direct naar inhoud van 7.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg
Plan: Neherkade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA

7.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg

Het concept van het ontwerp-bestemmingsplan Neherkade is op 7 januari 2013 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties toegezonden:

  • 1. Ministerie van EL&I
  • 2. Rijkswaterstaat Zuid-Holland
  • 3. Provincie Zuid-Holland
  • 4. Stadsgewest Haaglanden
  • 5. Hoogheemraadschap van Delfland
  • 6. Dunea
  • 7. Politie Haaglanden
  • 8. Veiligheidsregio Haaglanden, Regionale Brandweer
  • 9. Veolia Transport Haaglanden
  • 10. HTM Infra
  • 11. Stedin B.V.
  • 12. TenneT Regio West
  • 13. N.V. Nederlandse Gasunie
  • 14. Het bestuur van de Fietsersbond enfb
  • 15. Bewonersorganisatie Laakkwartier Centraal
  • 16. Bewonersorganisatie Spoorwijk
  • 17. Wijkberaad Laakhavens
  • 18. Bewonersorganisatie Schipperskwartier

Van de instanties onder nummer 5, 6, 12 en 14 zijn reacties ontvangen. TenneT (12) heeft aangegeven in het plangebied geen eigendommen te hebben.

5. Hoogheemraadschap van Delfland

In het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening heeft u het Hoogheemraadschap van Delfland het voorontwerp bestemmingsplan Neherkade in Den Haag toegezonden, inclusief bijbehorend MER Herinrichting Neherkade. U verzoekt Delfland in een reactie kenbaar te maken of met het voorontwerp bestemmingsplan kan worden ingestemd.

Niet instemmen Wij kunnen niet instemmen met het voorontwerp bestemmingsplan. In het plan is onvoldoende invulling gegeven aan het beleid van Delfland zoals vermeld in de Handreiking watertoets voor gemeenten (2012). Deze handreiking is te vinden op onze website (www.hhdelfland.nl/watertoets). Onderstaand de opmerkingen, geordend per document (Toelichting, regels, verbeelding en MER).

De aangepaste waterparagraaf kunt u aan ons sturen via het watertoetsportaal (http://www.hhdelfland.nl/watertoetsportaal/).

Opmerkingen op de Toelichting

Actualisatie beleid

- Delfland heeft in 2012 de Handreiking Watertoets gemeenten opgesteld. Hierin staan ook de verwijzingen naar actueel beleid die, indien van toepassing, worden geactualiseerd. De watertoets omvat een beschrijving van het effect van het ruimtelijk initiatief op de waterhuishouding en hoe eventuele negatieve effecten worden gecompenseerd.

- Het Waterplan Den Haag 2011-2016 (in voorbereiding) is nooit bestuurlijk bekrachtigd. Inmiddels is in 2012 de Wateragenda Den Haag opgesteld als actualisering van het Waterplan Den Haag.

- Wilt u de Doorstroomstudie Den Haag uit 2012 noemen, ondanks dat het geen vastgesteld document is. Belangrijk hierin is de beschrijving van de knelpunten die optreden bij hevige regenval omdat het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd uit het Haagse centrumgebied naar gemaal Schouten bij Scheveningen. Sinds het opstellen van de doorstroomstudie zoeken Den Haag en Delfland gezamenlijk naar mogelijkheden om de doorstroomcapaciteit te verbeteren en opstuwing bij hevige regenval te verminderen.

4.9.4 Autonome ontwikkeling

…” Vanwege de verplichte compenserende maatregelen zal de berging en de werking van het watersysteem hierdoor niet afnemen.”

Wilt u een duidelijk onderscheid maken tussen 'doorstroomcapaciteit' (stroomsnelheid van het water naar gemaal) en 'waterbergingscapaciteit' (peilstijging van het water): De doorstroomcapaciteit vermindert en wordt níet gecompenseerd; de bergingscapaciteit blijft gelijk omdat in de Binckhorst ter compensatie ca. 7.000m2 nieuw water dient te worden aangelegd

4.9.4 Autonome ontwikkeling

… ”Door het uitvoeren van maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water neemt de waterkwaliteit naar verwachting nog iets toe.”

