direct naar inhoud van 4.4 Cultuurhistorie/Archeologie
Plan: Wijzigingsplan Geerling 39
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPgeerling39-VG01

4.4 Cultuurhistorie/Archeologie

Cultuurhistorie

Het onderhavige perceel maakt deel uit van het gebied waar in de jaren '70 van de twintigste eeuw de ruilverkaveling heeft plaatsgevonden (zie hiervoor hoofdstuk 2 van deze toelichting). Het landelijk gebied is ter plekke omgebouwd tot een rationeel agrarisch gebied. Bij de uitbreiding van het bouwvlak op het onderhavig perceel zijn geen cultuurhistorische waarden in het geding.

Archeologie

De indicatieve kaart archeologische waarden geeft aan dat de trefkans van archeologische resten middelmatig tot hoog is in het buitengebied. Op grond van de verwachte waarden is het gewenst dat voor ontwikkelingen, die op grond van het vigerend bestemmingsplan als nieuwe ontwikkelingen zijn aan te merken, een nadere archeologische verkenning plaatsvindt. In het bestemmingsplan Landelijk gebied 2010 is het gehele gebied als archeologisch waardevol aangemerkt, met uitzondering van de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken.

De wijzigingsbevoegdheid voor het wijzigen van vorm en afmeting van bouwvlakken heeft als voorwaarde dat er een archeologisch onderzoek plaatsvindt.

Ten behoeve van onderhavig wijzigingsplan is door Archeologie West-Friesland een quickscan uitgevoerd (Adviesnummer 12125 dd. 9-3-2012). Deze is opgenomen als bijlage van dit wijzigingsplan.

(Overigens wordt in de quickscan, naast het oprichten van een schaduwhal, uitgegaan van de uitbreiding van een waterbassin. De initiatiefnemer heeft aangegeven dat dit wordt vormgegeven als een aarden bassin).

In de directe omgeving van het plangebied zijn diverse oppervlaktevindplaatsen bekend, zowel uit de bronstijd als de late middeleeuwen. Op basis van de archeologische verwachtingenkaart van het gebied De Streek geldt voor het plangebied een middelhoge tot hoge verwachting voor vindplaatsen uit de bronstijd. Voor vindplaatsen uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd geldt een lage archeologische verwachting.

Op basis van de reeds aanwezige bebouwing, die vrijwel zeker tot verstoring van het bodemarchief heeft geleid, is geen nader archeologisch onderzoek in het kader van de AMZ cyclus vereist.

Archeologie West-Friesland adviseert het plangebied met betrekking tot het aspect archeologie vrij te geven. De gemeente Stede Broec neemt dit advies over.

Het aspect archeologie staat de uitvoering van het project dus niet in de weg. Er geldt wel een algemene meldingsplicht bij onverwachte archeologische vondsten. Indien er tijdens werkzaamheden, ongeacht de locatie en de omvang, onverwachte archeologische resten worden aangetroffen blijft in alle gevallen een wettelijke meldingsplicht voor archeologische vondsten bestaan bij het bevoegd gezag (B&W).