direct naar inhoud van 5.4 Cultuurhistorie/Archeologie
Plan: P.J. Jongstraat 174
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPpjjongstraat174-VG01

5.4 Cultuurhistorie/Archeologie

Cultuurhistorie

Het onderhavige perceel maakt deel uit van het gebied waar in de jaren '70 van de twintigste eeuw de ruilverkaveling heeft plaatsgevonden (zie hiervoor hoofdstuk 2 van deze toelichting). Het landelijk gebied is ter plekke omgebouwd tot een rationeel agrarisch gebied. Bij de uitbreiding van het bouwvlak op het onderhavig perceel zijn geen cultuurhistorische waarden in het geding.

Archeologie

Ten behoeve van onderhavig wijzigingsplan is door Archeologie West-Friesland een quickscan
uitgevoerd (Adviesnummer 265 dd. 22-12-2011). Deze is opgenomen als bijlage van dit wijzigingsplan.

In deze quickscan wordt, op basis van de geplande ingrepen en de hoge archeologische verwachting geconcludeerd dat een archeologisch onderzoek in het kader van de AMZ-cyclus vereist is.

Daarom is eveneens door Archeologie West-Friesland een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek gedaan. (Plangebied P.J. Jongstraat 174, Lutjebroek, gemeente Stede Broec, Een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek, Hoorn 2012). Deze is opgenomen als bijlage van dit wijzigingsplan.

Op basis van de archeologische verwachtingskaart geldt voor het grootste deel van het plangebied een hoge archeologische verwachting voor vindplaatsen uit de Bronstijd. Indien blijkt dat het plangebied door de ruilverkavelingswerkzaamheden is aangetast dient deze verwachting naar beneden te worden bijgesteld. De slechte afwatering en de vorming van veen vanaf maakten het gebied niet aantrekkelijk voor bewoning tot en met de Vroege Middeleeuwen. Op basis van de archeologische en historische gegevens geldt voor het plangebied een lage archeologische verwachting voor huisplaatsen uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd. De bewoning bevond zich vanaf de 12e eeuw langs de P.J. Jongstraat. Resten van landgebruik uit deze periode zijn wel te verwachten.

Tijdens het booronderzoek zijn er geen archeologische indicatoren waargenomen in de boringen. Het gehele bodemprofiel, inclusief de bouwvoor, is kalkrijk. Dit wijst op egalisatie van het perceel.

Naar aanleiding van de resultaten van het bureau- en verkennend booronderzoek wordt in het plangebied in het kader van de voorgenomen bodemingrepen geen archeologisch vervolgonderzoek aanbevolen. Archeologie West-Friesland adviseert de gemeente Stede Broec het plangebied vrij te geven
met betrekking tot het aspect archeologie.

De gemeente Stede Broec neemt dit advies over.

Het aspect cultuurhistorie/archeologie staat de beoogde ontwikkeling niet in de weg.