Plan: | Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0531.bp53Flitsbezorg-2001 |
Op 9 mei 2022 heeft de gemeenteraad door middel van een voorbereidingsbesluit de wens geuit de vestiging van flitsbezorgsupermarkten met of zonder 'darkstore' in Hendrik-Ido-Ambacht te kunnen reguleren. Om dit te bereiken is besloten een paraplubestemmingsplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied op te stellen.
Het afgelopen jaar is het concept van flitsbezorgdiensten in snel tempo uitgerold. Het concept van deze diensten is gebaseerd op een snelle levering van boodschappen aan klanten die online bestellen. De producten worden vanuit strategisch gelegen kleinschalige distributiecentra (zgn. darkstores) binnen een korte termijn bij de klant bezorgd. De ruimtelijke gevolgen kunnen echter van dien aard zijn dat de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving in het geding komt. Daarom is het wenselijk het vestigen van darkstores te reguleren en hier ruimtelijke kaders aan te koppelen. Voorliggend "Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht " geeft hier invulling aan.
Definitie van flitsbezorging
Uit uitspraken van (voorzieningen)rechter(s) blijkt dat een flitsbezorgdienst met een darkstore niet past binnen de klassieke definitie van 'detailhandel'. In een darkstore is geen sprake van uitstalling van goederen ten behoeve van de verkoop ter plaatse. Producten worden opgeslagen in een darkstore met het oog op het bezorgen van deze producten bij de kopers thuis. Een flitsbezorgdienst is dan ook geen vorm van detailhandel en mag zich dan ook niet vestigen binnen panden/percelen waar de bestemming 'Detailhandel' op rust.
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht geeft er de voorkeur aan om flitsbezorgdiensten met darkstores binnen de gemeente te reguleren. Dit zorgt voor duidelijkheid waar een flitsbezorgdienst afweegbaar is en waar een flitsbezorgdienst niet toelaatbaar is.
Een flitsbezorgdienst is een vorm van bedrijvigheid, passend binnen milieucategorie 2 van de VNG-bedrijvenlijst 'Bedrijven en milieuzonering'. In de lijst wordt een flitsbezorgdienst met darkstore echter niet letterlijk genoemd, maar deze bedrijven zijn qua uitstraling vergelijkbaar met een 'post- en koeriersdienst', een vorm van bedrijvigheid die in beginsel en onder voorwaarden passend kan zijn op een bedrijventerrein.
Het doel van het 'Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht' is het reguleren van de vestiging van nieuwe flitsbezorgdiensten via ruimtelijke besluitvorming, namelijk door het opstellen van planregels gericht op het weren van flitsbezorging in de woongebieden, winkelgebieden (gemengde gebieden) en het buitengebied. In het plan worden flitsbezorgdiensten onder voorwaarden toegestaan op bedrijventerreinen.
Het bestemmingsplan 'Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht' omvat het gehele gemeentelijke grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht.
In Hoofdstuk 1 Inleiding is de aanleiding voor het opstellen van het "Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht" aangegeven. Ook is het doel die met het ontwerpbestemmingsplan wordt beoogd omschreven. Tot slot is de ligging en begrenzing van het parapluplan beschreven. In Hoofdstuk 2 Beschrijving van de bestaande situatie is de actuele situatie beschreven en in Hoofdstuk 3 Beleidskaders het vigerend beleid. In Hoofdstuk 4 Juridische planopzet is beschreven waar de regeling van het parapluplan in voorziet en hoe de regels zijn opgebouwd. Op de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan wordt in Hoofdstuk 5 De uitvoerbaarheid ingegaan. De milieuhygiënische, economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid wordt in dit hoofdstuk besproken.
In de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn in de huidige situatie nog geen flitsbezorgdiensten actief. Echter breiden steeds meer flitsbezorgdiensten zich vanuit de grotere steden (zoals Rotterdam en Dordrecht) uit naar omliggende gemeenten. De mogelijkheid is dat er ook een toename ontstaat aan de behoefte van flitsbezorging in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en er op een gegeven moment ook flitsbezorgdiensten zich gaan vestigen in de gemeente.
De recente ervaringen in steden waar deze reeds gevestigd zijn, leren dat flitsbezorgdiensten een negatieve invloed hebben op het woon-en leefklimaat binnen woon- en winkelgebieden: dat het gepaard gaat met een verkeersonveilige situatie, geluidoverlast (ook in de nachtelijke uren) en met een ongewenste uitstraling van de dark stores (geblindeerde/afgeplakte gevels). De flitsbezorgdiensten kunnen daarom beter gesitueerd worden op bedrijventerreinen.
