Plan: | TAM-voorbereidingsbesluit voorbeschermingsregels bestemmingsplan 'OP Buitengebied en de Zanderij’ |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | voorbereidingsbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0534.TAMvbBuitengebied-VA01 |
De gemeente Hillegom werkt aan een omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente. Voor de gronden waarop het bestemmingsplan 'Omgevingsplan Buitengebied en de Zanderij' van toepassing is bestaat aanleiding om een voorbereidingsbesluit te nemen. Zo wordt voorkomen dat er in het gebied ontwikkelingen plaatsvinden die niet passen binnen het in voorbereiding zijnde omgevingsplan.
Met het bestemmingsplan 'Omgevingsplan Buitengebied en Zanderij' liep de raad van Hillegom vooruit op de Omgevingswet. Het plan vond zijn grondslag in de omgevingsvisie Hillegom 2030 "Heerlijk Hillegom, duurzame (proef)tuin van Holland". Deze visie is voor een aantal gebieden uitgewerkt in de vorm van een bestemmingsplan voor het Buitengebied en De Zanderij. Per gebied zijn functies en doelstellingen benoemd. De centrale vraag bij het beoordelen van een initiatief is steeds of een ontwikkeling bijdraagt aan het realiseren van de doelen uit de omgevingsvisie. Met deze systematiek werd vooruitgelopen op het werken met open normen onder de Omgevingswet.
Na vaststelling van het bestemmingsplan deed de Raad van State een richtinggevende uitspraak over het werken met open normen in bestemmingsplannen, de zogenaamde Belvédère-uitspraak (ECLI:NL:RVS:2021:2388). Uit deze uitspraak volgt dat de rechtszekerheid eisen stelt aan het werken met open normen. Burgers en bedrijven moeten weten waar zij aan toe zijn. Dit betekent dat open normen voldoende concreet moeten zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van volumes, maatvoering, situering in het landschap etc. Dat kan eventueel door deze normen in te vullen met beleidsregels. Hillegom heeft er niet voor gekozen om deze beleidsregels op te stellen. Een voorbereidingsbesluit is nodig omdat de normen in het onderliggende plan zodanig rechtsonzeker zijn dat deze onvoldoende duidelijkheid geven aan de burger. Deze normen geven verder onvoldoende mogelijkheden om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.
Met dit besluit worden drie doelen gediend, namelijk:
Het bestemmingsplan 'Buitengebied en Zanderij' biedt de mogelijkheid om tot 1 november 2024 gebruik te maken van de oude bouw- en gebruiksmogelijkheden. Deze mogelijkheid wordt verlengd voor de periode waarin dit voorbereidingsbesluit geldt, namelijk maximaal 1,5 jaar. Daarnaast regelt dit voorbereidingsbesluit dat ongewenste ontwikkelingen die niet passen in het toekomstige omgevingsplan, worden beperkt. Nieuwe ontwikkelingen kunnen worden vergund wanneer zij passen in het in voorbereiding zijnde omgevingsplan. Ontwikkelingen met een maatschappelijk belang kunnen ook worden vergund als zij niet passen in het in voorbereiding zijnde omgevingsplan. Hiervoor kan een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) worden verleend. Volgens de Omgevingswet moet dan worden aangetoond dat sprake is van een 'evenwichtige toedeling van functies aan locaties' en moet worden voldaan aan de instructieregels van Rijk en provincie. Het belang van deze ontwikkelingen is namelijk zo groot dat het onwenselijk wordt gevonden als deze projecten vertraging op zouden lopen vanwege dit voorbereidingsbesluit.
Artikel 1.1 Voorrangsbepaling
Alle ruimtelijke plannen in de gemeente Hillegom vormen samen het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Dit voorbereidingsbesluit wordt toegevoegd aan dit tijdelijke deel en heeft voorrang op de andere ruimtelijke plannen, voor zover gelegen binnen het gebied zoals aangegeven op de verbeelding. Bij onderlinge strijdigheid tussen het voorbereidingsbesluit en één of meer ruimtelijke plannen gaat het voorbereidingsbesluit dus voor.
