direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Kop Assumburgweg 2023
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0376BKopAssum-40ON

Samenvatting

Met haar uitspraak van 1 juni 2022 heeft de Raad van State het bestemmingsplan Kop Assumburgweg vernietigd voor zover het betreft de gronden met de bestemmingen 'Gemengd' en 'Wonen'.

Gelet op deze uitspraak is het nodig om voor de bestemmingen Gemengd en Wonen een nieuw bestemmingsplan op te stellen.

Met voorliggend bestemmingsplan Kop Assumburgweg 2023 wordt het gehele plangebied van het bestemmingsplan Kop Assumburgweg opnieuw in procedure gebracht. Dit biedt de mogelijkheid om de vernietigde delen te herstellen en waar nodig het bestemmingsplan te actualiseren.

Waarom is het bestemmingsplan Kop Assumburgweg 2023 nodig?

Om de herontwikkeling van een voormalige brandweerkazerne aan de Assumburgweg en van een daaraan grenzend woonblok uit de jaren 1960 in Moerwijk-Oost, op steenworpafstand van station Moerwijk, mogelijk te maken, dient er een bestemmingswijziging plaats te vinden. In het bestemmingsplan "Kop Assumburgweg 2023" is deze herontwikkeling zodanig ingepast en opgenomen dat de herontwikkeling planologisch wordt vastgelegd, wanneer de gemeenteraad het bestemmingsplan "Kop Assumburgweg 2023" vaststelt.

Moerwijk-Oost is een gebied binnen de naoorlogse wijk Den Haag Zuidwest waar de effecten van het stilvallen van de herstructurering, de nieuwe Woningwet en de toegenomen druk op de goedkope woningvoorraad het meest voelbaar en zichtbaar zijn en waar de concentratie van bewoners met armoede- en achterstandsproblematiek steeds groter wordt.

De herontwikkeling van Moerwijk-Oost kent een lange voorgeschiedenis. Zo is in 2009 in het kader van de Structuurvisie Den Haag 2020 het Masterplan Knoop Moerwijk (RIS 168337) opgesteld, waarin verdichting rond openbaar vervoersknopen centraal staat. De locatie Assumburgweg is daarin een verdichtingslocatie met een hoogstedelijk en gemengd milieu voor bewonersgroepen voor wie mobiliteit en nabijheid van het centrum belangrijk is.

Op basis van beoogde herstructureringsplannen is in 2009 de voormalige brandweerkazerne anticiperend aangekocht door de gemeente, met als doel de locatie tot ontwikkeling te brengen in samenhang met de herstructurering van het aangrenzende Vestia-bezit. In verband met de economische crisis hebben de herstructureringsplannen lang stilgelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0376BKopAssum-40ON_0001.png"

Figuur 0.1 Sfeerbeeld bouwplan

In 2017 is de locatie van de brandweerkazerne in samenhang met de herstructurering van het aangrenzende Vestia-bezit bestuurlijk opgevoerd als locatie waar versneld een nieuw programma voor sociale huurwoningen gerealiseerd kan worden.

Voor de locatie heeft een particuliere initiatiefnemer samen met Vestia een integraal plan voor nieuwbouw van woningen, bedrijfsruimte, inclusief bergingen en parkeren opgesteld. Deze herontwikkeling beoogt een gebouw bestaande uit twee woontorens van respectievelijk 75 en 110 meter aan de parallelweg van de Erasmusweg, woonbebouwing aan de Rechterenstraat en een plint onder de woontorens voor diverse voorzieningen. Het programma voor deze nieuwbouw ziet er als volgt uit:

  • woningbouw van maximaal 548 woningen, bestaande uit 142 sociale huurwoningen en circa 400 middel dure/vrije sector huurwoningen.
  • voorzieningen van maximaal 4.500 m² bruto vloeroppervlakte aan bedrijvigheid, commerciële ruimte, waaronder horeca, kantoren en welzijn en zorg.

Om deze ontwikkeling (zie ook figuur 0.1) ten uitvoer te brengen is een planologisch kader nodig, waardoor het noodzakelijk is om het bestemmingsplan "Kop Assumburgweg 2023" vast te stellen.