direct naar inhoud van 5.3 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Scheveningen Badplaats
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0240DSchevBadpl-50VA

5.3 Nieuwe ontwikkelingen

Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan Scheveningen- Badplaats (1975) en de wijzigingen daarop zijn er diverse gebouwen gebouwd, waarvan een aantal met een vrijstellingsprocedure (de vroegere artikel 19-procedure uit de WRO). Deze gebouwen, met bijbehorende rooilijnen en bouwhoogtes, zijn opgenomen in dit bestemmingsplan.

Daarnaast zijn er enkele ontwikkelingen die voortkomen uit het masterplan Scheveningen-kust. Alleen ontwikkelingen die binnen de komende 10 jaar zeker zijn te verwachten en die passen in het masterplan zijn opgenomen in dit bestemmingsplan. Er zijn ook een paar ontwikkelingen die niet in het masterplan voorkomen, maar wel zijn te verwachten binnen de komende 10 jaar. Deze ontwikkelingen zijn opgenomen voorzover de gemeente hier haar goedkeuring aan heeft verleend.

Hieronder wordt per ontwikkeling aangegeven hoe deze is verwerkt in het bestemmingsplan.

    • 1. Het verruimen van de bestemming van (leegstaande) kantoren. In het plangebied zijn drie kantoorgebouwen te vinden: op de kop van het Da Vinci-complex (Zwolsestraat 17, zie onder 3) en twee panden aan de Gevers Deynootweg (Arcadis op de nummers 75-93 en aan de overzijde BOD op nummers 128g-130a). De bestemming van het pand in het Da Vinci-complex was al vrij ruim en wordt verder verruimd, de bestemming van de twee panden aan de Gevers Deynootweg wordt gewijzigd in Gemengd-2;
    • 2. Oscar's: De uitbreiding van het paviljoen aan de Gevers Deynootweg 205 tot een accommodatie voor horeca en congres met een ondergrondse parkeergarage zal worden meegenomen in dit bestemmingsplan;
    • 3. Da Vinci-complex/Zwolsestraat 17: Aan de Zwolsestraat bevindt zich een halfronde uitbouw als onderdeel van het DaVinci-complex. Oorspronkelijk was het gebouw in gebruik als kantoor. Voor dit kantoor is op 13 september 2012 een omgevingsvergunning verleend voor het wijzigen van het kantoor naar hotel. Op 27 juni 2013 is een gewijzigde omgevingsvergunning voor het hotel verleend.

Remise Harstenhoekweg

Vanwege de overgang naar een breder spoor zal de HTM de tramremise aan de Harstenhoekweg moeten aanpassen of anders extra opstelsporen aanleggen aan het Zwarte Pad. Op het moment van ter inzage legging van het bestemmingsplan was er nog geen duidelijkheid over de remise. Daarom is voor de bestaande remise alleen de huidige situatie in het bestemmingsplan opgenomen.

Zeekant / Strandweg

Voor de strook tussen de Zeekant en de Strandweg (de Noordboulevard) is eind 2012 een beginselplan ingediend voor een gemengd gebouw met ruim 500 parkeerplaatsen, twee mogelijke attracties, detailhandel en commerciƫle ruimten. Dit beginselplan was op het moment van ter inzage legging nog niet goedgekeurd en daardoor te onzeker om op te nemen in dit bestemmingsplan.

Keerlus Zwarte Pad

Voor de keerlus van de trams aan het Zwarte Pad zijn meerdere scenario's onderzocht. Op het moment van ter inzage legging van dit bestemmingsplan was nog niet duidelijk welk scenario mogelijk zou worden uitgevoerd. Daarom is alleen de huidige situatie in het bestemmingsplan opgenomen.

Pavillon Riche

Voor de hoek Harstenhoekweg - Badhuisweg - Utrechtsestraat is in juli 2012 een beginselplan aangevraagd. Dit beginselplan is nooit in behandeling genomen omdat een aantal indieningsvereisten nog ontbreken. Het plan is daarom niet opgenomen in dit bestemmingsplan.

Pier

Na het faillissement van de pier begin 2013 is nog niet duidelijk wat er met de pier zal gebeuren. In de regels van dit bestemmingsplan is daarom de bestaande regeling uit het vigerende bestemmingsplan overgenomen. Ten behoeve van de veiling van de pier zijn er 3 mogelijkheden aangegeven voor de toekomst van de pier:

  • 1. Ontwikkelen binnen de kaders van het vigerende bestemmingsplan;
  • 2. Ontwikkelen binnen de kaders van het door de gemeenteraad op 14 januari 2010 vastgestelde Masterplan Scheveningen-Kust;
  • 3. De gemeente is bereid te praten over voorstellen die de kaders van 1 en 2 overstijgen, mits deze voorstellen duidelijk een flinke verhoging van de attractiviteit voor de Pier opleveren en zichtbaar bijdragen aan een grotere (toeristische) aantrekkingskracht van Scheveningen-Bad.

Het zogenaamde "stalen eiland" aan de pier is niet bij recht opgenomen in dit bestemmingsplan. Op basis van afspraken met de toenmalige eigenaar Van der Valk uit 1998 is besloten het stalen eiland te slopen. Het stalen eiland is - in tegenstelling tot de rest van de pier - in de 2e herziening van het bestemmingsplan Scheveningen-Badplaats niet meegenomen. Het is echter nog niet wegbestemd omdat het buiten de plangrens van deze herziening valt. In dit bestemmingsplan is het stalen eiland niet opgenomen.