direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: RandstadRail (HSE)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0241ZRRHSE-50VA

2.2 Bestaande situatie

2.2.1 Ruimtelijke hoofdstructuur en verbindingen

Den Haag Centraal Station is een compact kopstation met treinen op maaiveld en trams en bussen op een hoger gelegen niveau. In de Rijnstraat bevinden zich eveneens trams op maaiveldniveau. Het station wordt momenteel grondig verbouwd om rekening te houden met de eisen van de toekomst: het aantal kantoren wordt uitgebreid, de winkels worden gemoderniseerd en er worden woningen toegevoegd.

Ten zuiden van het Centraal Station ligt een groot spoorwegemplacement van ProRail. De sporen 11 en 12 worden momenteel gebruikt als begin- en eindpunt van de Erasmuslijn van Randstadrail, die Den Haag met Rotterdam verbindt. In 2011 maakten gemiddeld 10.000 reizigers per dag gebruik van de lijn, na realisatie van het volledige traject zal dat aantal naar verwachting verdubbelen.

Aan de oostzijde van het plangebied is de wijk Bezuidenhout gelegen. De buurt Bezuidenhout-West grenst direct aan het plangebied. Dit gebied bestaat grotendeels uit woningen. Ten oosten van Bezuidenhout-West en de Utrechtsebaan is het Beaxtrixkwartier gelegen. Dit gebied heeft een hoogstedelijk karakter en bestaat voornamelijk uit kantoren.

2.2.2 Groen

In het plangebied komen geen groepstructuren van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur voor. De bomenlaan net buiten het plangebied langs het Schenkviaduct aan de Schenkkade maakt deel uit van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. In het plangebied komen volgens de 'Lijst monumentale bomen in Den Haag 2006' geen monumentale bomen voor.

2.2.3 Water en bodem

Het plangebied is gelegen in bestaand stedelijk gebied, dat deel uitmaakt van het boezemgebied 'Den Haag Centrum'. Het kustgebied, waartoe Den Haag behoort, bestaat uit strandwallen (oude duinen). Deze strandwallen liggen parallel aan de kust en hebben een hoogte van NAP + 1 tot 4 meter. Tussen de strandwallen liggen lagere delen, veelal opgevuld met slecht waterdoorlatend veen. Het Centrumgebied, waar het plangebied deel van uitmaakt, ligt deels op een strandwal en deels op veengrond, met daarop vaak nog een toplaag van stuifzand en ophoogmateriaal. Het plangebied ligt op één van de veengrondlagen. Het deelgebied Centrum ligt globaal op NAP + 0,5 meter.

Er bevinden zich geen open waterpartijen in de wijk. Net ten zuiden van het bestemmingsplangebied (Schenkviaduct) ligt een boezemkade. Daarnaast ligt binnen het plangebied een rioolpersleiding.

2.2.4 Cultuurhistorie en archeologie

Het plangebied is volgens de Nieuwe Geologische kaart van Den Haag en Rijswijk gelegen in een brede, laaggelegen strandvlakte. Strandvlaktes zijn de gebieden tussen de strandwallen in, waar de omstandigheden altijd vrij nat bleven. Deze strandvlakte was zo laaggelegen dat zich bij overstromingen in het derde millennium voor Christus in gedeelten van het plangebied klei heeft afgezet. Daarna heeft zich daarop gedurende vele eeuwen veen gevormd.

Archeologische vondsten uit het bestemmingsplangebied zijn niet bekend. Dat lijkt te maken te hebben met de boven geschetste geologische omstandigheden. De drassigheid van het gebied heeft er voor zover bekend voor gezorgd dat zich hier in de pre- en vroeghistorische periode geen mensen hebben gevestigd.

Vanaf de vijftiende eeuw maakte het deel uit van de Bezuidenhoutse- of Veenpolder. Vanaf die tijd deed het gebied dienst als weidegebied. Dat bleef zo tot ver in de negentiende eeuw. Tot die tijd heeft het gebied geen bebouwing gekend.

Het plangebied maakt geen deel uit van een beschermd stadsgezicht. Ook zijn er geen monumentale gebouwen aanwezig die zijn opgenomen in het register als bedoeld in artikel 6 van de Monumentenwet 1988. Ook is er geen waardevolle bebouwing aanwezig.