direct naar inhoud van 3.3 Beleid gemeentelijk niveau
Plan: Buitengebied Hellevoetsluis
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0530.BPBuitengebied2011-vo01

3.3 Beleid gemeentelijk niveau

Bestemmingsplan Buitengebied

Het bestemmingsplan Buitengebied uit 1996 is ouder dan 10 jaar. Het vigerende plan is vastgesteld door de gemeenteraad van Hellevoetsluis op 17 oktober 1996 en gedeeltelijk goedgekeurd door GS op 6-5-1997 (30-6-1998 onherroepelijk). Voorliggend plan herziet dit bestemmingsplan voor zover nog niet door andere plannen is geschied.

Structuurvisie Hellevoetsluis 2015+

De gemeente heeft een structuurvisie voor het hele gemeentelijk grondgebied vastgesteld. De Structuurvisie Hellevoetsluis 2015+ geeft de visie en ambities met betrekking tot het gemeentelijk beleid weer. De visie is een kader voor toekomstige bestemmingsplannen. Alle ruimtelijke plannen uit deze Structuurvisie staan op de Structuurvisiekaart. Ten opzichte van het Structuurplan 2010+ zijn een aantal straat en gebiedsnamen veranderd ten gevolge van de implementatie van de Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen (BAG).

Sinds de vaststelling van het Structuurplan Hellevoetsluis 2010+ in 2004

is er nieuw beleid vastgesteld binnen de gemeente:

• Nota Landschapsversterking

• Structuurschets Kickersbloem 3

• Waterplan Hellevoetsluis (visie en maatregelenplan)

• Krekenplan

• Groenstructuurplan

• Discotheek

Daarnaast worden met deze actualisatie de volgende nieuwe beleidskeuzen

vastgesteld:

• Openbaarvervoer transferium

• Parkeerplaats(en) grote voertuigen

• Implementeren van de opties kreekwoningen en vliedbergwoningen en afzien van de optie schootsveldwoningen uit de nota landschapsversterking.

Het beleid ten aanzien van de zoeklocaties voor mogelijke uitbreidingen van het stedelijk gebied voor wonen wordt in deze structuurvisie bevestigd. Tot slot wordt in de Structuurvisie 2015+ wordt voor de oostelijke randweg het mogelijke tracé aangegeven. Voor een tracé voor de toekomstige ontwikkeling van de westelijke randweg is een zoekzone aangeduid, inclusief een daarmee samenhangende doortrekking van

de noordelijke randweg in westelijke richting.

Visie op het buitengebied

Het ruimtelijk beleid voor het buitengebied zal zich richten op het behoud en waar mogelijk de versterking/ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. Dit geldt met name voor aan het buitengebied gebonden functies, mede in relatie tot de dynamiek ervan, alsmede water en milieuaspecten. De aanwezige cultuurhistorische waarden spelen hierbij een belangrijke rol.

De algemene doelstelling is dat er een vitaal buitengebied ontstaat. Dit betekent versterking van de agrarische sector, goede landschappelijke inpassing van functies, landschapsversterking –en ontwikkeling (water, natuur, wonen e.d.), toerisme en recreatie en waar mogelijk inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de verpaarding en initiatieven vanuit de zorgsector.

In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied zal aangegeven worden op welke wijze de ruimtelijke kwaliteit kan worden behouden. Tevens zullen mogelijkheden worden geboden voor versterking/ ontwikkeling van het buitengebied. Hierbij kan onder andere

gedacht worden aan het verruimen van de mogelijkheden van agrariers om nevenactiviteiten te kunnen ontplooien en het vergroten van het toeristisch-recreatief gebruik van het buitengebied (bijvoorbeeld aanleg recreatieve routes, gebruik van vrijkomende agrarische bouwpercelen voor passende recreatieve activiteiten). Daarnaast wordt ingezet op natuurontwikkeling op onder meer een locatie aan de Grasweg. Een perceel van ongeveer 7 hectare groot aan de Grasweg zal dienst gaan doen als ecologische verbindingszone tussen het Graswegbos en het Kooisteebos. Hiervoor zal het ingericht worden als natte natuur die tevens dienst zal doen als waterberging. Deze voorziening zal aangelegd worden binnen een samenwerkingsverband van onder andere Het Waterschap en omliggende bewoners. De verwachting is dat medio 2010 het gebied volledig zal zijn ingericht.

Hoewel de aanduiding op kaart is gebleven is het beleid er niet meer op gericht twee windmolenparken langs de Dammenweg mogelijk te maken. In verband hiermee zal in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied alleen het bestaande windmolenpark aan de Haringvlietdam worden opgenomen; vervanging van de windmolens op die locatie

is in voorbereiding.

Al met al is het buitengebied volop in beweging. Dit is niet alleen in beleidsmatige zin te merken maar ook aan de concrete ontwikkelingen in het buitengebied, zoals de disco aan Zwartedijk/ Dammenweg, infrastructuur en de aanleg van golfbaan Lagerwoude in combinatie met woningbouw en de ontwikkeling van een ecologische verbindingszone op het grondgebied van Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle. De golfbaan zal bestaan uit een 18 holes baan, een 9 holes oefenbaan, een drivingrange en golfgerelateerde voorzieningen, zoals een golfhuis. Verder zal de golfbaan in combinatie met woningbouw en de aanleg van een ecologische verbindingszone worden ontwikkeld.

