Plan: | Wittebrug Rudolf Steinerkliniek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BV0009DRudolfst-50VA |
Waarom is deze beheersverordening nodig?
De Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de gemeenteraad voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen of beheersverordeningen vaststelt en dat de bestemming van de gronden binnen een periode van tien jaar, gerekend vanaf de datum van de vaststelling van het plan, telkens opnieuw wordt vastgesteld.
De beheersverordening Wittebrug Rudolf Steinerkliniek vervangt het laatste resterende deel van het bestemmingsplan Wittebrug uit 1978 en sluit daarmee alsnog aan op de in 2011 voor het omringende gebied vastgestelde beheersverordening Wittebrug-Westbroekpark. Het onderhavige plangebied is destijds niet meegenomen in de beheersverordening Wittebrug-Westbroekpark omdat er mogelijk sprake zou zijn van nieuwbouwplannen op het terrein van de Rudolf Steinerkliniek. Een beheersverordening ziet slechts op gebieden waar geen duidelijke ruimtelijke ontwikkelingen zijn te voorzien.
De mogelijke plannen waar destijds sprake van was, zijn echter (nog) niet uitgekristalliseerd in de afgelopen jaren. Gelet op de wettelijke verplichting om voor het gehele grondgebied van de gemeente te voorzien in een actuele juridisch-planologische regeling, wordt om die reden in aansluiting op het omringende gebied de voorliggende beheersverordening opgesteld. Mocht in de toekomst toch sprake zijn van ander -niet binnen de beheersverordening passend- gebruik van de gebouwen, hetgeen nooit uitgesloten kan worden, ligt het in de rede hiervoor een gepaste procedure te doorlopen.
Gelet op de waarden van het gebied zijn er ook dubbelbestemmingen opgenomen ter bescherming, te weten Waarde - Archeologie en Waarde - Cultuurhistorie (in verband met de status Rijksbeschermd stadsgezicht) alsmede een gebiedsaanduiding Overige zone - ecologische verbindingszone (een gedeelte van het gebied maakt deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur).
Wat verandert er door de nieuwe beheersverordening?
De gemeenteraad kan, voor die delen van het grondgebied van de gemeente waar geen ruimtelijk relevante ontwikkelingen worden voorzien, in plaats van een bestemmingsplan een beheersverordening vaststellen waarin het beheer van dat gebied in overeenstemming met het bestaande gebruik wordt geregeld.
De beheersverordening legt de bestaande ruimtelijke structuur in een juridisch-planologisch kader vast en maakt geen nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk. Het is een conserverend plan.De beheersverordening sluit zoveel mogelijk aan op de regeling in het bestemmingsplan Wittebrug en de beheersverordening Wittebrug-Westbroekpark. De twee hoofdgebouwen in het gebied, waarvan één een rijksmonument is, hebben de bestemming Maatschappelijk gekregen ten behoeve van medische en paramedische voorzieningen. De twee gebouwen zijn op de verbeelding aangegeven met een bouwvlak. De eigen gronden van de kliniek hebben de bestemming Tuin gekregen.
Hoe zijn omwonenden en andere belanghebbenden bij de beheersverordening betrokken?
Ja, gedurende de voorfase is er meerdere keren contact geweest met de Rudolf Steinerkliniek. Tevens is het concept van de beheersverordening aan diverse instanties, waaronder betrokken wijkverenigingen, in het kader van vooroverleg gezonden.