Plan: | Willem Dreespark e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0256ZDreespark-50VA |
Het Willem Dreespark ligt ingesloten tussen het spoor (Delft-Leiden) en het Laakkanaal. Beide elementen vormen een grote barrière in de structuur van de stad. Echter, door de ligging nabij stations Moerwijk en Hollands Spoor en langs de centrumring is het gebied goed ontsloten.
De bedrijven aan de Fruitweg, maken deel uit van het gelijknamige bedrijventerrein. Ook deze locatie is door zijn ligging nabij de centrumring goed bereikbaar.
De diversiteit van bebouwing roept, met name voor de bedrijfsbebouwing een onsamenhangend beeld op, eigen aan de meeste wat oudere bedrijfsterreinen. Het grootste deel van deze bedrijfsbebouwing bestaat uit één of twee bouwlagen. Het kantoor aan de Fruitweg is echter fors hoger. Het in de loop der tijd geleidelijk volbouwen, verbouwen en slopen van bestaande bebouwing om plaats te maken voor nieuwbouw, geeft het gebied een rommelige aanblik. Niet esthetische kwaliteiten en stedenbouwkundige samenhang waren primaire uitgangspunten bij de ontwikkeling van het gebied, maar functionaliteit en doelmatigheid.
Daartegenover staan de drie flats aan het Willem Dreespark in een parkachtige omgeving. Ook deze flats overschrijden met een hoogte van 48 meter de gemiddelde bebouwingshoogte van omliggende bebouwing.
Willem Dreespark e.o. is geen beschermd stadsgezicht. Ook zijn er geen monumentale gebouwen aanwezig die zijn opgenomen in het register als bedoeld in artikel 6 van de Monumentenwet 1988.
Het plangebied heeft ruimtelijk weinig binding met de aangrenzende wijken veroorzaakt door de geïsoleerde ligging tussen spoor en water. Maar ook de vooroorlogse geschiedenis van het sociale experiment van de Zomerhof zal ertoe hebben bijgedragen dat geen aansluiting werd gezocht met de directe omgeving. De stedenbouwkundige opzet en het architectuurbeeld worden in belangrijke mate bepaald door de invulling uit de laat jaren zestig. De opzet van flats in een parkachtige omgeving is typerend voor de wederopbouw. Het betrof hier echter eerder een “invuloefening” zodat geen sprake is van een samenhangend en hoogwaardig stadsbeeld uit die periode . De cultuurhistorische waarde van deze wederopbouwinvulling is dan ook gering. Hoge cultuurhistorische waarde bezit wel het scholencomplex Willem Dreespark 306-307 (het vooroorlogse deel) als nog tastbare herinnering aan het sociale experiment uit de jaren twintig van de Zomerhof. Waardevol is ook het water van het Laakkanaal als onderdeel van het historische havencomplex van de Laakhavens.
Het plangebied wordt ontsloten door de Troelstrakade en de Fruitweg. De Troelstrakade is voor een deel onderdeel van het plangebied. De Troelstrakade heeft binnen het plangebied een buurtontsluitende functie met als bestemming Verkeer – Straat, met een 50 km per uur snelheidsregime. De overige wegen in het plangebied zijn 30 km per uur wegen, dan wel woonerven.
Buslijn 26 ontsluit het plangebied met een halte in het plangebied aan de Troelstrakade. Direct grenzend aan het plangebied ligt het NS-station Moerwijk waar ook tramlijn 16 halteert. Tramlijn 9, in de toekomst Randstadrail lijn 9, volgt de Fruitweg en bedient de zijde van het plangebied die hieraan grenst.
In Den Haag is een herkenbaar stelsel van (hoofd) fietsroutes aanwezig. In het plangebied is de Troelstrakade aangewezen als hoofdfietsroute. In het plangebied is geen betaald parkeren ingevoerd.
Het plangebied wordt doorsneden door het Laakkanaal. Het kanaal werd een kleine honderd jaar geleden gegraven als verbinding tussen de Loosduinsevaart en de Laakhaven voor het transport van tuinbouwproducten uit het Westland. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd door de concurrentie van vrachtwagens en grotere schepen steeds minder van het kanaal gebruik gemaakt. Tegenwoordig wordt het kanaal gebruikt voor het afvoeren van het boezemwater naar het boezemgemaal P.H. Schoute in Scheveningen. In het plangebied liggen dertien woonschepen in het Laakkanaal.
Openbaar groen is binnen het plangebied uitsluitend aanwezig rondom de flats aan het Willem Dreespark.
In het plangebied onder de Troelstrakade ligt een hogedruk aardgastransportleiding van de Gasunie W-509-06. Deze leiding heeft een diameter van 12” en een werkdruk van 40 bar.