Plan: | Nieuw Vredenoord |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0345HVredenoord-40ON |
Waarom is dit voorstel nodig?
Op grond van het Project Uitvoeringskader Buitenplaats Nieuw Vredenoord wordt op een terrein aan de Jan Thijssenweg een nieuw landgoed geprojecteerd. Ten westen daarvan wordt op grond van het Uitvoeringsbesluit Rotterdamsebaan een tweede en betere wateraanvoer tussen de Haagsche Trekvliet en het Molenvlietpark aangelegd, de tweede toevoer. Tussen beide delen wordt een dijk aangelegd.
In 1750 werd aan de Jan Thijssenweg een voormalige boerderij getransformeerd tot een volwaardige buitenplaats met herenhuis, stallen, koetshuis, speelhuis, tuin, boomgaard en visvijver. Ze kreeg de naam Vredenoord. Zij strekte zich tot het plangebied uit. Het plangebied vormde het westelijk deel van die buitenplaats. Het was met uitzondering van de portierswoning in het uiterste westen van het landgoed onbebouwd terrein en bleef dat ook.
In de loop der tijd veranderde de buitenplaats in een landgoed. Al in de 19e eeuw werd de portierswoning van het landgoed vervreemd.
In de zestiger jaren van de vorige eeuw echter werd midden in de het westelijk deel van het oude landgoed een tennisbanencomplex, een paardenhouderij en een kwekerij gevestigd die het landgoed in tweeën splitsten. Het westelijk deel van het landgoed werd daarmee een stadsrandzone. Het oostelijk deel van het oorspronkelijke landgoed werd enige tijd later terug in oude staat teruggebracht.
Het westelijk deel van het oorspronkelijke landgoed niet. Wel werd het betrokken in de aanleg van een tweede en betere wateraanvoer tussen de Haagsche Trekvliet en het Molenvlietpark en een dijk ten oosten daarvan. In dat westelijk deel wordt nu een zelfstandig landgoed ingericht. In aansluiting op de groen/blauw ingerichte oostelijk deel, worden ook hier een waterpartij, bomen, bomenpartijen en kruidenrijke graslanden aangelegd.
Voor de ontwikkeling tot het nieuwe landgoed dient de bouw van vijf woongebouwen de financiële grondslag te bieden. Daarvoor zijn twee wegen nodig. Het geldend bestemmingsplan laat gebouwen wel toe, maar geen woningen. De wegenaanleg is onbeperkt, maar dient begrensd te worden.
Dat geldt ook voor de aan te leggen waterkering ten oosten van de tweede toevoer. De dijk wordt ingezaaid met een mengsel van gras en kruiden en daarmee een kruidenrijk grasland aangelegd. Aan de westzijde van de tweede toevoer worden natte ecologische zones aangelegd en op de westelijke dijk worden zoveel mogelijk bomen behouden. En 45 herplante bomen toegevoegd. In het nieuwe landgoed komen er circa 200 bomen bij. Een klein deel van het landgoed wordt als tuin bij het huis aan de Jan Thijssenweg nummer 8 gevoegd.
Verder is er sprake van de kap van 347 bomen ter plaatse van de tweede toevoer en de oostelijk daarvan aan te leggen dijk. Door de aanwezigheid van de dijk worden de geprojecteerde woningen op een hoger niveau aangelegd. De bomen staan daarvoor te laag en worden gekapt en voor een deel verplaatst.
Wat verandert er door dit voorstel?
Er komen vijf woongebouwen, drie aan de kant van de Haagsche Trekvliet en twee binnen een afstand van 200 meter daarvan.
Het bestaande aan de westelijke zijde gelegen Molenslootpad krijgt vanwege de ontsluiting van de vijf woongebouwen meer verkeer te verwerken. Haar aansluiting op de Jan Thijssenweg wordt daarom verbreed. De beide rijstroken in de Jan Thijssenweg worden om die reden door een middenberm gesplitst en de zuidelijke rijstrook wordt naar het zuiden verschoven.
Het Molenslootpad - de stedelijke fietsverbinding tussen de Jan Thijssenweg en het Molenvlietpark - wordt zelf ook verbreed om ze voor de ontsluiting van de vijf woongebouwen te benutten. Er komen daarvoor twee aftakkingen. Voor de ene wordt een brug over de tweede toevoer aangelegd.
Behalve de tweede toevoer komt er in zuidoosten van het plangebied een tweede waterpartij bij. In het noorden worden de vier woongebouwen omzoomd door bomen, het zuiden wordt geheel van kruidhoudende graslanden en bosschagers voorzien. Tennisbanen, gebouwtjes, verhardingen en de bestaande bomen worden verwijderd. Waardevolle bomen worden behouden. In het centrum van het plangebied komt nog een vijfde woongebouw.
Er worden circa 160 bomen aangeplant.
Hoe zijn de omwonenden bij het plan betrokken?
Er heeft al inspraak plaatsgevonden over de gevolgen van de Rotterdamsebaan voor het plangebied. Dat heeft tot een aanpassing geleid waarop in paragraaf 5.2.2.3 wordt ingegaan. Het oude tracé van het Molenslootpad wordt voor een deel voor uitbreiding van een tuin benut.
Tot slot
Het belang van de landgoedontwikkeling, de stadsbrede natuurontwikkeling, de waterhuishouding op dit breukvlak tussen twee watersystemen, van duurzame woningbouw, de bereikbaarheid van de bebouwde kom van de stad en een groene omgeving, dit alles wordt met dit plan gediend.