Al met al is de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht voornemens deze nieuwe vorm van bedrijvigheid te faciliteren op geschikte bedrijfslocaties. De gemeente wil de dark stores kunnen weren op plekken waar het een negatief effect heeft op het woon- en leefklimaat. Om die reden is op 9 mei 2022 het ‘Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan Darkstores’ genomen om ruimte te creëren om deze afwegingen te maken en daar een regeling aan te verbinden. Hiermee is het voor de gemeente, de inwoner en de ondernemer duidelijk wat mogelijk en onmogelijk is.
In dit verband wordt gewezen op de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) die op 11 september 2020 in werking is getreden. Deze visie bevat de hoofdzaken van het strategisch rijksbeleid voor de fysieke leefomgeving. Dit is een combinatie van beleid uit de bestaande beleidsdocumenten, met en zonder wettelijke grondslag, en nieuw strategisch beleid. Het voorliggende bestemmingsplan heeft geen directe raakvlakken met de NOVI.
Het onderhavige aspect behoort niet tot één van de projecten uit het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro), waarmee de nationale of provinciale belangen worden gewaarborgd. Voor wat betreft de ladder voor duurzame ontwikkeling: er is in de voorliggende situatie geen sprake van een stedelijke ontwikkeling, zoals bedoeld in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).
Planspecifiek
Het nationale beleid vormt geen belemmering voor het onderhavige parapluplan.
Het provinciaal ruimtelijk beoordelingskader is vastgelegd in het Omgevingsbeleid, bestaande uit de Omgevingsvisie Zuid-Holland, de Programma(s) en de Omgevingsverordening Zuid-Holland (met name Afdeling 3.2, 6.2 en artikel 6.40). In de visie, Programma(s) en de verordening zijn beleid respectievelijk regels opgenomen voor de borging en bescherming van provinciale ruimtelijke belangen.
Planspecifiek
De ontwikkelingsruimte in dit paraplubestemmingsplan is nihil of dermate kleinschalig dat provinciale belangen niet worden geschaad. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt en daardoor heeft het bestemmingsplan niet direct raakvlakken met de Omgevingsverordening. Daarbij geldt dat als wordt afgeweken, rekening wordt gehouden met het geldende provinciaal beleid.
Op 9 mei 2022 heeft de gemeenteraad door middel van een voorbereidingsbesluit de wens geuit de vestiging van flitsbezorgsupermarkten in Hendrik-Ido-Ambacht te kunnen reguleren. Om dit te bereiken wordt er een parapluplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied opgesteld.
De Omgevingsvisie Hendrik-Ido-Ambacht heeft per 23 februari als ontwerp ter inzage gelegen. De omgevingsvisie geeft de gemeente vorm met een gebiedsgerichte aanpak. Via deze aanpak wordt invulling gegeven aan het integrale beleid voor de fysieke leefomgeving. Deze aanpak maakt het mogelijk om vanuit kwaliteiten en waarden van gebieden naar de toekomst te kijken. Daarbij worden de belangrijkste kansen en opgaven voor de fysieke leefomgeving benoemd. Door de gebieden centraal te stellen benut Hendrik-Ido-Ambacht de kansen die de Omgevingswet biedt om meer maatwerk per gebied te leveren. Dit wordt gedaan door samen met inwoners en partners de kaders per gebied vast te stellen. Voor de omgevingsvisie is Hendrik-Ido-Ambacht opgedeeld in zeven deelgebieden: centrum, woongebieden, groene omgeving, polder Sandelingen-Ambacht, bedrijventerreinen, transformatiegebied en gemengde gebieden. Elk gebied kent haar eigen kenmerken en opgaven.
De gemeente wil in de toekomst dat de bedrijventerreinen een uitstraling hebben als duurzame entree van de gemeente. Dit houdt in dat de huidige bedrijventerreinen circulair en (meer) klimaatadaptief moeten worden.
Planspecifiek
Het parapluplan laat locaties van flitsbezorging onder (ruimtelijke) voorwaarden toe op bedrijventerreinen. Flitsbzorgdiensten bedienen hun klanten over het algemeen door middel van duurzaam vervoer (fiets en electrische scooter). Hiermee dragen flitsbzorgdiensten bij aan de uitstraling van bedrijventerreinen als duurzame entree van de gemeente.
Daarnaast vindt een flitsbezorgdienst plaats vanuit een darkstore, een magazijn of distributie/opslagruimte. Een darkstore is het meest passend op een bedrijventerrein.
