het gebied.
De structuurvisie voor de provincie is nog in de ontwerpfase en zal naar verwachting rond november/december 2009 ter visie worden gelegd en in maart 2010 worden vastgesteld. De ontwerp Structuurvisie geeft alvast een beeld welk beleid we van 2010 kunnen verwachten. De reikwijdte loopt tot 2020 met een doorkijk naar 2040. De uitgangspunten komen voor een groot deel overeen met het streekplan, nieuw zijn de termen "mainport" en "greenport" en verder wordt meer accent gelegd op "duurzaamheid".
De Ontwerp Structuurvisie sluit aan bij het motto van de Nota Ruimte; 'centraal wat moet, decentraal wat kan'. De provincie gaat slechts een sturende rol spelen in zaken die alleen van provinciaal belang zijn. In Zuid-Holland bevinden zich drie van de vijf greenports (glastuinbouwgebied Westland/Oostland, de Bollenstreek en de omgeving van Boskoop) en één van de twee mainports (de Rotterdamse haven) die door de Nota Ruimte zijn aangewezen. Vanwege de beperkte ruimte is het van groot belang dat hier op strategische en op een weldoordachte manier mee omgegaan wordt.
Voor de Bollenstreek is uitbreiding van het agrarisch areaal niet van belang, maar innovatie, herstructurering, intensivering en schaalvergroting wel. Bij ontwikkelingen moet van de volgende ontwerpprincipes worden uitgegaan:
Voor een geconcentreerde stad- en dorpsontwikkeling en bescherming van groenblauwe functies in landelijk gebied, zijn alle kernen in Zuid-Holland omgeven door op de kaart aangegeven bebouwingscontouren. Deze bebouwingscontouren geven de grens aan van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in beginsel niet toegestaan (nee-tenzij beleid). Voor nieuwe bebouwing buiten de contour moet de gemeente in een beeldkwaliteitplan motiveren hoe zij invulling geven aan behoud, versterking en/of inpassing van kernkwaliteiten en cultuurhistorische waarden.