direct naar inhoud van 5.2 Ecologie/Natuur
Plan: P.J. Jongstraat 174
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPpjjongstraat174-VG01

5.2 Ecologie/Natuur

Wetgeving met betrekking tot de bescherming van de natuur richt zich op twee hoofdthema's. Het gaat hierbij om de bescherming van plant- en diersoorten (soortbescherming) en de bescherming van natuurgebieden (gebiedsbescherming). De instrumenten die deze bescherming mogelijk maken, zijn op Europees niveau vertaald in Natura 2000. De Europese wetgeving ten aanzien van de soortbescherming is in Nederland vertaald in de Flora- en faunawet. De gebiedsbescherming is vastgelegd in de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998. Hiermee heeft Nederland de Europese wetgeving in de nationale wetgeving verankerd.

Om alle natuurgebieden met elkaar te verbinden en om uitwisseling en verspreiding van soorten mogelijk te maken, wordt er in Nederland gewerkt aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Verder worden diverse Rode lijsten van bedreigde soorten gehanteerd bij beoordelingen voor de aanwijzing van bescherming en compensatie.

In opdracht van de initiatiefnemer heeft onderzoeksbureau van der Goes en Groot in het kader van de Flora- en faunawet een quick scan uitgevoerd (P.J.Jongstraat 174 te Lutjeboek, Toetsing in het kader van de Flora- en faunawet, Van der Goes en Groot, 6-4-2012).

soortbecherming

In het rapport worden aan de hand van de onderzoeksresultaten de volgende conclusies getrokken:

  • Het plangebied is in potentie geschikt voor beschermde soorten vogels en (kleine) zoogdieren;
  • Gezien het aanwezige biotoop, het oppervlak, de geografische ligging en informatie uit de vakliteratuur over populaties in de omgeving zullen van de (kleine) zoogdieren alleen licht beschermde soorten aanwezig zijn;
  • Voor de aangetroffen of verwachte licht beschermde soorten gelden geen verbodsbepalingen als werkzaamheden worden verricht in het kader van de ruimtelijk ontwikkeling en inrichting zoals het onderhavige project. Een ontheffing is dan niet nodig;
  • In het plangebied kunnen broedvogels voorkomen. Voor de verwachte aanwezige broedvogels dienen werkzaamheden, waarbij nesten vernield of verstoord kunnen worden, buiten het broedseizoen plaats te vinden. Een ontheffing voor broedvogels is dan niet nodig. Het broedseizoen loopt ruwweg van maart tot juli;
  • Vanwege het ontbreken van potentie voor (zwaarder) beschermde natuurwaarden, is geen vervolgonderzoek noodzakelijk.

In de ecologische quickscan is verder aangegeven dat op het planperceel geen andere natuurwetgeving aan de orde is dan de Flora- en faunawet.

gebiedsbescherming

De natuurgebieden binnen de gemeente Stede Broec hebben betrekking op :

  • de Weelen en Kadijken
  • het Streekbos
  • Markermeer.

De Weelen en Kadijken maken deel uit van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur/Weidevogelleefgebied. Het onderhavige perceel ligt tegen de Weelen aan.

De verandering van vorm en afmeting (vergroting maximaal 10% ten opzichte van het vigerende bestemingsplan) op het perceel heeft geen negatieve invloed op de EHS.

Conclusie

Het aspect flora- en fauna staat de onderhavige ontwikkeling niet in de weg.