Hendrik-Ido-Ambacht is snel gegroeid en groeit nog steeds. De structuurvisie van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is in 2009 vastgesteld door de raad van de gemeente. De visie geeft de ruimtelijke ambities voor de komende tien tot vijftien jaar weer. Samenvattend heeft de structuurvisie de volgende doelen:
Figuur 3.1 Uitsnede structuurvisiekaart, plangebied rood omcirkeld (bron: Structuurvisie Hendrik-Ido-Ambacht, 'Waar de Waal stroomt')
Planspecifiek
Het parapluplan is in lijn met de ambities uit de structuurvisie. De flitsbezorgingsdiensten worden gesitueerd op de bedrijventerreinen.
Voor het verbieden van flitsbezorgdiensten in bepaalde gebieden middels een bestemmingsplan dient bekeken te worden of de regeling niet in strijd is met de Dienstenrichtlijn. Er mag geen sprake zijn van discriminatie, de beperking moet noodzakelijk zijn en er moet sprake zijn van evenredigheid.
Noodzakelijkheid
Een beperking van mogelijke vestigingslocaties kan slechts wanneer deze gerechtvaardigd wordt door een dwingende reden van algemeen belang. Nadere regulering van vestigingslocaties voor flitsbezorgdiensten is noodzakelijk omdat in andere gemeenten met vestigingen van flitsbezorgdiensten is gebleken dat flitsbezorgdiensten negatieve effecten kunnen hebben wanneer deze zijn gevestigd in de woon- en winkelomgeving. Zo bestaat de kans op geluidsoverlast als gevolg van de bedrijfsvoering, waaronder inpandig geluid en (stem)geluid op straat. Daarnaast zijn de venstertijden ruimer dan bij traditionele bedrijfsvoering. Door het aan- en afrijden van bezorgers, maar ook het tussentijds geparkeerd staan voor het pand in de openbare ruimte staat de kwaliteit van de woon- en leefomgeving onder druk wannneer er flitsbezorgdiensten zijn gevestigd in een woon- of winkelgebied. Ook is in een aantal gevallen sprake van een negatieve impact op het vestigingsklimaat in bijvoorbeeld winkelcentra. Vestiginglocaties van flitsbezorgdiensten passen door de bedrijfvoering, ongewenste uitstralling (geblindeerde/afgeplakte gevels), overlast en onveiligheid voor de bezoekersstromen niet binnen woon- en winkelgebieden.
Uit uitspraken van (voorzieningen)rechter(s) blijkt dat een flitsbezorgdienst met een darkstore niet past binnen de klassieke definitie van 'detailhandel'. Het is van belang dat flitsbezorgers op locaties worden gevestigd die daarvoor geschikt zijn. De gemeente heeft ervoor gekozen flitsbezorgdiensten op bedrijventerreinen te huisvesten, omdat hierdoor geen inbreuk op de leefomgeving van woon- en winkelgebieden wordt gedaan, maar wel ruimte wordt geboden aan deze nieuwe vorm van bedrijvigheid
Het bevorderen en behouden van de leefbaarheid en het woon- en leefklimaat is een dwingende reden van algemeen belang die de brancheringsmaatregel van het verbod op flitsbezorgdiensten (met uitzondering van bepaalde bedrijventerreinen) in het Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht rechtvaardigt.
Evenredigheid
Het bestemmingsplan is geschikt om het nagestreefde doel te bereiken, gaat niet verder dan nodig is, en het doel kan niet met minder beperkende maatregelen worden bereikt. Het doel is het reguleren van flitsbezorgdiensten met darkstores. Het bestemmingsplan heeft uitsluitend betrekking op flitsbezorgdiensten en darkstores en gaat daarom niet verder dan nodig is. Een bestemmingsplan is het meest geschikte instrument om ruimtelijke doelstellingen op gemeentelijk niveau te bereiken. Maatregelen via de APV zijn niet toereikend om het gewenste effect te bereiken. Daarmee kan gesteld worden dat het bestemmingsplan evenredig is.
Discriminatieverbod
Voor het verbieden van flitsbezorgdiensten middels een bestemmingsplan dient bekeken te worden of de regeling niet in strijd is met de Dienstenrichtlijn. Er mag geen sprake zijn van discriminatie, de beperking moet noodzakelijk zijn en er moet sprake zijn van evenredigheid.
Er is geen sprake van een schending van het discriminatieverbod. Discriminatie verwijst hier naar nationaliteit of, voor vennootschappen, de plaats van hun statutaire zetel. Er is geen sprake van discriminatie omdat het "Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht" verbiedt, ongeacht nationaliteit of statutaire zetel van de onderneming.
