direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Bezuidenhout, 2e herziening - Grotiusplaats
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0327GGrotiuspl-50VA

Samenvatting

Waarom is dit plan nodig?

De locatie Grotiusplaats is gelegen naast de Utrechtsebaan, tussen de Prins Clauslaan en het Centraal Station. Het betreft een in het bestemmingsplan Bezuidenhout opgenomen locatie met de bestemming "Kantoor", welke al meer dan 20 jaar braak ligt.

De bestemmingsplanherziening beoogt de realisering van een gemengd programma met twee woontorens met commerciële functies in de plint en openbare ruimte in combinatie met een gedeeltelijke overkluizing van de Utrechtsebaan. Het ontwikkelingsprogramma en de overkluizing passen niet binnen het vigerende bestemmingsplan Bezuidenhout.

Voorgeschiedenis:

Oorspronkelijk stond op de braakliggende kavel van de Grotiusplaats een kantorenprogramma van circa 30.000 m² b.v.o. gepland (de zogenaamde “Twin-tower”; de tegenpool van de toren van het Paleis van Justitie aan de overzijde van de Utrechtsebaan). De gemeente had voor deze locatie een Grondexploitatieovereenkomst met Multi die dateerde uit 1995. De beoogde kantoorontwikkeling met Multi is als gevolg van de gewijzigde marktomstandigheden niet tot uitvoer gekomen. In december 2012 is voor de locatie door de gemeente een plankaderwijziging vastgesteld waarmee de beoogde kantoorontwikkeling is komen te vervallen (RIS 255710). Het programma omvatte een gemengd programma met woningen, onderwijsvoorzieningen, parkeervoorzieningen en openbare ruimte.

Medio 2015 heeft de gemeente de overeenkomst met Multi ontbonden en is een intentieovereenkomst gesloten met projectontwikkelaar Provast voor de realisatie van een gemengd programma bestaande uit onder andere woningbouw (RIS 286380). Sindsdien hebben de gemeente en Provast intensief gewerkt aan de verdere uitwerking van deze ontwikkeling.

Provast heeft haar plan verder uitgewerkt en de gemeente heeft in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en Provast de 'gebiedsvisie CS Oost' opgesteld, waarbij ook de ontwikkelingen rondom het Koninklijke Bibliotheekcomplex en het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zijn meegenomen. Op 21 maart 2017 heeft het college de "gebiedsvisie CS Oost" vastgesteld. Deze gebiedsvisie legt de randvoorwaarden en beleidsmatige kaders vast die gelden voor de ontwikkeling op de Grotiusplaats.

Daarnaast heeft de gemeente de invloeden van de Utrechtsebaan onderzocht, alsmede de constructieve en financiële en juridische aspecten van een eventuele overkluizing. De gemeenteraad heeft op 14 april 2017 ingestemd met een herziening projectdocument Grotiusplaats 2017.

Aan de hand van het stedenbouwkundig kader uit de gebiedsvisie CS Oost hebben de gemeente Den Haag en Provast gezamenlijk een indicatief programma opgesteld, dat als uitgangspunt voor de beoogde projectrealisatie dient. In totaal voorziet het nieuwe programma in ca. 50.000m2 woningbouw (ca. 655 woningen), ca. 850 m2 commerciële functies in de plint en een ondergrondse parkeergarage.

Het beoogde ontwikkelprogramma past niet in het vigerende bestemmingsplan "Bezuidenhout". Om de herontwikkeling planologisch mogelijk te maken zal, met toepassing van de Haagse Coördinatieverordening (2013), een nieuw bestemmingsplan met inachtneming van de uitgangspunten van de "Herziening Projectdocument Grotiusplaats 2017" worden vastgesteld onder gelijktijdige afstemming met de af te geven omgevingsvergunning voor de Grotiustorens.

Wat verandert er door dit plan?

De bestemmingen ‘Kantoor-1’ en Verkeer - Hoofdverkeersweg worde vervangen door de bestemmingen Gemengd 'Gemengd', 'Verkeer - Hoofdweg' en 'Verkeer - Verblijfgebied'. In plaats van kantoorbebouwing met een hoogte van 13, 50 en 100 meter toe te staan, worden twee woongebouwen met een hoogte van 100 meter en 120 meter toegestaan. Verder wordt het overkappen van de Utrechtsebaan, tussen de twee bruggebouwen, planologisch mogelijk gemaakt.

Hoe zijn de omwonenden bij dit bestemmingsplan betrokken?

Er zijn verschillende inloopavonden georganiseerd, waarop de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte aan omwonenden gepresenteerd zijn. Het ontwerp bestemmingsplan is tijdens de periode van ter inzage legging tijdens een inloopavond toegelicht.