Waterplan Hellevoetsluis

Het Waterplan Hellevoetsluis is in nauwe samenwerking met het waterschap Hollandse Delta tot stand gekomen. Het waterplan bestaat uit twee delen: de Watervisie 2030 en het Maatregelenplan Water.

De watervisie is vastgesteld in 2005 en beschrijft de gezamenlijke visie van de gemeente en het waterschap op de gewenste veranderingen in het watersysteem in relatie tot verwachte ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente in de komende 25 jaar. De visie richt zich op vier centrale doelstellingen, die in onderlinge samenhang moeten worden benaderd:

  • 1. realiseren van een veilig watersysteem en voorkomen van wateroverlast;
  • 2. bereiken van een goede waterkwaliteit;
  • 3. vergroten van de gebruiksmogelijkheden en de belevingswaarde;
  • 4. vergroten van de aquatisch-ecologische kwaliteiten van het water.

In het Maatregelenplan Water zijn de ambities van de Watervisie uitgewerkt in concrete maatregelen.

In de waterparagraaf (paragraaf 5.3) wordt nader ingegaan op de waterambities en eventuele maatregelen in het bestemmingsplangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0530.BPBuitengebied2011-vo01_0010.png"

Figuur 3.5 Ruimtelijk Model 2015 (structuurplan)

Doel van het Waterplan is te komen tot concrete maatregelen waarmee optimaal invulling wordt gegeven aan deze doelstellingen. Kansen van verwachte ruimtelijke ontwikkelingen dienen daarbij te worden benut.

Op de kaart behorende bij de Watervisie zijn potentiële ruimtelijke ontwikkelingen aangegeven met mogelijkheden voor bijvoorbeeld waterberging of maatregelen ter bevordering van de doorstroming.

Milieustructuurplan 2008-2012

Het milieubeleid van de gemeente Hellevoetsluis ligt vast in het Milieustructuurplan 2008-2012. Het Milieustructuurplan 2008-2012 (afgekort MSP), vastgesteld op 20 maart 2008, vormt het kader voor het gemeentelijk milieubeleid. In dit MSP zijn streefbeelden voor het jaar 2012 en concrete projecten beschreven. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin concrete projecten staan genoemd die in dat jaar worden uitgevoerd. Aan het eind van elk jaar wordt in het milieujaarverslag rapport opgemaakt hoe en welke milieuacties zijn uitgevoerd.

Het plangebied maakt deel uit van het gebiedstype Buitengebied. Het buitengebied van Hellevoetsluis betreft met name agrarisch gebied. Openheid is de belangrijkste kwaliteit van het buitengebied; behoud van de openheid waarbij een balans wordt gezocht tussen de kwaliteit van water, groen, rust en (agrarische) bedrijvigheid. Het milieustreefbeeld bestaat uit:

  • evenwicht tussen landbouw, recreatie en ecologie;
  • de realisatie van een zoetwatertracé door de westelijke polder;
  • de Haringvlietsluizen staan op een kier en 't Haringvliet is brak;
  • een open en wijdse beleving van het buitengebied;
  • het buitengebied is vrij van grootschalige kassenbouw;
  • lichthinder moet worden voorkomen;
  • de mate van functiemenging is en blijft beperkt tot enkele burgerwoningen tussen agrarische bebouwing en agrotoerisme;
  • de dijken en watergangen manifesteren zich nadrukkelijker in het open landschap en dragen zorg voor ecologische verbindingszones;
  • er is een ecologisch netwerk, waar de Hoofdwetering en de kreken een belangrijk onderdeel van uitmaken;
  • inpassing van de landbouw ingepast in het ecologische netwerk (bijvoorbeeld door randenbeheer);
  • ruimte voor agrotoerisme.

Klimaatbeleidsplan 2008-2012 en de Notitie Duurzaam bouwen

Op 27 maart 2001 is de Notitie Duurzaam Bouwen 'Hellevoetsluis in de 21ste eeuw' vastgesteld waarin ambities zijn opgesteld ten aanzien van duurzaam bouwen. De ambitie voor duurzaam bouwen is dat milieu een van de pijlers van het bouwen moet worden. De gemeente heeft tot doel om op termijn overal duurzaam te bouwen. Dit betekent dat duurzaam bouwen zo vroeg mogelijk in de planontwikkeling moet worden meegenomen waarbij aansluiting wordt gezocht met bestaande bouwplannen op diverse locaties. De ambitie voor het klimaatbeleidsplan 2008-2012 is een CO2-reductie van 40% in 2025 ten opzichte van het niveau van 1990. Voor de verschillende thema's als gemeentelijke gebouwen, woningbouw, bedrijven, verkeer en vervoer en duurzame energieopties zijn doelstellingen en activiteiten opgesteld.