Uit uitspraken van (voorzieningen)rechter(s) blijkt dat een flitsbezorgdienst met een darkstore niet past binnen de klassieke definitie van 'detailhandel'. Ook binnen de bestemmingsplannen van Hendrik-Ido-Ambacht wordt 'detailhandel' vaak volgens de klassieke definitie gedefinieerd: het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
In een darkstore is geen sprake van uitstalling van goederen ten behoeve van de verkoop ter plaatse. Producten worden opgeslagen in een darkstore met het oog op het bezorgen van deze producten bij de kopers thuis. Een flitsbezorgdienst is dan ook geen vorm van detailhandel en mag zich dan ook niet vestigen binnen panden/percelen waar de bestemming 'Detailhandel' op rust.
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht geeft er de voorkeur aan om flitsbezorgdiensten met darkstores binnen de gemeente te reguleren. Dit zorgt voor duidelijkheid waar een flitsbezorgdienst afweegbaar is en waar een flitsbezorgdienst niet toelaatbaar is.
Een flitsbezorgdienst kan leiden tot een inbreuk op het woon- en leefklimaat. Daarbij moet gedacht worden aan verkeersonveilige situaties, vanwege de vele verkeersbewegingen door fietsen/scooters die af en aan rijden van en naar de darkstore, maar ook aan geluidsoverlast of een ongewenste uitstraling in bijvoorbeeld een winkelgebied.
Omdat een flitsbezorgdienst met darkstore primair een magazijn, distributiecentrum of een opslagruimte is, is de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht van mening dat deze diensten alleen afweegbaar zijn binnen de bedrijventerreinen in de gemeente:
Gelet op de negatieve effecten ten aanzien van leefbaarheid en (verkeers)veiligheid past een flitsbezorgdienst met darkstore niet in een woonwijk, winkelgebied (gemengd gebied) of het buitengebied.
Op onderstaande kaart zijn de (gedeelten van) bedrijventerreinen aangewezen waarbinnen een flitsbezorgdienst met darkstore afweegbaar is:
Figuur 4.1 Flitsbezorging uitgesloten gebieden en afwijkingsgebieden
De locatie aan de Krommeweg is weliswaar geen volwaardig bedrijventerrein. Deze bedrijfsbestemming ligt gescheiden van woningen en heeft een eigen ontsluiting op de Krommeweg, daarom vindt de gemeente dit een geschikte locatie om flitsbezorgdiensten onder voorwaarden toe te staan.
Aan de oostzijde van Hendik-Ido-Ambacht ligt een in de ontwerp-Omgevingsvisie aangewezen transformatiegebied (Noordoevers). Dit gebied is nog als bedrijventerrein bestemd, maar gelet op de toekomstige ontwikkelingen is een flitsbezorgdienst met darkstore hier niet passend.
Dit bestemmingsplan voldoet aan de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) en bestaat daarom dan ook uit een planverbeelding, planregels en een plantoelichting.
Het juridisch bindend gedeelte bestaat uit de planverbeelding en de planregels. De planverbeelding bevat de i.c. aangegeven gebiedsaanduidingen en de planregels zijn ingedeeld conform de genoemde standaard. In de volgende paragrafen wordt een nadere toelichting gegeven op de planverbeelding en de inhoud van de planregels.
Flitsbezorgdiensten met darkstores worden binnen de gehele gemeente uitgesloten. Met een omgevingsvergunning (binnenplanse afwijking) kan van dit verbod onder voorwaarden worden afgeweken binnen de rood aangegeven gebieden op de bedrijventerreinen. zoals weergeven in figuur 4.1.
Binnen dit parapluplan wordt gewerkt met twee zones.
Deze zones worden over de geldende bestemmingen en aanduidingen heen gelegd, zoals opgenomen in de geldende onderliggende ruimtelijke plannen. Deze zones zijn een aanvulling op alle binnen de gemeente geldende ruimtelijke plannen.
In Artikel 1 zijn de begripsbepalingen opgenomen. Deze begrippen zijn aanvullend op alle begrippenlijsten zoals opgenomen in de onderliggende ruimtelijke plannen. Alle overige begrippen uit die ruimtelijke plannen blijven dan ook van toepassing.
In de planregels wordt eerst in Artikel 2 de reikwijdte en werking van dit parapluplan bepaald. De planregels zijn aanvullend op de bestemmingsregelingen zoals opgenomen in de 'onderliggende' geldende ruimtelijke plannen. Dit parapluplan vervangt dus geen bestemmingen, maar vult de geldende bestemmingen aan met een 'gebiedsaanduiding'. Een geldend ruimtelijk plan is een plan dat ten tijde van de terinzagelegging van dit parapluplan in werking was. Dit artikel bepaalt ook dat alle overige regels in alle onderliggende geldende ruimtelijke plannen onverminderd van kracht en van toepassing blijven, tenzij strijdig met hetgeen in Artikel 4 is bepaald.
