Plan: | Doublet- en Geleenstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0305EDoubGeleen-50VA |
Het plangebied Doublet- en Geleenstraat ziet op twee straten waar de activiteit (raam)prostitutie leidend is. Het betreft een overwegend conserverend bestemmingsplan, waarbij is uitgegaan van de bestaande rechten uit de voorgaande meer dan 10 jaar oude bestemmingsplannen (Rivierenbuurt, derde herziening en Centrum-Zuid, vijfde herziening), welke dateren uit 2000 en gelet op de wettelijke eisen dienen te worden geactualiseerd.
Daarnaast is gebleken dat één woning in de Rivierenbuurt, te weten aan de Weteringkade, naast het hoekpand met de Geleenstraat, en een stukje woonerf, per abuis niet is opgenomen in het bestemmingsplan Rivierenbuurt 2013. Voor dit woonpand geldt derhalve nog een bestemmingsplan uit 1981. Om die reden wordt deze woning in het plangebied Doublet- en Geleenstraat opgenomen op de verbeelding en conserverend bestemd met de bestemming Wonen.
Geconstateerd wordt dat het algemeen bordeelverbod in Nederland op 1 oktober 2000 is opgeheven, waardoor sindsdien sprake is van een legale bedrijfstak. Het prostitutiebeleid van de gemeente Den Haag zet in op normalisering en decriminalisering van de prostitutiebranche, maar spreekt zich daarnaast sinds vele jaren expliciet uit als voorstander van herontwikkeling van het gebied en het verplaatsen van de raamprostitutie in de Doubletstraat naar een locatie buiten Het Oude Centrum.
Ten aanzien van deze wens, waaraan de raad zich in 2013 heeft gecommitteerd (raadsmededeling 2013.091, RIS 258615), is op basis van een planstudie aangegeven dat herontwikkeling van het gebied en wegbestemmen van raamprostitutie alleen aan de orde kan zijn bij een voldragen particulier initiatief. Geconcludeerd is daarbij dat daar geen concreet uitzicht op is, maar dat het scenario van herontwikkeling en beëindigen van de prostitutie ter plaatse alsnog in uitvoering wordt genomen zodra een levensvatbaar initiatief zich aandient.
In het coalitieakkoord 2014-2018 Vertrouwen op Haagse Kracht (aangenomen door de raad op 24 juni 2014) is dit Haagse beleidsuitgangspunt bevestigd en opnieuw aangegeven dat zodra er een concreet particulier initiatief is voor verplaatsing van de raamprostitutie, deze geen toekomst meer wordt geboden in de Doubletstraat.
Ook op dit moment is er echter geen particuliere initiatiefnemer met een levensvatbaar plan in beeld. Resumerend wordt geconstateerd, dat nu een daadwerkelijk en (financieel) onderbouwd initiatief van marktpartijen voor de Doubletstraat zich (nog) niet heeft voorgedaan en er geen sprake is van een reële alternatieve locatie, het scenario van herontwikkeling van het gebied en wegbestemmen van de aanwezige (raam)prostitutie op dit moment niet uitvoerbaar is.
Gelet op het feit dat niet met zekerheid kan worden aangegeven of beëindiging/verplaatsing van de (raam)prostitutie in de Doubletstraat zich zal voordoen binnen de bestemmingsplanperiode van 10 jaar, wordt om die reden uit oogpunt van rechtszekerheid uitgegaan van een bestemming van de prostitutiemogelijkheden in deze straat overeenkomstig de vigerende mogelijkheden. Het voornoemde uitgangspunt van beleid voor de Doubletstraat blijft echter onverkort staan.
Het ligt in de rede, dat wanneer besluitvorming omtrent verplaatsing van de prostitutie en de bijbehorende financiële uitvoerbaarheidsaspecten daaromtrent helder zijn, voor het deelgebied Doubletstraat een nieuw bestemmingsplan in procedure zal worden gebracht.
Begrenzing plangebied:
Gelet op het specifieke karakter van beide straten, te weten een concentratie van (raam) prostitutie, zijn op de verbeelding -met uitzondering van het eerder genoemde woonpand- uitsluitend die panden opgenomen, waar reeds in de voorgaande bestemmingsplannen een (gedeeltelijke) prostitutiebestemming aan was gegeven. Naast het feit dat de voorgaande bestemmingsregelingen dienen te worden geactualiseerd, bestaat ook behoefte aan een duidelijk beleidskader en een eenduidige actuele regeling van deze activiteiten, niet alleen voor belanghebbenden, maar ook voor degenen die belast zijn met de uitvoering van de regelgeving, zodat helder is wat binnen deze straten wel en niet is toegestaan.
