Plan: | Zorgvliet (Eurojust) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0249DZorgvltEur-50VA |
Het bebouwingsbeeld van het plangebied en haar noordelijke omgeving is uitsluitend het resultaat van de herinrichting vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Met de sloop in 1943 van de bestaande bebouwing in het plangebied - als onderdeel van het gebied tussen de Willem Lodewijklaan en het aansluitende pad langs de Nutsschool Zorgvliet en de Eisenhowerlaan - resteerde na het einde van de Tweede Wereldoorlog een braakliggend terrein. De aanleg van de Johan de Wittlaan, die op redelijk grote afstand van het Statenkwartier werd gelegd en een flauwe bocht kende, beperkte de ruimte voor vervangende bebouwing in grote mate. De zuidzijde van de Willem Lodwijklaan - met bebouwing uit het villapark Zorgvliet - vormde de achtergrond van de komende herinrichting van het braakliggende terrein.
In 1955 kwam de eerste bouwstroom op gang. Aan de rand van de Johan de Wittlaan en op geruime afstand daarvan werd een dubbele villa gebouwd (nrs.15, 15a, 17 en 17a), oostelijk daarvan nog een villa (nr.13) - het latere octrooibureau - en weer oostelijk daarvan tot aan de Scheveningsweg de Zorgvlietkerk. Deze drie panden kregen hun ontsluiting op de net aangelegde Jan Willem Frisolaan. De Willem Lodewijklaan werd aangesloten op een ventweg van de Johan de Wittlaan. Op de plek van de aansluiting van deze ventweg op de Johan de Wittlaan vond de Jan Willem Frisolaan zijn begin. Het einde van deze laan lag voor de Zorgvlietkerk, waar zij zich splitste rond een gazon en aansluiting vond op de bestaande Verlengde Tolweg. De kerk was vanaf drie wegen - de Adriaan Goekooplaan, de Scheveningsweg en de Johan de Wittlaan - goed zichtbaar. Haar voorterrein vanaf de Adriaan Goekooplaan en de Scheveningsweg
De bouwstroom vanaf 1958 leidde tot opvulling en verdichting. Met de bouw van de Johanna Westermanschool in 1960 werd het laatste braakliggende terrein - tussen de Jan Willem Frisolaan en Willem Lodwijklaan - geheel benut. De villa aan de Johan de Wittlaan werd vervangen door een veel groter kantoorgebouw voor het octrooibureau. De bouw van een kantoor in 1963 aan de Jan Willem Frisolaan bij het voorterrein nam het uitzicht op de Scheveningsweg op kerk en voorterrein weg en verkleinde tevens aldaar de groenzone langs de Scheveningseweg. Ook de bouw van een kantoor in de hoek van de Scheveningsweg en de Johan de Wittlaan eind jaren zestig nam het zicht op de kerk vanaf laatstgenoemde laan grotendeels weg.
Zowel het kantoor, het octrooibureau, de villa, de school kenden een verkavelingshoek van 45º met de as van de Johan de Wittlaan. Het betreft een overhoekse oriëntatie die open ruimten creert in aansluiting op de groenzone waarin de Johan de Wittlaan ligt.
De bouwstroom vanaf 1985 leidde eveneens tot verdichting, maar tot nieuwe verkavelingen. In de groenzone tussen de ventweg langs de Johan de Wittlaan en aansluitend de Willem Lodwijklaan aan de ene kant en de Johan de Wittlaan aan de andere kant werden in dat jaar een drietal langgerekte, hoge en dicht op elkaar staande kantoorgebouwen opgericht. Daarmee raakte Johanna Westermanschool tamelijk uit het zicht. De Zorgvlietkerk verloor haar functie. In haar vergadering van 26 november 1992 besloot de raad een voorbereidingsbesluit te nemen voor een vervangende bebouwing bestaande uit drie woongebouwen, bevattende 49 woningen en twee half ondergrondse parkeergarages. - de huidige Jan Willem Frisolaan 5 tot en met 11. Het naastgelegen kantoorgebouw met parkeerkelder op de Jan Willem Frisolaan 3 werd ook in dit voorbereidingsbesluit betrokken. Het verving een kantoor. Bij beide schoof de bebouwing naar de Scheveningsweg op.
In 2003 werd op de plek van twee villa's aan de Willem Lodwijklaan in de resterende villawijk de Chinese ambassade gebouwd - voorheen Willem Lodewijklaan 6, 8 en 10. De kavel is vrijwel geheel bebouwd, de doorzichten zijn minimaal en de hekwerken, ofschoon historiserend, ogen vrij dicht.