Artikel 1.2 Toepassingsbereik
Dit besluit geldt alleen voor het gebied dat op de verbeelding is aangegeven. Dit is het gebied waarvoor het bestemmingsplan 'Omgevingsplan Buitengebied en de Zanderij geldt.
Artikel 1.3 Begrippen
Begrippen zijn in het artikel zelf toegelicht.
Artikel 2.1 Aanwijzing vergunningplichtige activiteiten
In dit artikel worden activiteiten aangewezen die alleen mogen worden uitgevoerd als daarvoor een vergunning is verleend door het college van burgemeester en wethouders. In bepaalde gevallen geldt op grond van artikel 2.2 van dit besluit een uitzondering op dit uitgangspunt. De volgende activiteiten zijn aangewezen:
a. het wijzigen van het bestaande legale gebruik van gronden en bouwwerken ten
behoeve van een andere activiteit;
Onder bestaand legaal gebruik wordt het gebruik verstaan dat plaatsvindt op het moment dat dit voorbereidingsbesluit in werking treedt. Dit gebruik moet expliciet zijn toegestaan op basis van een ruimtelijk plan en/ of vergunning. Zo mag bijvoorbeeld het gebruik van gronden of bouwwerken die bedrijfsmatig worden gebruikt alleen worden gewijzigd in het gebruik als woning, wanneer de initiatiefnemer daarvoor een vergunning heeft van het college.
b. het in het eerste lid genoemde gebruik uit te breiden;
Het onder a genoemde bestaande legale gebruik mag niet worden uitgebreid. Bijvoorbeeld door de gronden of bouwwerken intensiever te gaan gebruiken. Dit intensievere gebruik kan zowel zien op een uitbreiding van volumes als op een uitbreiding van het aantal dagen waarop het legale gebruik plaatsvindt.
c. een omgevingsplanactiviteit bouwwerken uit te voeren
Met de omgevingsplanactiviteit bouwwerken wordt de toetsing aan de ruimtelijke regels uit het (tijdelijke deel van het) omgevingsplan bedoeld. Dit moet worden onderscheiden van die technische eisen die worden gesteld aan de bouwactiviteit in het Besluit bouwwerken leefomgeving. De aanwijzing dat een omgevingsplanactiviteit bouwwerken alleen met vergunning van het college mag worden uitgevoerd betekent dat er - met uitzondering van het bepaalde in artikel 2.29 en 2.30 Besluit bouwwerken leefomgeving - geen omgevingsplanactiviteit bouwwerken vergunningvrij gerealiseerd mogen worden.
Artikel 2.2 Uitzondering op verbodsbepaling
In dit artikel worden uitzonderingen gemaakt op het uitgangspunt dat alleen met vergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken gerealiseerd mogen worden en het gebruik gewijzigd mag worden.
De onder a tot en met g genoemde situaties komen rechtstreeks uit het bestemmingsplan 'Omgevingsplan Buitengebied Zanderij'. Omdat deze voldoende concreet omschreven zijn en doorgaans weinig impact op de fysieke leefomgeving zullen hebben is het wenselijk om deze activiteiten toe te blijven staan, zonder dat daarvoor een vergunning nodig is. Onder h worden activiteiten genoemd die zijn toegestaan op basis van een viertal concrete plannen. Vanwege de mate van concreetheid van deze voorschriften worden deze activiteiten als gewenst beoordeeld en bovendien niet strijdig met het in voorbereiding zijnde omgevingsplan Hillegom.
