direct naar inhoud van 3.2 Uitgangspunten voor massaopbouw en positionering
Plan: Schenkweg 5
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA

3.2 Uitgangspunten voor massaopbouw en positionering

De stedenbouwkundige massa van de verkaveling in Bezuidenhout-West kenmerkt zich door een gemiddelde hoogte van vier bouwlagen (ca 12m.) voor de etagewoningen en drie lagen (ca 9m) voor eengezinswoningbouw. Incidenteel is op de etagebebouwing een terugliggende 5e bouwlaag in het gebied toegepast. Op onderstaande foto's is de directe omgeving weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0005.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0006.png"  
De projectlocatie   Hendrick Hamelplantsoen – Bebouwing tegenover de lange zijde van de bouwlocatie  
afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0007.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0008.png"  
Hendrick Hamelplantsoen tegenover het regenwaterbassin   Bebouwing aan de Schenkweg tegenover de bouwlocatie (de zg. RGD-kavel)  

Afbeelding 5 – Fotocollage projetlocatie e.o.

Op nieuwe locaties wordt voorgesteld de bouwhoogte te relateren aan de hoogte van de aanliggende bebouwing. Bij het bepalen van de mogelijkheden op deze locatie gaat het enerzijds om de fysieke mogelijkheden op de locatie zelf maar daarnaast ook om de inpasbaarheid van bebouwing op langere termijn als bijvoorbeeld de gebouwen van Delfland ooit zouden verdwijnen.

Om te beginnen is daarom de stedenbouwkundige aansluiting/aanhechting verkend; in de maatvoering van de profielen van de straten in de omgeving leidt dit tot een rooilijn aan de kant van de Schenkweg die een logische relatie heeft tot de bebouwing eromheen (zie onderstaande afbeelding).

Het nieuwe bouwblok staat evenwijdig aan de rooilijn van de overzijde van het Hendrick Hamelplantsoen. De hoek Hendrick Hamelplantsoen-Schenkweg is dus iets kleiner dan 90°. Hierdoor worden onregelmatige oplossingen in de openbare ruimte vermeden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0009.jpg"

Afbeelding 6 – Relatie tussen rooilijnen (rood) en bestaande gevels (zwart)

De rooilijn in het korte deel van het Hendrick Hamelplantsoen ligt op minimaal 12 meter van de bebouwing aan de overzijde. Hiermee wordt niet het gehele beschikbare kavel gebruikt, maar ontstaat wel een goed bruikbare openbare ruimte, waar parkeerplaatsen op straat kunnen worden toegevoegd. Ook voor de bezonning van de bestaande woningen is dit gunstiger.

De zijgevel in de Hendrick Hamelstraat ligt op minimaal 2,5 meter van de bestaande parkeerstrook, waardoor ook hier een goed bruikbare openbare ruimte ontstaat. Indien binnen de nieuwe kavel nog kabels en leidingen liggen zullen deze moeten worden verplaatst of moet de kavel worden verkleind.

De hoeken aan de voorzijde van het pand moeten worden afgeschuind met vergelijkbare hoeken die elders in de wijk voorkomen. De maat van de afschuining moet ca. 3,5 meter worden.

Uitgangspunt is om een appartementenblok te ontwikkelen. Kijkend naar de kavelgrens/eigendomssituatie is een woonblok ingepast in 4 lagen (maximale hoogte 13 meter). Een 5elaag is mogelijk, voorzover deze aan de straatzijden wordt teruggelegd (maximale hoogte 15 meter boven maaiveld).

De woningen worden, zonodig via een portiek, vanaf de straatzijde ontsloten. Aan de achterzijde komt een smalle overgangstrook in de vorm van terrassen/balkons/galerijen. Deze vormen de (privé) overgang naar het terrein van Delfland; op het maaiveld kan een tuinmuur de feitelijke overgang vormen. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij het blok zowel in fase 1 als fase 2 toepasbaar is. Omdat fase 1 ook als eindsituatie kan blijven bestaan en de achtergevel prominent zichtbaar blijft vanaf de openbare ruimte zal extra aandacht besteed moeten worden aan de vormgeving van deze “achterzijde”. Omdat deze zijde echter grenst aan de erf/ tuinzijde van Delfland wordt niet aangestuurd op een zogenaamd alzijdig blok.
Doordat de nieuwe bouwmassa niet de gehele kavel beslaat en openbare ruimte toevoegt zal deze openbare ruimte rondom het blok op onderdelen moeten worden aangepast (vanwege de gewenste maat van het straat profiel wordt niet uitgegaan van een teruggelegen begane grond laag).

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0010.png"

Afbeelding 7 – Montage van de randvoorwaarden