Plan: | Wateringse Veld Zuid 2e herziening (Bedrijfsverzamelgebouw) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0365BWVZBedrijf-50VA |
Waarom is dit voorstel nodig?
Er is grote behoefte aan bedrijfshuisvesting voor kleinere bedrijven in (de regio) Den Haag (RIS303177). De bestuurlijke wens is uitgesproken om een bedrijfsverzamelgebouw met enige kantoren toe te laten op de hoek van de Sylvain Poonsstraat en de Paul Steenbergenlaan in de wijk Wateringse Veld Zuid. Het sluit op het bedrijventerrein Wateringse Veld aan. Het geldend bestemmingsplan laat bedrijfshuisvesting niet toe.
Het plangebied is eigendom van het Industrieschap De Plaspoelpolder (verder IPP) en is gelegen op grondgebied van de gemeente Den Haag (zie ook RIS308161, RIS309973, RIS310923). In het plangebied ligt een parkeerterrein, een weggedeelte en een oever met grasveld. Het parkeerterrein heeft een openbaar karakter maar is geen openbare ruimte.
Het IPP is voornemens in opdracht van de gemeente Den Haag (RIS308476) te starten met de transformatie van dit terrein naar een hoogwaardig bedrijfsverzamelgebouw.
Het IPP is een gemeenschappelijke regeling die is aangegaan tussen de colleges van de gemeenten Den Haag en Rijswijk. Daarbij is de zeggenschap en het risico gelijk verdeeld (50/50). Het IPP werkt in opdracht van deze gemeenten en binnen geldende beleidskaders van deze gemeenten aan het doel zoals benoemd in de gemeenschappelijke regeling IPP (RIS295527):
Het IPP heeft sinds de oprichting een eigen vermogen opgebouwd van ongeveer € 13 mln. Dit geeft haar de mogelijkheid om in opdracht van de gemeenten en binnen geldende beleidskaders actief grondbeleid te voeren en nieuwe (kapitaalintensieve) projecten op te starten.
Wat verandert er door dit voorstel?
Het bestaande parkeerterrein en de zuidelijke tak van de Sylvain Poonsstraat wordt tot één kavel omgevormd en voor een groot deel bebouwd. Het is een bedrijfsverzamelgebouw met enkele kantoren. Er om heen loopt een stoep. Aan de kant van de Paul Steenbergenlaan is het gebouw wat hoger, maar aan die zijde komen geen toegangspoorten. Hier zijn ook kantoren mogelijk op de bovenste verdieping. De effecten van de bedrijfsvoering geven aanleiding bedrijfssoorten toe te laten die op 30 meter van woningen geen onevenredig belasting vormen.
Hoe zijn de omwonenden bij het plan betrokken?
Tijdens de participatiebijeenkomst op 28 september 2021 werd de ontwikkeling getoond en toegelicht en konden aan verschillende statafels vragen gesteld worden. Er heeft al inspraak plaatsgevonden over de gevolgen van de Rotterdamsebaan voor het plangebied.
Tot slot
Het belang van de bedrijfshuisvesting voor kleine bedrijfsvestigingen en kantoren en het behoud van het woon- en leefklimaat in de omliggende woonbuurt, dit alles wordt met dit plan gediend.