In Artikel 3 is de standaard anti-dubbeltelregel opgenomen.
Artikel 4 bevat de juridische regeling die hoort bij de twee op de planverbeelding opgenomen zones.
Binnen de 'overige zone-flitsbezorging uitgesloten' is het gebruik van de gronden binnen deze zone voor een flitsbezorgdienst met darkstore in strijd met de bestemming. Dit is een algemeen gebruiksverbod en werkt aanvullend op de planregels uit de geldende ruimtelijke plannen.
Binnen de 'overige zone-flitsbezorging afwijkingsgebied' is ook een gebruiksverbod voor flitsbezorgdiensten met darkstores opgenomen voor alle gronden binnen deze zone, maar is tevens een afwijkingsbevoegdheid opgenomen. Het bevoegd gezag kan dan ook middels een omgevingsvergunning afwijken van dit gebruiksverbod mits voldaan wordt aan de in dit artikel opgenomen voorwaarden.
Het voorliggende "Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht" grijpt niet in op de ruimtelijke ordening zoals de meeste bestemmingsplannen die een ontwikkeling mogelijk maken of waarin een beheerregeling voor bestaande woonwijken wordt opgenomen. De 'onderliggende' geldende ruimtelijke plannen worden geactualiseerd en aangevuld met een regeling voor flitsbezorgdiensten met darkstores. Dat heeft geen directe raakvlakken met milieuhygiënische aspecten zoals archeologie, geluid, bodem en externe veiligheid.
Daarnaast is een flitsbezorgdienst met darkstore ook alleen afweegbaar binnen bedrijventerreinen. Een flitsbezorgdienst is een vorm van bedrijvigheid, passend binnen milieucategorie 2 van de VNG-bedrijvenlijst 'Bedrijven en milieuzonering'. In de lijst wordt een flitsbezorgdienst met darkstore echter niet letterlijk genoemd, maar deze bedrijven zijn qua uitstraling vergelijkbaar met een 'post- en koeriersdienst', een vorm van bedrijvigheid die in beginsel en onder voorwaarden passend kan zijn op een bedrijventerrein.
Het voorliggende "Parapluplan Flitsbezorging Hendrik-Ido-Ambacht" is economisch uitvoerbaar. Aan de uitvoering ervan zijn geen kosten verbonden. Het is geen plan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, waardoor er geen exploitatieplan is vereist.
In de periode van 23 februari tot en met 22 maart 2023 is het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro gevoerd. Het voorontwerpbestemmingsplan is in deze periode voorgelegd aan de wettelijke vooroverlegpartners. Er is enkel van Rijkswaterstaat een reactie binnen gekomen.
Reactie Rijkswaterstaat
Samenvatting
Rijkswaterstaat geeft aan dat er vanuit de belangen van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid geen aanleiding is tot het indienen van een reactie. Er wordt wel wel geadviseerd bij het beoordelen van een aanvraag ook te kijken naar de verkeersbewegingen als gevolg van de aanvoer en niet alleen naar die van de bezorging. Daarnaast wordt meegegeven dat het opvalt dat er een locatie in een woonwijk wordt geselecteerd gelet op de argumenten om de activiteit op een bedrijventerrein te plaatsen.
Beantwoording
In de afwijkingsbevoegdheid is opgenomen dat de flitsbezorgdienst niet mag leiden tot onevenredige aantasting van de verkeersdoorstroming. Bij de beoordeling van de verkeersdoorstroming wordt ook gekeken naar verkeersbewegingen als gevolg van de aanvoer.
De locatie aan de Krommeweg is weliswaar geen volwaardig bedrijventerrein, maar deze bedrijfsbestemming ligt gescheiden van woningen en heeft een eigen ontsluiting op de Krommeweg, daarom vindt de gemeente dit een geschikte locatie om flitsbezorgdiensten onder voorwaarden toe te staan.
Conform afdeling 3.4 Awb zal het ontwerpbestemmingsplan voor 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij wordt een ieder in de gelegenheid gesteld een zienswijze op het plan in te dienen.
Het ontwerpbestemmingsplan wordt van [datum] tot en met [datum] ter inzage gelegd. In die periode kunnen er zienswijzen ingediend worden tegen het onderhavige otnwerpbestemmingsplan.