Plan: | Wijzigingsplan Hoofdstraat27-29 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0532.UWPhoofdstr27en29-VG01 |
De locatie is gelegen aan de Hoofdstraat 27-29 te Bovenkarspel. Het perceel maakt onderdeel uit van de lintbebouwing langs de oorspronkelijke historische verbindingsweg tussen Enkhuizen en Hoorn. De bebouwing vormt een relatief aaneengesloten bebouwingsbeeld in een licht wisselende rooilijn en met overwegend smalle open tussenruimtes. Het merendeel van de bebouwing bestaat uit 1 of 1,5 laag met een kap. Als kapvormen komen traditionele zadeldaken, mansardedaken en schilddaken voor. Bijzondere gebouwen onderscheiden zich in grootte en hoogte.
Nabij het plangebied ligt winkelcentrum 'de Streekhof'. Het overdekte winkelcentrum vormt een onderbreking van de oorspronkelijke route en de aanliggende kleinschalige lintbebouwing. Het winkelcentrum heeft een bovenwijkse functie.
De huidige situatie van het plangebied wordt bepaald door de herontwikkeling van het nabijgelegen voormalige postkantoor. Het postkantoor wordt verbouwd tot multifunctioneel centrum. De bijbehorende parkeervoorzieningen liggen langs de noordzijde van het onderhavige plangebied de inrit ervan ligt langs de oostzijde van het plangebied.
In het plangebied zelf stonden tot enige tijd geleden enkele panden, in één bouwlaag met kap. Deze zijn in het kader van de bovengenoemde herontwikkeling van het postkantoor aangekocht door de gemeente Stede Broec. De panden zijn inmiddels gesloopt. De villa tussen het postkantoor en het onderhavige plangebied blijft behouden.
Aan de Streekweg zijn vanouds alle functies geconcentreerd, voornamelijk in de kernen van Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel. Later zijn in de eerste uitbreidingsplannen in die kernen nieuwe functies en wonen gecombineerd gesitueerd.
Deze situatie heeft tot omstreeks 1970 geduurd. Daarna is met name door ruilverkaveling de plaats van de agrarische functies ingrijpend gewijzigd. Door het omzetten van het agrarisch gebied van vaarpolder tot rijpolder zijn successievelijk steeds meer agrarische bedrijven uit de oorspronkelijke bebouwing verplaatst naar het buitengebied.
Het ruimtelijk beleid sinds 1980 is gericht op bundeling van voorzieningen. Door dat bundelingbeleid in het nieuwe centrum zijn veel functies uit de oorspronkelijke bebouwing verplaatst. In de huidige situatie is er sprake van een gemengd milieu met weliswaar een overheersende woonfunctie, maar nog steeds bevat de oude bebouwing relatief veel niet-woonfuncties.