direct naar inhoud van 5.4 Archeologie
Plan: Wijzigingsplan Hoofdstraat27-29
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPhoofdstr27en29-VG01

5.4 Archeologie

5.4.1 Algemeen

In 1998 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen. Doelstelling van het verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Ter uitvloeisel van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. Een belangrijk uitgangspunt van het Verdrag van Malta en het rijksbeleid is dat het behoud in situ (op de oorspronkelijke plaats) voor gaat op het behoud ex situ (opgraven en bewaren in depot). Met de Wet op de archeologische monumentenzorg (1 september 2007) worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta geïmplementeerd.

5.4.2 Situatie plangebied

In het bestemmingsplan ‘Post-Kantoor’ is ten aanzien van de wijzigingsbevoegdheid de volgende passage opgenomen:

  • Archeologie: voor de ontwikkeling van het ‘Post-Kantoor’ is onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de bodem op die onderzoekslocatie voor een groot deel is verstoord, maar dat onder deze verstoring nog mogelijk archeologische sporen aanwezig zin. Op grond hiervan kan worden verwacht dat ook ter plaatse van de wijzigingsbevoegdheid er archeologische sporen aanwezig zijn.

Daarom is advies gevraagd aan Archeologie West Friesland. Het advies van Archeologie West Friesland is verwoord in het document 'Bovenkarspel, Hoofdstraat 23-27, Adviesnummer 328, Archeologie West-Friesland, 15-06-2012'.

(Hoewel het perceel Hoofdstraat 29 niet is genoemd in de tekst blijkt uit de kaart dat ook het perceel Hoofdstraat 29 betrokken is in het advies.)

Middels het adviesdocument deelt Archeologie West-Friesland mede dat het betreffende perceel vrijgegeven kan worden. Tijdens het archeologische onderzoek in mei 2012 zijn de archeologische resten opgegraven. De te bebouwen delen van het terrein zijn onderzocht en kunnen met betrekking tot het aspect archeologie worden vrijgegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0532.UWPhoofdstr27en29-VG01_0009.jpg"

Opgegraven delen van het plangebied (in grijs opgraving 2012)

De gemeente Stede Broec neemt het advies over om de percelen vrij te geven over.

Het aspect archeologie staat de beoogde ontwikkeling niet in de weg.