Artikel 2.3 Beoordelingsregels vergunningverlening
Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid ('kunnen') en dus niet de verplichting om vergunning te verlenen voor de in artikel 2.1 aangewezen activiteiten als sprake is van één van de volgende in artikel 2.3 genoemde situaties.
a de ontwikkeling is niet strijdig met een in voorbereiding zijnde wijziging van het
omgevingsplan
Een voorbereidingsbesluit wordt genomen om te voorkomen dat nieuwe ontwikkelingen de doelen van het nieuwe omgevingsplan doorkruisen. Wanneer in de periode waarin dit voorbereidingsbesluit geldt een vergunning wordt aangevraagd voor een activiteit die past in het in voorbereiding zijde omgevingsplan is er geen reden om de vergunning te weigeren. Zo'n activiteit wordt immers ook geacht te voldoen aan het vereiste van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL) en instructieregels van anders overheden.
b Heerlijke woonplaats
In artikel 3.5 van het bestemmingsplan 'Omgevingsplan Buitengebied en de Zanderij' wordt de gebruiksactiviteit 'wonen' toegestaan. De voorwaarde is dat dit in voldoende mate bijdraagt aan de doelstellingen zoals opgenomen in artikel 3.4. van dat bestemmingsplan. Deze open norm is door het ontbreken van beleidsregels te rechtsonzeker en voldoet daarmee niet aan de Belvédère-uitspraak van de Raad van State. Om die reden is in dit voorbereidingsbesluit bepaald dat vergunningverlening voor de gebruiksactiviteit 'wonen' mogelijk is als sprake is van ETFAL en wordt voldaan aan instructienormen van Rijk en provincie. Deze voorwaarden komen naast het vereiste dat het initiatief in voldoende mate moet bijdragen aan de doelstellingen voor de Heerlijke woonplaats, zoals opgenomen in de omgevingsvisie.
c In het maatschappelijk belang
Met deze bepaling wordt beoogd om ruimte te geven om vergunningen voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) te kunnen verlenen wanneer dit volgens het college in het maatschappelijk belang is. Het gaat om gevallen die van een dermate groot maatschappelijk belang zijn dat het omgevingsplan Hillegom, dat gefaseerd zal worden vastgesteld door de raad, niet kan worden afgewacht. Om te voorkomen dat het criterium 'maatschappelijk belang' onvoldoende duidelijk is, wordt dit in artikel 2.4 nader ingevuld.
Artikel 2.4 Maatschappelijk belang
Met deze bepaling wordt het criterium 'maatschappelijk belang' nader ingevuld, zodat voldoende duidelijk is wat hiermee wordt bedoeld. Met deze bepaling is niet beoogd om een uitputtende opsomming te geven van de gevallen die als 'maatschappelijk belang' worden gezien.
Aandachtsgroepen
Binnen het landelijk volkshuisvestingsprogramma 'een thuis voor iedereen' (begripsbepaling BZK), wordt uitgegaan van een aantal aandachtsgroepen. Dit programma heeft als doel te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor alle aandachtsgroepen met een evenwichtige verdeling over gemeenten en met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding.
Afspraken Regionale Woonagenda
De Regionale Woonagenda (RWA) is een verdieping van de Regionale Omgevingsagenda en is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de regio Holland Rijnland. De RWA helpt gemeenten bij het realiseren van de nieuwe woningbouwopgave, bij de juiste woning op de juiste plek en afstemming van woningbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van de regio. Daarmee biedt dit een onderbouwing voor plannen, in het kader van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat voor de inwoners van Holland Rijnland de juiste woningen worden gebouwd en wordt een goede ruimtelijke ordening geborgd.
Evenementen
De aanwezigheid van evenementen maakt dat Hillegom een heerlijke woonplaats is. Evenementen worden aangemerkt als wenselijk. Bovendien zijn het geen activiteiten die de doelen van het omgevingsplan kunnen doorkruizen. Vanwege het belang hiervan voor de samenleving van Hillegom, het incidentele karakter en de beperkte en kortdurende gevolgen voor het fysieke leefmilieu.