Welke maatregelen worden genomen?

4.9.4 Autonome ontwikkeling

… “Daarnaast kan het watersysteem worden beïnvloed door klimaatverandering.”?

Wat wordt hiermee bedoeld?

4.9.3 Plansituatie (na aanpassing Neherkade) blz. 55

Waterkwantiteit

Blz. 55 3e alinea 'bergingscapaciteit' moet zijn 'doorstroomcapaciteit'.

Blz. 57 Waterkering.. Zie onderstaande opmerkingen op de Verbeelding.

5.4 Keuze en verantwoording van bestemmingen

Zie opmerkingen op het MER.

5.4 Keuze en verantwoording van bestemmingen Blz. 72

In tabel, regel 'Waterkwantiteit' een alinea toevoegen voor de 'doorstroomcapaciteit'.

Geen opmerkingen op de Regels

Opmerkingen op de Verbeelding

Ligging waterkering

Op dit moment kan geen instemming worden gegeven met de situatie zoals die is weergegeven op de Verbeelding. Wij verzoeken de initiatiefnemer in het kader van de Watervergunning hierover contact op te nemen met Delfland. Enkele opmerkingen zijn:

- Samenvallen waterkering en tunnel is niet acceptabel, de waterkering moet verlegd worden achter de tunnel om.

- De beschermingszone is altijd 15m breed en afgestemd op de waterkering (dus niet op de rooilijn van de bebouwing).

- De ligging en breedte van de kern- en beschermingszone dienen onderbouwd te worden overlegd, ook omdat v

- Voor het verleggen van de waterkering is een leggerwijziging nodig.

Opmerkingen op het MER

Algemeen

- Meer aandacht voor verslechtering van de doorstroomcapaciteit van het water in de Laakhaven. Mede in het licht van de Doorstroomstudie Den Haag is het van belang dat negatieve effecten op de waterhuishoudkundige situatie gecompenseerd dienen te worden.

- Delfland is het niet eens met de afweging om de kade extra te verbreden ten behoeve van betere groeiomstandigheden voor bomen, maar ten koste van doorstromen Laakhaven. De kade wordt 0,25 m extra verplaatst. Ten opzichte van de beoogde verplaatsing van 7 m is dit 3,5%.

- Oneens met bovenste score op Waterkwantiteit / Beïnvloeding afvoer- en bergingscapaciteit. Wij verzoeken u de score op te splitsen in een negatieve score voor afvoercapaciteit en neutrale score voor waterberging.

- Wilt u benoemen hoeveel m2 oppervlaktewater er gedempt wordt (nauwkeuriger dan de 'ca. 7.000 m2').

0 SAMENVATTING

In de samenvatting graag ook de gevraagde aanvulling op paragraaf 1.5.2 opnemen, zie onderstaande.

1 INLEIDING

1.2.4 Waterhuishouding (paragraaf nog toe te voegen) Graag een paragraaf toevoegen waarin de waterhuishouding wordt beschreven en de knelpunten zoals die nu bekend zijn. Zie hiervoor met name de 'Doorstroomstudie Den Haag' (gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap Delfland 2012).

1.3 Doelstellingen voor de Neherkade

Hier ook de Doorstroomstudie Den Haag en Wateragenda vermelden.

1.5.2 Wat is het doel van een bestemmingsplan en het milieueffectrapport? Blz. 23

Het verlies aan waterberging wordt genoemd. Prima. Graag zien wij hier genoemd wat het effect van de herinrichting is op de waterberging in de direct omgeving en het centrumgebied van Den Haag. Daarbij dient ook te worden genoemd dat de compenserende waterberging in Binckhorst dient te zijn gegraven vóórdat de strook langs de Neherkade wordt gedempt.

Naast waterberging is hierbij ook de doorstroomcapaciteit van het haagse oppervlaktewater relevant. Die is nu kritisch en verslechtert door deze ontwikkeling. Welke maatregelen worden getroffen om deze verslechtering te compenseren? Welke alternatieven zijn er onderzocht?