De Zuidwal en enkele andere, aan, naast of op de hoek van de Doubletstraat gelegen panden, hadden in het voorgaande bestemmingsplan geen bestemming welke prostitutie toeliet, en zijn om die reden buiten het bestemmingsplan Doublet- en Geleenstraat gehouden. Om hier geen onduidelijkheid over te laten bestaan en de mogelijkheid tot (raam)prostitutie gelijk te houden aan de aangewezen panden in de voorgaande bestemmingsplannen zijn alle andere panden opgenomen in het omringende plangebied Het Oude Centrum en Rivierenbuurt. Deze panden hebben daarin een gemengde - of woonbestemming gekregen.
Rijksbeschermd stadsgezicht:
Het gebied waar de Doubletstraat deel van uitmaakt, is op grond van de Monumentenwet aangewezen als onderdeel van het Rijksbeschermd stadsgezicht Centrum 's-Gravenhage. In overeenstemming met het gestelde in de Monumentenwet is de aanwijzing van het Rijksbeschermd stadsgezicht in het bestemmingsplan geïntegreerd en op de verbeelding weergegeven door middel van de bestemming Waarde - Cultuurhistorie. De aanwijzing, toelichting en kaart behorend bij dit Rijksbeschermde stadsgezicht zijn opgenomen als bijlagen bij de regels.
Inventarisatiestaat:
In het bestemmingsplan Doublet- en Geleenstraat is een inventarisatiestaat opgenomen in de planregels (Bijlage 1 van de regels). Hierin is per huisnummer(s) en per etage bepaald wat bij recht is toegestaan. De inventarisatiestaat is identiek aan de inventarisatiestaat uit de bestemmingsplannen uit 2000 met uitzondering van één aanpassing ten aanzien van Doubletstraat 16 in verband met een omgevingsvergunning, waarbij het toegestane aantal vitrines/werkkamers overigens gelijk is gebleven (zie ook in hoofdstuk 5.2 Projectbesluiten en omgevingsvergunningen). Het uitgangspunt is, dat er geen ruimtelijke ontwikkelingen behoren te worden mogelijk gemaakt, anders dan bestaande rechten.
Drie gemengde bestemmingen en een bestemming Wonen:
In het bestemmingsplan Doublet- en Geleenstraat is een drietal gemengde bestemmingen opgenomen, welke qua mogelijkheden (prostitutie gecombineerd met een andere functie op de verdiepingen) corresponderen met de mogelijkheden de bestemmingsplannen uit 2000. Deze artikelen zijn gekoppeld aan de inventarisatiestaat (Bijlage 1 van de regels).
De bestemming Gemengd - 3 (beneden prostitutiemogelijkheden, boven bedrijvigheid) ziet evenals in het voorgaande plan slechts op 1 pand in het gehele gebied, Doubletstraat 79, een oud pakhuis. Om onduidelijkheid tegen te gaan met betrekking tot de toegestane bedrijvigheid op de verdiepingen, is in de bestemmingsomschrijving en in de gebruiksregels expliciet verwoord dat aan prostitutie gerelateerde, dan wel prostitutie ondersteunende bedrijvigheid zoals telefoneerinrichtingen, escortbedrijven, kamerverhuurbedrijven etc. is uitgesloten.
De bestemming Wonen ziet zoals reeds aangegeven op één woning in de Rivierenbuurt, gelegen aan de Weteringkade naast het hoekpand met de Geleenstraat,
Bebouwingsmogelijkheden:
In de bouwregels is onder meer bepaald dat gebouwen uitsluitend binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak mogen worden gebouwd, alsmede dat uitbreiding van een (raam)prostitutie-inrichting door middel van inwendige, dan wel uitwendige verbouwingen, niet is toegestaan. De bouwregels kunnen echter, althans voor de Geleenstraat, vergunningvrij bouwen niet opzij zetten. Voor de Doubletstraat, als onderdeel van het Rijksbeschermde stadsgezicht, ligt dit anders: hier geldt een "nee, tenzij"-regeling: daar zou alleen vergunningvrij kunnen worden gebouwd, indien dat expliciet in het bestemmingsplan zou zijn vastgelegd. Dit is hier -evenals in het vigerende plan- niet het geval, er kan rond de Doubletstraat niet vergunningvrij worden gebouwd.
Bouwhoogte versus goothoogte:
De voorgaande bestemmingsplannen kennen slechts een bouwhoogte, ook al is soms sprake van schuine daken. In zoverre is er in enkele gevallen een mogelijkheid om de ruimte onder de kap om te bouwen tot een volledige bouwlaag. Ter plaatse van de Doubletstraat geldt, zoals al gememoreerd, in verband met de aanwijzing tot Rijksbeschermd stadsgezicht, de bestemming Waarde - Cultuurhistorie. Deze bestemming bevat de waarborg dat bouwen verplicht is onderworpen aan Welstandsavies en dient plaats te vinden met in achtneming van de cultuurhistorische waarde. Nu voor de Doubletstraat een vergunning voor bouwen altijd noodzakelijk is én uitbreiding van (raam)prostitutie op grond van de regels niet is toegestaan, kan ook een groter bouwvolume niet leiden tot uitbreiding van de in de inventarisatiestaat vastgelegde (raam)prostitutie.