De gebouwen kennen verhoudingsgewijs veel verharde gronden. Het plangebied zelf kent een verhard oppervlak van 5.250 m2.
Terwijl de noordzijde van de Johan de Wittlaan een representatief karakter kent met straatwanden en een openbare ruimte bestaande uit pleinen, kent de zuidzijde - waarin het plangebied ligt - enerzijds een representatief karakter door straatwanden - de drie langgerekte flats - en anderzijds een informeler karakter met openbare ruimte en niet bebouwde ruimten met een groen karakter en gebouwen op afstand van de laan, verspreid en verschillend in hoogte, massa en architectuur. Ten opzichte van de Scheveningseweg ligt het plangebied verscholen.
Bij de indeling van de massa van de gebouwen zijn er drie korrelgrootten te onderscheiden. De grote gebouwen liggen aan de Johan de Wittlaan - de drie langgerekte flats - en aan de overzijde van deze weg World Forum en Joegoslaviëtribunaal. Het plangebied zelf en haar noordelijke omgeving kent nagenoeg alleen maar middelgrote gebouwen. De uitzondering is de villa, die een kleinere korrelgrootte kent.
Op 31 oktober 1996 is het plangebied door de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aangewezen als beschermd stadsgezicht als bedoeld in artikel 35 van de Monumentenwet 1988.
In en direct rondom het plangebied bevindt zich één monument: het gebouw waarin het Joegoslavië Tribunaal gevestigd is.
In een brief van 6 april jongstleden heeft de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de eigenaar van het schoolgebouw aan de Jan Willem Frisolaan nummer 4 de mededeling overgebracht dat hij de gemeente Den Haag om advies heeft verzocht over de aanwijzing van dit pand tot rijksmonument. De adviesaanvraag vindt zijn grondslag in aan de staatssecretaris gezonden stukken waarin wordt opgemerkt dat het schoolgebouw een aula kent, die voorzien is van een zijbalkon, dat gedragen wordt door drie pilaren. Deze zijn versierd door M.C. Escher. Alleen de aula en de pilaren worden in die stukken op historische gronden waardevol en beschermenswaardig geacht. Ook wordt in de stukken gemeld dat het schoolbestuur voorstellen heeft voor verplaatsing van de pilaren naar haar nieuwe gebouw.
Met de verzending van bovengenoemde mededeling, die zijn grondslag in artikel 3 van de Monumentenwet vindt, wordt het aanbrengen van wijzigingen aan het gebouw of het slopen daarvan vergunningsplichtig op grond van deze wet. Deze voorbescherming duurt tot de datum waarop de staatssecretaris beslist of een aanwijzing zal plaatsvinden.
De ontsluitingsstructuur van het plangebied bestaat uit één traject dat twee routes volgt. Het traject begint bij de Adriaan Goekooplaan en loopt door de Verlengde Tolweg en daarna enerzijds via de Jan Willem Frisolaan – die begint met een lus - en de Willlem Lodewijklaan, anderzijds via de Willlem Lodewijklaan naar de Johan de Wittlaan. De rijrichting is van de Adriaan Goekooplaan via beide routes naar de Johan de Wittlaan. In dit traject is er op twee plaatsen een dubbele rijrichting: tussen de Adriaan Goekooplaan via de Verlengde Tolweg die uitloopt in een lus rondom de Jan Willem Frisolaan en tussen de Johan de Wittlaan en de ingang van de ondergrondse parkeergarage aan de Willem Lodewijklaan. De Willem Lodewijklaan sluit de Johan de Wittlaan aan met verkeerslichten. Vanuit de Jan Willem Frisolaan loopt ter hoogte van de Jan Willem Frisohof een langzaam verkeersroute naar de Johan de Wittlaan. Deze laan is ook met een langzaam verkeersroute met de Scheveningseweg verbonden. De Willem Lodewijklaan op haar beurt kent een langzaam verkeersroute met de Adriaan Goekooplaan die achter en parallel aan de twee flatgebouwen aan Johan de Wittlaan gelegen is.
De wegen in het plangebied bieden veel parkeerplaatsen in de openbare ruimte De ruime opzet van de wegen in het plangebied en de aanwezigheid van een aantal openbare parkeerterreinen bieden veel parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Parkeren op eigen terrein op parkeerplaatsen of parkeerterreinen is mogelijk op de kavels in het villapark en aan de Jan Willem Frisolaan. Twee van de drie langgerekte, hoge en dicht op elkaar staande kantoorgebouwen langs Johan de Wittlaan vangen hun parkeerbehoefte op in ondergronde parkeergarages, die aansluiten op de Willem Lodewijklaan. Het kantoorgebouw op de hoek met Adriaan Goekooplaan beschikt over een klein parkeerterrein. Ook het appartementencomplex 'De Wildernisse', het kantoor in de hoek van de Scheveningsweg en de Johan de Wittlaan en de Zweedse ambassade beschikken over ondergrondse parkeergarages. Johanna Westermanschool en het octrooibureau kennen parkeerterreinen dan wel parkeerplaatsen op eigen erf. In de Toelichting van het geldende bestemmingsplan wordt al gesproken over parkeeroverlast in en rond het plangebied voor bewoners.