2 DE SCOPE EN AFBAKENING V/H PROJECT 'NEHERKADE': Geen opmerkingen.

3 TOTSTANDKOMING VOORKEURSALTERNATIEF

3.2.1 Uitgangspunten vanuit de Laakhaven

De beschrijving van deze uitgangspunten is prima. Ons standpunt ten aanzien van de laatste zin is echter scherper:

…”In het ontwerpproces dient hiermee rekening te worden gehouden.” graag aanpassen naar: “In het kader van het watertoetsproces dienen negatieve effecten zoveel mogelijk te worden gecompenseerd en verantwoord.

3.2.3 Afweging van oplossingsrichtingen: trechtering tot aan het Schetsontwerp / Versmalling Laakhaven blz. 33

Uitgaande van een ongelijkvloerse kruising, als enige kansrijke oplossingsrichting, bij de kruising Neherkade – Leeghwaterplein, dient getornd te worden aan het uitgangspunt om de kademuur niet aan te tasten. Gekeken is in hoeverre de kademuur verplaatst kan worden richting de Laak, zonder de functionaliteit van de waterkering en de Laakhaven aan te tasten. Uit deze analyse is gebleken dat de kademuren circa 7 meter (tussen de Calandstraat en het Leeghwaterplein) en circa 8 meter (vanaf het Leeghwaterplein tot de Rijswijkseweg) verplaatst kunnen worden. Het onderzoek is tot stand gekomen in overleg met het Hoogheemraadschap Delfland plaatsgevonden. De resultaten uit het onderzoek zijn bovendien met het Hoogheemraadschap Delfland kort gesloten.

Toevoegen: “Delfland plaatst echter enkele kanttekeningen bij dat rapport.”

Naast waterberging is hierbij ook de doorstroomcapaciteit van het haagse oppervlaktewater relevant. Die is nu kritisch en verslechtert door deze ontwikkeling. Heeft er een afweging plaatsgevonden tussen verschillende alternatieven om de verslechtering van de doorstroomcapaciteit te compenseren?

3.3.5 Verbreding wegprofiel: aanpassen kademuur en watercompensatie blz. 39

… “in de nabije omgeving het verlies van wateroppervlak worden gecompenseerd.'

Toevoegen: voordat de strook langs de Neherkade kan worden gedempt.

Welke maatregelen worden getroffen om de verslechtering van de doorstroomcapaciteit te compenseren?

3.4.2 Optimalisaties vanuit Duurzaamheid en Milieu blz 41

Verschuiving kademuur richting de Laak in verband met vergroenings-maatregelen.

Het Schetsontwerp is met een verschuiving van de kademuur met 25cm richting de Laak verder geoptimaliseerd. Dit om de bomen in het gebied voldoende ruimte te geven goed te wortelen en aan te slaan.

De kade wordt 0,25 m extra verplaatst. Ten opzichte van de beoogde verplaatsing van 7 m is dit 3,5%.

Delfland is het niet eens met de afweging om de kade extra te verbreden ten behoeve van betere groeiomstandigheden voor bomen, maar ten koste van doorstromen Laakhaven. Vanuit het belang van de waterhuishouding zou deze strook met een lengte van 1 km ook kunnen worden benut om de doorstroomcapaciteit van de Laakhaven minder te verslechteren. Indien gekozen wordt voor een extra verschuiving van de kade wordt de compensatie voor waterberging en doorstroomcapaciteit ook groter.

Zijn er alternatieven onderzocht? Een tussenoplossing is een lage kade met een zone die functioneren als waterberging combineert met oeverbeplanting en daarmee ook een groen uiterlijk heeft. (Dit heeft geen effect op de verslechtering van de doorstroomcapaciteit.)

4 MILIEUEFFECTEN ALTERNATIEVEN

4.1 Samenvatting milieueffecten voorkeursalternatief

Water

De versmalling van de Laakhaven heeft (naast de gevolgen voor de waterbergingscapaciteit) ook gevolgen voor de doorstroomcapaciteit van het haagse water in het centrumgebied. Welke alternatieven zijn er onderzocht?

4.9.5 Effectbeschrijving en beoordeling blz. 115

Versmalling Laakhaven

… “De versmalling scoort vanwege de afname negatief (-)”. Naast waterberging is hierbij ook de doorstroomcapaciteit van het haagse oppervlaktewater relevant. Die is nu kritisch en verslechtert door deze ontwikkeling. Toevoegen aan de tekst dat Den Haag en Delfland sinds de Doorstroomstudie Den Haag gezamenlijk zoeken naar mogelijkheden om de doorstroomcapaciteit te verbeteren en opstuwing bij hevige regenval te verminderen.

Welke alternatieven zijn er onderzocht?

4.9.5 Effectbeschrijving en beoordeling blz. 115

Kwaliteit oppervlaktewater blz. 116

… “ waardoor ten minstens 70 m3 extra berging aan de bestaande riolering moet worden toegevoegd.

Hoe waar wanneer gebeurt dat? Graag opnemen in H.5 Borgingsparagraaf Keuze en Verantwoording Bestemmingen.

4.9.5 Effectbeschrijving en beoordeling tabel blz 117

Oneens met bovenste score op Waterkwantiteit / Beïnvloeding afvoer- en bergingscapaciteit. Wij verzoeken u om de score op te splitsen in een negatieve score voor afvoercapaciteit en neutrale score voor waterberging.

OVERIGE HOOFDSTUKKEN MER: Geen opmerkingen.

Watervergunning

Naast onze reactie in het kader van de watertoets op het voorontwerp bestemmingsplan, dient een watervergunning te worden aangevraagd.

Wellicht ten overvloede wijzen wij u erop dat het nieuwe water in de Binckhorst gegraven dient te zijn voordat de nieuwe kademuur langs de Neherkade geplaatst kan worden en een strook van het water wordt gedempt. Dit is conform de “Beleidsregel Dempen &Graven” (Delfland, 2009).

Voor meer informatie over deze watervergunning of melding verwijzen wij u naar http://www.hhdelfland.nl/digitaal-loket/vergunning-melding/.

Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij de contactpersoon, vermeld onderaan het voorblad van deze brief.

Reactie

Uitgangspunt in het bestemmingsplan is het handhaven en bestemmen van de verbreding van de Neherkade met de bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg (HO) in combinatie met de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering (WS-WK).

Op de digitale verbeelding is de verbreding van de Neherkade op exact dezelfde wijze weergegeven. In de dubbelbestemming WS - WK is opgenomen dat een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk geen bouwwerk, of van werkzaamheden is benodigd van het bevoegd gezag (in dit geval het Hoogheemraadschap) voor demping van bestaande waterlopen (artikel 6 lid 4 sub g). Daarmee is het waterstaatskundige belang geborgd aangezien zonder toestemming van het Hoogheemraadschap niet met een (gedeeltelijke) demping van de Neherkade kan worden aangevangen.

Voorts is vooraf een watervergunning benodigd en bijbehorende leggerwijziging. De concept aanvraag watervergunning is met het Hoogheemraadschap reeds besproken en aangevraagd. Ook over de leggerwijziging heeft overleg plaats gevonden tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap. Op dit moment is de situering op hoofdlijnen akkoord (Bijlage 2 Leggerwijziging en ligging waterleiding en zal de definitieve tekening voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan als bijlage in dit plan worden opgenomen.

Op het moment dat de procedure voor de leggerwijziging door het Hoogheemraadschap is doorlopen zal vervolgens deze nieuwe planologische situatie bij een volgende herziening in het bestemmingsplan worden vervat. Andersom is niet mogelijk omdat eerst een leggerwijzigingsbesluit met bijbehorende inspraak van het Waterschap is benodigd alvorens deze nieuwe planologische situatie in het bestemmingsplan kan worden opgenomen.

Ten aanzien van compensatie van de waterberging kan worden opgemerkt dat hierover ook overleg heeft plaats gevonden met het Hoogheemraadschap en dat het graven van één of meerdere nieuwe waterbergingen binnen de bedrijfsdoeleinden bestemming bij recht mogelijk is in het plangebied Binckhorst. Er is daartoe geen aparte planologische procedure benodigd. De planologische informatie is reeds aan het Hoogheemraadschap verstrekt en besluitvorming over deze twee locaties [Poolsterhaven en Fokkerhaven] is in voorbereiding en zal op zeer korte termijn, 19 februari 2013, voorafgaand aan vaststelling van dit plan, in het college van B&W plaats vinden.

Voorts zijn de reacties en voorstellen op het thema water in het MER overgenomen. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen waterberginscapaciteit en afvoercapaciteit en de teksten hiervoor zijn opnieuw beschreven. Daarnaast is ook een onderzoek bijgevoegd dat specifiek op deze afvoer- en doorstroomcapaciteit ingaat. De beïnvloeding van de afvoercapaciteit is licht negatief beoordeeld.

De teksten over de opmerking dat 0,25 meter extra verschuiving is benodigd van de kademuur richting de Laakhaven ten behoeve van bomen genuanceerd. Ten onrechte werd het beeld gewekt dat de extra ruimte alleen benodigd is voor bomen. Ten slotte zijn de diverse genoemde beleidsdocumenten genoemd en beschreven in het achtergrondrapport Water behorend bij het MER Neherkade.

Het achtergrondrapport water en de hoofdtekst van het thema water in het MER Neherkade zijn aangepast naar aanleiding van de geplaatste opmerkingen van het Hoogheemraadschap. Alle voorgestelde wijzigingen en/of toevoegingen hebben hierbij een plaats gekregen.

Voorstel

Opname van de geaccordeerde situatie tekening van de leggerwijziging van het Hoogheemraadschap als bijlage bij de regels in het bestemmingsplan met een verwijzing hiernaar in de planregels.

In de dubbelbestemming WS - WK wordt vervolgens nog een (aanvullende) bepaling opgenomen dat (water) vergunning verlening tot gedeeltelijke demping van de Neherkade mogelijk is indien:

  • a. medewerking wordt verleend aan een benodigde leggerwijziging procedure Bijlage 2 Leggerwijziging en ligging waterleiding voor de Neherkade;
  • b. de werkzaamheden voor de aanleg van één of meerdere waterbergingen ter compensatie van de verbreding van de Neherkade in het plangebied Binckhorst zijn aangevangen.

6. Dunea

Naar aanleiding van uw bovenvermelde brief, waarin u de ter inzage ligging bekend maakt van het concept van het ontwerpbestemmingsplan Neherkade delen wij u het volgende mee.

Binnen het plangebied Neherkade heeft ons bedrijf belangrijke bedrijfsmiddelen in eigendom en beheer, te weten een reinwaterberging, drinkwatertransportleidingen en hoofdleidingen.

Voor het realiseren van de versterking van de onsluitingsstructuur Den Haag, waarvan de voorgenomen wegreconstructie van het traject Mercuriusweg – Neherkade onderdeel uitmaakt, dient een groot deel van de drinkwatertransportleiding te worden verlegd.

Ter voorbereiding van deze aanzienlijke leidingreconstructie is Dunea in overleg met het ingenieursbureau van Den Haag.

Om de ligging- en leveringzekerheid voor de toekomst te borgen vragen wij voornoemde bedrijfsmiddelen, inclusief de nieuwe tracés van de te verleggen leidingen, met een gepaste bestemming op te nemen in het nieuwe (ontwerp)bestemmingsplan Neherkade

Reactie

In tegenstelling tot bijvoorbeeld buisleidingen wordt de ligging van een (hoofd) waterleiding in het bestemmingsplan niet door bestaande wetgeving beschermd. In het vigerende bestemmingsplan bestemmingsplan Laakwijk - Schipperskwartier (vastgesteld d.d. 9 juli 2009, nr. 87 en onherroepelijk naar Uitspraak Raad van State d.d. 7 juli 2010) is de ligging van deze leiding niet weergegeven op de verbeelding en opgenomen in de regels.

Voorstel

In de toelichting wordt in paragraaf 2.3.8 Kabels en Leidingen aandacht besteed aan de ligging van een (hoofd)waterleiding en in de bjilage van de toelichting (bijlage 3) wordt de ligging van de waterleiding toegevoegd.

In de regels is in artikel Verkeer – Hoofdverkeersweg in lid 1 onder n explicitiet de aanwezigheid van een reinwaterberging, drinkwatertransportleidingen en hoofdleidingen opgenomen.

12. TenneT

Met de brief van 22 november 2012, kenmerk DSO_SO/2013.12 van uw Dienst Stedelijke Ontwikkeling,

Ontvingen wij in het kader van artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening, de kennisgeving van de terinzagelegging van het concept van het ontwerp-bestemmingsplan Neherkade.

Aan de gegevens op de website www.ruimtelijkeplannen.nl ontlenen wij dat in dit plangebied geen eigendommen van ons bedrijf zijn betrokken.

Wij danken u voor het toezenden van de kennisgeving.

Reactie

De reactie van TenneT wordt voor kennisgeving aangenomen.

14. Het bestuur van de Fietsersbond enfb

Betreft: Zienswijze op het Startdocument MERNeherkade d.d. 19 augustus 2010 van bureau TAUW in opdracht van de gemeente Den Haag

Het voorstel gaat uit van een verbetering van het autoverkeer op de Neherkade.

Daarbij wordt het voor fietsers vrijwel onmogelijk gemaakt nog gebruik te maken van deze weg.

Vooral fietsers van Den Haag - Zuidwest richting Binckhorst wordt een goede, aangename en snelle verbinding vrijwel onmogelijk gemaakt.

 

De Fietsersbond stelt dan ook voor om dit gemis te compenseren door de (fietsroute)route langs de Laak te verbeteren.

De Fietsersbond hoopt en verwacht dat de fietsroute LAAK betrokken wordt bij de verdere uitwerking van het ontwerpplan Neherkade

Reactie

In een zienswijze op het Startdocument MER Neherkade heeft de Fietsersbond voorgesteld om het gemis van de Neherkade als fietsroute te compenseren door de (fiets)route langs de Laak te verbeteren. Omdat fietsen op de Neherkade in de huidige situatie gevaarlijk is en in de nieuwe situatie niet meer toegestaan wordt, is de scope van het project uitgebreid met het verbeteren van de bestaande fietsverbinding in de Laakzone. In de Laakzone liggen aan de zijde van de Laakweg al grotendeels vrijliggende fietspaden, maar voor de ontbrekende en de onveilige gedeeltes wordt de fietsroute verbeterd.

Ontwerp tussen Slachthuislaan en Slachthuisstraat

In het gedeelte van de Laakzone tussen de Slachthuisstraat en Slachthuislaan zijn de groenstroken te smal voor een vrijliggend fietspad. Het voornemen is om van de rustige woonstraat (30 kilometer per uur) een zogenaamde fietsstraat te maken. Binnen het regiem van een fietsstraat is de automobilist ondergeschikt aan de fietser. Het huidige profiel van de woonstraat blijft intact. Voor autoverkeer wordt de straat ingericht als éénrichtingsverkeer, voor fietsers geldt tweerichtingsverkeer. Door deze nieuwe inrichting lijkt de straat op een fietspad en zal minder autoverkeer aantrekken.

Ontwerp tussen Slachthuisstraat en Rijswijkseweg

Tussen de Slachthuisstraat en de Rijswijkseweg is de huidige fietsroute ontoereikend. Met name het gedeelte tussen de 1e Laakdwarsweg en de Rijswijkseweg is zeer onveilig, waar op een zeer smalle 30 kilometer per uur weg, tegen de richting van het autoverkeer zeer dicht langs de trambaan, gefietst moet worden. Er wordt over dit hele gedeelte een nieuw vrijliggend fietspad aangelegd in de rand van de groenstrook. Ter compensatie van het ecologisch groen wordt de verharde trambaan vergroend en wordt de huidige groenstrook heringericht.

Bestemmingsplan

Deze wijziging van het Schetsontwerp is door de gemeenteraad op 8 september 2011 vastgesteld. In het vigerende bestemmingsplan Laakwijk - Schipperskwartier uit 2007 is het reeds bij recht mogelijk een (recreatief) fietspad aan te leggen. Dit betekent dat voor de realisatie en optimalisatie van het fietspad langs de Laak geen bestemmingsplanwijziging noodzakeiljk is. Vandaar dat dit fietspad niet opgenomen is in dit bestemmingsplan Neherkade.