direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Westduinpark
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BV0206ZWestduinprk-50VA

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Streekplan Zuid-Holland West

Het Streekplan Zuid-Holland West (2003) ondersteunt de ontwikkeling van de Randstad tot groene Deltametropool. Op de kaart van het streekplan is het plangebied aangeduid als natuurgebied cq. gebied met (inter)nationale natuurbescheming. Het plangebied ligt vrijwel in zijn geheel buiten de rode contour en binnen een groene contour. Binnen het plangebied ligt de zeewering. De bijbehorende zone wordt het kustfundament genoemd.

Het plangebied is binnen het streekplan aangeduid als duingebied met (inter)nationale status (Habitat-gebieden). Deze aanduiding heeft de status van concrete beleidsbeslissing. De doelstelling daarbij is de veiligstelling van natuur- en landschapswaarden in het duingebied:

  • onder voorwaarde van behoud van een veilige zeewering;
  • met behoud en -waar inpasbaar- uitbreiding van de mogelijkheden voor recreatief medegebruik geënt op de natuur- en landschapswaarden;
  • door geen uitbreiding toe te staan van de verblijfsrecreatie;
  • door waar mogelijk herstel van natuurwaarden in het duingebied;
  • door sanering van gebiedsvreemde activiteiten (o.a. militair gebruik);
  • door rekening te houden met de Europese regelgeving (Habitat- en Vogelrichtlijn).

Buiten de rode contour mag volgens de structuurvisie geen verdere verstedelijking plaatsvinden. Binnen groene contouren geldt een nee tenzij-beleid ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen. De beheersverordening is hier mee in overeenstemming.


Het streekplangebied Zuid-Holland West heeft door zijn ligging aan de kust ook te maken met bescherming tegen het water vanuit zee. Als gevolg van klimaatverandering en zeespiegelrijzing moeten maatregelen worden getroffen om de zeewering te versterken. Dit speelt in het kustvak Hoek van Holland-Kijkduin en bij de badplaatsen Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. In het streekplan is de landwaartse begrenzing van het kustfundament aangegeven.

3.2.2 Regels voor Ruimte

Naast de streekplannen vormt de nota Regels voor Ruimte het provinciale ruimtelijke kader. Tot de vaststelling van de nieuwe Provinciale Structuurvisie en de Provinciale Verordening blijft deze nota van kracht. De nota bevat beleidsregels waaraan de provincie ruimtelijke plannen toetst.

Voor het plangebied zijn de daarin vastgelegde regels omtrent Natuur en landschap, Water en waterkeringen en Archeologie van belang. Deze beheersverordening biedt de in deze regels bedoelde bescherming van deze belangen.

3.2.3 Cultuurhistorische hoofdstructuur

Nederland bestaat uit een grote diversiteit aan zeer kenmerkende landschappen. Deze diversiteit en kenmerkendheid staan onder grote druk vanwege diverse maatschappelijke ontwikkelingen met de bijbehorende toenemende ruimtebehoefte. Behalve in beschermde natuurgebieden zijn landschappelijke waarden niet wettelijk beschermd. Het Nederlandse cultuurlandschap is wél een actueel en belangrijk thema in diverse beleidsnota's van Rijk en Provincie. De doorwerking van het beleid tot behoud van de waarden dient vooral zijn beslag te krijgen in het spoor van de ruimtelijke ordening.

De provincie Zuid-Holland heeft de Cultuurhistorische hoofdstructuur (verder: CHS) vastgesteld, waarin kenmerken en waarden van landschap, nederzettingen en archeologie zijn aangegeven. Bij de CHS heeft de Provincie uitgangspunten geformuleerd ten aanzien van landschappelijke waarden in ruimtelijke planvorming. Het plangebied is in de CHS aangemerkt als landschap met een hoge waarde. Deze hoge waarde wordt met de voorliggende beheersverordening beschermd.