direct naar inhoud van 5.2 Bestemmingen en bestemmingsregels
Plan: Westduinpark
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BV0206ZWestduinprk-50VA

5.2 Bestemmingen en bestemmingsregels

De bestemmingen in de voorliggende beheersverordening zijn ofwel gebaseerd op de voorheen geldende bestemmingsplannen, ofwel op het bestaande feitelijke gebruik. In onderstaande artikelsgewijze toelichting is aangegeven hoe de bestemmingen tot stand zijn gekomen.


Bedrijf

Deze bestemming is toegekend aan de opslagplaats voor beeld- en geluidmateriaal (de 'filmbunker') in het Westduinpark. De bebouwing maakt geen onderdeel uit van het beschermd natuurgebied, volgens de toelichting bij het 'Ontwerp aanwijzingsbesluit Natura 2000 gebied Westduinpark en Bosjes van Poot'. Binnen het bestemmingsvlak is een bescheiden uitbreidingsmogelijkheid op eigen terrein opengehouden. Dit recht is overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan.


Maatschappelijk - 1

Onder deze bestemming vallen meerdere percelen, met functies als onderwijs, gezondheidszorg en jeugdhulp. De bestemmingsregeling is totstandgekomen op grond van de bestaande planologische mogelijkheden. De gronden waarop deze bestemming rust maken geen onderdeel uit van het gebied dat op dit moment in ontwerp is aangewezen als Natura2000-gebied.

Maatschappelijk - 2

Het gaat hier om een onderhoudspost voor openbaar groen. Dit gebouw is tevens het onderkomen voor de Stichting Egelopvang. Het gebouw had voorheen geen eigen bestemming. Om die reden is de bestemmingsregeling gebaseerd op de feitelijke situatie.

Voor de begrenzing van Natura2000-gebieden geldt de volgende algemene exclaveringsformule: Bestaande bebouwing, erven, tuinen, verhardingen en hoofdspoorwegen maken geen deel uit van het aangewezen gebied, tenzij daarvan in de tekst van het besluit van wordt afgeweken. Aangezien er voor deze situatie niet wordt afgeweken van de algemene exclaveringsclausule maakt deze bestaande bebouwing en bijbehorend erf geen onderdeel uit van het Natura2000-gebied.

Natuur

Deze bestemming is gericht op het behoud, herstel en/of de ontwikkeling van natuurlijke en landschappelijke waarden, extensief recreatief medegebruik en het behoud en/of herstel van de in het plangebied gelegen waarnemingspost, het radarcomplex en de batterij voor luchtafweergeschut. Met de waarnemingspost, het radarcomplex en de batterij voor luchtafweergechtut worden de (complexen van) gebouwen) bedoeld die bij besluit van 28 februari 1997 op de gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst. Zie ook paragraaf 2.2.6.


Binnen deze bestemming geldt, in aansluiting op de beschermde status van het Natura 2000-gebied, dat uitsluitend binnen de op de plankaart aangeduide functieaanduidingen gebouwd mag worden. Een ontheffing van de bouwregels voor bouwwerken die qua aard en omvang bij de bestemming passen is alleen mogelijk indien het bevoegd gezag voor de natuurwetgeving toestemming heeft gegeven voor het bouwplan. De bestemmingsregeling sluit zowel aan bij de voorheen geldende bestemmingsplannen als het bestaande feitelijke gebruik.

Waarde - Archeologie

Deze dubbelbestemming ligt over het gehele plangebied. Bouwwerken en overige werken zijn slechts toegestaan als het belang van de archeologische waarden is zekergesteld. Diverse soorten werken zijn niet toegestaan zonder of in afwijking van een aanlegvergunning.

Waterstaat - Waterkering

De dubbelbestemming Waterstaat is toegekend aan de kernzone van de zeewering, die zich van de rijksstrandpalenlijn 300 meter landinwaarts uitstrekt, en aan een deel van de Houtrustweg. De zeeweringen en waterkeringen worden beschermd door de regelgeving van het Hoogheemraadschap van Delfland. Geen enkel werk is zonder of in afwijking van een vergunning op grond van de Keur toegestaan.

Om deze reden blijft de regelgeving in de beheersverordening beperkt. De in deze bestemming opgenomen regels hebben vooral een signalerende werking, met als doel situaties te voorkomen waarin de gemeente een bouwvergunning verleent, terwijl het Hoogheemraadschap voor hetzelfde bouwwerk geen vergunning verleent.