direct naar inhoud van 4.4 Energie en klimaat
Plan: Sportcampus Zuiderpark
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.UP0004BSportcZprk-50VA

4.4 Energie en klimaat

Beleid en afspraken

De gemeente Den Haag hanteert een brede definitie van duurzaamheid, waarbij doelstellingen voor natuur en milieu samengaan met doelstellingen voor mensen, maatschappij en economie. Uitgangspunten en definities zijn vastgelegd in de kadernota 'Op weg naar een duurzaam Den Haag' (2009, RIS 165334), waarin met name voor de thema's energie en klimaat uitvoeringsprogramma's zijn aangewezen.

De gemeente heeft zich via convenanten en akkoorden verbonden aan concrete duurzaamheidsprestaties voor projecten waarvoor zij zelf opdrachtgever is. De Sportcampus Zuiderpark is een dergelijk project. De convenanten en akkoorden hebben betrekking op verschillende thema's en onderwerpen. De twee meest relevante zijn:

  • het landelijke convenant Duurzaam Inkopen richt zich op diverse thema's en processen en is conform voortschrijdende afspraken in VNG-verband;
  • het Lente-akkoord (tussen landelijke en lokale overheden, de bouwsector en corporaties) richt zich op stapsgewijze energieprestaties voor woningen en andere gebouwen, in de loop van de tijd, telkens vooruitlopend op regelgeving.

In het Haagse coalitieakkoord 2010-2014 is de ambitie aangescherpt: in 2040 moet Den Haag klimaatneutraal zijn. Op 1 april 2011 heeft het college de Energievisie Den Haag 2040 en het Klimaatplan Den Haag vastgesteld. De energievisie en het klimaatplan zijn de uitwerking van het hoofdstuk Energie uit de kadernota 'Op weg naar een duurzaam Den Haag'. In het bestemmingsplan Zuiderpark is nader ingegaan op het gebiedsgericht milieubeleid. Op basis hiervan is vastgelegd dat voor het aspect 'klimaat' maximaal moet worden gescoord (elke gebouwontwikkeling CO2 neutraal).

De implicaties van beleid en afspraken zijn dat op termijn alle energie die in de stad wordt gebruikt duurzaam wordt opgewekt en dat er netto geen CO2 en andere broeikasgassen vrijkomen. Ook zal de stad moeten kunnen inspelen op het veranderende klimaat en een hogere zeespiegel. Om dit te realiseren is vergaande energiebesparing nodig, uitwisseling en balancering van energiestromen in de stad (bijvoorbeeld warmtenetten) en duurzame opwekking van energie uit zon, wind, water en aarde. Nieuwbouw zou met ingang van heden hoge prestaties moeten leveren, ter compensatie van sectoren waar aanpassingen moeilijk of langzaam verlopen. Verder zijn groene oppervlakken en waterbuffers nodig, op en rond gebouwen.

Voor het onderhavige plangebied, het gebouw van de sportcampus en andere gebouwen ter plekke kan in het kader van energie en klimaat aan de volgende aspecten gedacht worden bij verdere planuitwerking om een zo optimaal mogelijk energieconcept te behalen:

  • een zo laag mogelijke energievraag, door oriëntatie, isolatie, zonering, compartimentering en zonwering. In de gebruiksfase kan ook door een bewuste programmering en door gedragsmaatgregelen energie worden bespaard. Om dit mogelijk te maken kunnen in het ontwerp voorwaarden worden gecreëerd (compartimentering, gebruiksvriendelijke regelingen);
  • passief en actief gebruik van zonne-energie en voorzieningen voor natuurlijke koeling tijdens zomernachten;
  • de realisatie van een bodem-warmte-koude-systeem (WKO), in combinatie met een efficiënte uitwisseling van warmte en koude binnen gebouwen en omliggende functies. Bekende bronnen van warmte in de nabije omgeving zijn geothermie (Aardwarmte Den Haag), stadsverwarming, riool-effluentleiding Loevesteinlaan, zwembad, grote vijver (deze laatste kan ook koelte bieden);
  • eventueel: eigendom van een duurzame energiebron buiten het gebied;
  • inkoop van groene energie van buiten het plangebied of andere vormen van compensatie zouden voor een eerste periode als achtervang kunnen worden toegepast.

Verantwoord opdrachtgeverschap

Bij het opstellen van programma's van eisen en bij de selectie en gunning van ontwerp, bouw en beheer worden werkwijzes gehanteerd waarbij milieu- en gezondheidsprestaties op maat van het project en noemenswaardig worden meegewogen, conform de mogelijkheden van goed opdrachtgeverschap en duurzaam aanbesteden.