Groenstructuurplan Hellevoetsluis

Op 10 december 2009 is het Groenstructuurplan Hellevoetsluis 2010-2020 vastgesteld. Het Groenstructuurplan heeft als doel om het bestaande (stedelijke) groen te behouden, de ecologische kwaliteit ervan te verbeteren en de samenhangende structuur ervan op termijn verder te ontwikkelen. Om dat de bereiken heeft het de volgende status:

  • 1. beleidskader voor al het gemeentelijk beleid;
  • 2. toetsingskader bij ruimtelijke ontwikkelingen;
  • 3. uitvoeringskader voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte voor de aspecten groen en water.

In het Groenstructuurplan worden elf belangrijke groenstructuren behandeld. Dit zijn bijvoorbeeld bermen, dijken, watergangen en stedelijk groen. Per groenstructuur worden kernkwaliteiten van de huidige situatie, relevante ontwikkelingen, toekomstig beheer en inrichting en het streefbeeld voor 2020 weergegeven.

De visie voor het gebied Voorweg Noord in polder De Quack is dat het een mooi natuur- en recreatiegebied wordt. Ook in de rest van deze polder wordt recreatie ontwikkeld, tegelijk met groen en natuur. Het natuurgebied tussen de N57 en de Amnesty Internationallaan blijft behouden. Concreet betekent dit dat tegelijk met de recreatieontwikkelingen in deze polder de twee watergangen (voormalige kreken) weer ontwikkeld worden tot mooie, natuurlijk ingerichte kreken. Bij de recreatieontwikkelingen zal ook ruimte gereserveerd worden voor de aanleg van groen en natuur.

De visie voor de kuststrook is dat de oever van het Haringvliet functioneert als een ecologische verbindingszone. Tegelijk is er voldoende ruimte voor recreanten om langs het Haringvliet te recreëren. De barrièrewerking van de N57 is zowel voor mensen als voor dieren opgeheven, zodat beide delen van de duinen weer met elkaar in verbinding staan.

Beleidsnota Archeologisch Erfgoed

In juni 2007 is de gemeentelijke beleidsnota Archeologisch Erfgoed opgesteld. Op basis van de doelstellingen van het Verdrag van Malta en met de bevoegdheden en verplichtingen die voortvloeien uit de nieuwe wet op de archeologische monumentenzorg (2007), wil de gemeente Hellevoetsluis een sober en doelmatig archeologiebeleid voeren. Hiermee dient aan de wet- en regelgeving op het terrein van de archeologische monumentenzorg te worden voldaan. Om gestalte te geven aan het gemeentelijk archeologiebeleid is onder meer de Archeologische Waarden- en Beleidskaart opgesteld, welke doorvertaald wordt in dit bestemmingsplan.

Geluidbeleidsplan Hellevoetsluis 2008-2017

Als voorbereiding op het Milieustructuurplan 2008-2012 is het Geluidbeleidsplan 2008-2017 opgesteld en is er een geluidsbelastingskaart vervaardigd waarin alle relevante geluidsbronnen zijn opgenomen. Het gaat daarbij om de belangrijkste bronnen voor verkeerslawaai en industrielawaai. De geluidsbelastingskaart is berekend op de Regionale Verkeers en MilieuKaart (RVMK). De geluidssbelastingskaart voor verkeerslawaai wordt ieder jaar geactualiseerd. In hoofdstuk 4 zal het geluidsaspect verder aan de orde komen.

Beleidsplan Luchtkwaliteit 2008-2017

Tevens is er een luchtbeleidsplan 2008-2017 opgesteld. De luchtkwaliteit van de gemeente Hellevoetsluis is weergegeven in de luchtkwaliteitskaarten. Deze kaarten zijn berekend op basis van de Regionale Verkeers en Milieukaart (RVMK). De luchtkwaliteitskaarten worden ieder jaar geactualiseerd. In hoofdstuk 4 zal de luchtkwaliteit verder aan de orde komen.

Vervolg nota handhaving permanente bewoning recreatiewoningen

In de Vervolg nota handhaving permanente bewoning recreatiewoningen in de gemeente Hellevoetsluis (2006) wordt beschreven hoe er wordt opgetreden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. Deze nota is een vervolg op de 'Nota handhaving permanente bewoning recreatiewoningen in de gemeente Hellevoetsluis'. Er dient meer actieve aandacht aan de handhaving besteed te worden. Verder wordt er in de nota het beleid ten opzichte van bewoning van recreatiewoningen beschreven.

Nota Prostitutiebeleid

In de Nota Prostitutiebeleid 2007 worden doelstellingen beschreven die de gewenste resultaten van het lokale prostitutiebeleid omvatten. Met de opheffing van het bordeelverbod krijgen gemeenten ruimere mogelijkheden om de legale exploitatie van prostitutie naar eigen inzicht te beheersen en te reguleren. De nota is gebaseerd op de actuele zienswijze betreffende de ontwikkelingen in de prostitutiebranche, regionale- en lokale beleidsontwikkelingen en de aanbevelingen van een extern bureau aangaande de ruimtelijke ordeningsaspecten en prostitutie-instellingen.