De ontsluiting met openbaar vervoer wordt op korte afstand verzorgd door de HTM-tramlijnen 1 en 10 die parallel lopen aan de Scheveningseweg en halteren bij het T-kruising van deze weg met de Adriaan Goekooplaan. Op de kaart van de Haagse Nota Mobiliteit is deze 'de ambitie Randstadrail agglokwaliteit' aangewezen. De buslijn 65 van Connexion kent op korte afstand een halte aan de Johan de Wittlaan. Zij rijdt als sneldienst in de spitsuren op werkdagen. Op enige afstand is aan de Eisenhowerlaan een halte van de HTM-buslijn 21 gelegen.
Binnen het plangebied zelf liggen geen rijwegen uit de 'hoofdstructuur wegverkeer' van de Haagse Nota Mobiliteit , noch specifieke openbaar vervoer ambities. Het plangebied grenst aan de stedelijke hoofdweg Johan de Wittlaan, die deel uitmaakt van internationale ring Den Haag.
In en rondom het plangebied bevinden zich verspreid groenstroken, bomenrijen, gazons en plantsoenen. Aan de westzijde van het plangebied zijn gazons te vinden, die grenzen aan de bomenrij, die parallel loopt met de Johan de Wittlaan. Ze kent tevens een groene middenberm. De laan is als groenzone aangelegd.
Het pad tussen de Jan Willem Frisolaan en de Willem Lodewijklaan kent randgroen dat in genoemde gazons overgaat. Verder ligt aan de zuidzijde van deze laan een plantsoen, dat nog stamt uit de periode dat het gebied een landgoed was. Langs de Willem Lodewijklaan en de Jan Willem Frisolaan liggen bomenrijen. Aan de oostzijde ligt in de Jan Willem Frisolaan een plantsoen. Dat vormde samen met de bomenrijen aan weerszijden van de Verlengde Tolweg de begeleiding naar de kerk die gelegen was op de plaats, waar nu het appartmentecomplex ' De Wildernisse' en de Zweedse ambassade gelegen is. Ten oosten van de Verlengde Tolweg en de Jan Willem Frisolaan bevinden zich plantsoenen, die de Scheveningsweg omzomen tot aan het kruispunt met de Johan de Wittlaan, en verschillende wandelpaden kennen die het gebied op deze weg aansluiten. In deze groenvoorzieningen bevinden zich her en der bomen. Er zijn geen monumentale bomen aangetroffen. De groenstructuur in en rond het plangebied wordt vooral gevromd door de groenzones langs de Johan de Wittlaan en de Scheveningseweg.
Het plangebied is gelegen in het boezemgebied. Deze kent voldoende waterberging. Er zijn geen waterkeringen en ook geen oppervlaktewateren. Het gebied kent een gemengd rioleringsstelsel, dat aangesloten is op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Houtrust. De capaciteit en de diepteligging van het riool in de Willem Lodewijklaan is niet afdoende. De capaciteit moet verhoogd worden door de aanwending van buizen met een grotere diameter. Verder moet het riool dieper aangelegd worden. Momenteel beslaat het verharde oppervlakte - daken en verharding - in het uit te geven gebied circa 5.250 m2.
Op de locatie Jan Willemf Frisolaan 4 is in het verleden een bodemonderzoek uitgevoerd. Daarbij is een matige verontreiniging aangetroffen.
In het paraplubestemmingsplan 'Archeologie' is aan het plangebied de dubbelbestemming “Waarde -Archeologie 2” toegekend. Deze dubbelbestemming is gebaseerd op de Archeologische Waarden- en Verwachtingskaart die door de gemeente is opgesteld. De verwachting is toegekend vanwege de geologische bodemopbouw ter plaatse die bewoning in de prehistorie en vroeg-historische perioden aannemelijk maakt. De vondst van archeologische resten uit de bronstijd en Romeinse tijd op belendende percelen (zie paragraaf 2.2) ondersteunt deze verwachting.
In het plangebied liggen geen ondergrondse of bovengrondse kabels voor electriciteitetstransport met een voltage hoger dan 50 kV, of ondergrondse leidingen voor aardgastransport onder hoge druk dan wel persleidingen voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater.