direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan
Plan: Neherkade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

De gemeente werkt aan een duurzame en betrouwbare verbetering van de bereikbaarheid van de Den Haag zowel voor de auto, de fiets als het openbaar vervoer. Den Haag kiest ervoor het doorgaande autoverkeer te concentreren op een beperkt aantal goed ingepaste stedelijke en regionale hoofdwegen. Op deze wegen moet de doorstroming optimaal zijn, zodat de belangrijkste bestemmingen goed bereikbaar zijn. De autobereikbaarheid van de toplocaties voor werkgelegenheid en de stedelijke voorzieningen in de Centrale Zone en in de Internationale zone, heeft prioriteit. In het openbaar vervoer wordt fors geïnvesteerd om een belangrijk deel van de mobiliteitsgroei in de komende decennia op te vangen. Het op orde brengen van het fietsnetwerk en stallingvoorzieningen zijn speerpunten in het fietsbeleid.

Met de aanleg van de Rotterdamsebaan, een nieuwe 4-baans weg die gepland is tussen knooppunt Ypenburg en de Haagse Centrumring, wordt een evenwichtigere verdeling en een betere verkeersafwikkeling bereikt voor het autoverkeer vanuit de regio naar Den Haag en de Centrale Zone. De ontsluitingstructuur van Den Haag wordt hiermee versterkt.

Vanaf de kruising van de Rotterdamsebaan met de Mercuriusweg/Binckhorstlaan wordt het verkeer verdeeld over de Centrumring, linksaf naar de Mercuriusweg - Neherkade en rechtdoor richting Binckhorstlaan - Koningstunnel. De Neherkade krijgt een belangrijke functie voor het verkeer vanaf de Rotterdamsebaan, in zuidwestelijke richting van de stad. Daarom is de Neherkade in de Haagse Nota Mobiliteit aangewezen als stedelijke hoofdweg.

De Neherkade is onderdeel van de Centrumring en daarmee van belang voor de ontsluiting van het westelijk deel van de binnenstad en de omliggende gebieden. Vanwege de autonome groei van het autoverkeer, de duidelijker hiërarchie in de wegenstructuur en de komst van de Rotterdamsebaan moet de Neherkade door het aanleggen van een ongelijkvloerse kruising en herinrichting een betere doorstroming en grotere capaciteit krijgen, waarbij tevens problemen met de luchtkwaliteit worden voorkomen.

Door de gewenste en verwachte groei van het openbaar vervoer zullen er meer trams via de kruising van het Leeghwaterplein en de Slachthuisstraat met de Neherkade gaan rijden. Maatregelen zijn nodig om de doorstroming van het tramverkeer en het autoverkeer te garanderen.

Het verbeteren van de luchtkwaliteit is een belangrijke tweede hoofddoelstelling naast de hierboven genoemde hoofddoelstelling het verbeteren van de verkeersafwikkeling. Na de uitvoering van de aanpassingen aan de Neherkade moet er weer voldaan worden aan de eisen t.a.v. de luchtkwaliteit