Plan: | Smidsplein e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0239ESmidsplein-50VA |
Aan de noordzijde van het Korte Voorhout staan nu drie gebouwen vrijwel in één rooilijn: het Axa-gebouw, de Franse ambassade en de Amerikaanse ambassade. De Amerikaanse ambassade vormt de kop van het gesloten bouwblok tussen de Lange Voorhout en het Smidswater. Het Axa-gebouw en de Franse ambassade vormen de 'kop' van het bouwblok tussen de Koninginnegracht en de Nieuwe Uitleg. Door de aanwezigheid van de gracht, de Gietkom, is er geen directe afsluiting van het bouwblok: deze gebouwen hebben een alzijdige oriëntatie. Al deze gebouwen hebben een bouwhoogte van circa 15 meter. Aan de overzijde staat het ministerie van Financiën met een bouwhoogte van circa 21 meter.
Het plangebied maakt deel uit van het Rijksbeschermd Stadsgezicht Centrum Dit is deels op 5 juli 1971 door de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en deels op 4 juli 1994 door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu als Rijksbeschermd stadsgezicht aangewezen. Doel van de aanwijzing is om de karakteristieke, met de historische ontwikkeling samenhangende, structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als zwaarwegend belang bij de verdere ontwikkelingen binnen het gebied. Dit bestemmingsplan voorziet in de bescherming van de belangen waarop de aanwijzing doelt. De nieuwbouw voor de Hoge Raad past binnen de aanwijzing. De aanwijzing van 4 juli 1994 is opgenomen in Bijlage 1 bij de regels en de toelichting op het besluit in Bijlage 2 bij de regels.
Het plangebied omvat drie wegvakken en kent geen doorgaande routes voor het autoverkeer.
Het plangebied wordt aan één zijde omsloten door een hoofdroute voor zowel het autoverkeer, de fiets en het openbaar vervoer, namelijk de route Koningskade. De Koningskade maakt onderdeel uit van de Centrumring voor het autoverkeer en is onderdeel van het hoofdroutenet voor de fiets.
Aan de zuidoostzijde wordt het plangebied omsloten door het Korte Voorhout. Het Korte Voorhout is onderdeel van één van de parkeerroutes in de binnenstad en is, na de invoering van het Verkeerscirculatieplan, nog slechts in hoofdzaak door bestemmingverkeer in gebruik.
De bestemming verblijfsstraat is gegeven aan het Smidsplein, waar autoverkeer weliswaar mogelijk is, maar het verblijfskarakter overheerst.
Het plangebied wordt goed ontsloten door openbaar vervoer. Op de Prinsessegracht rijden de tramlijnen 8 en 9 en deze hebben een halte in het plangebied. Via het Korte Voorhout rijden de tramlijn 10, 16 en 17 en deze hebben ook een halte ter hoogte van het plangebied.
Het plangebied telt slechts enkele parkeerplaatsen op straat, namelijk een aantal parkeerplaatsen langs de Prinsessegacht en op het Smidsplein (gereserveerde plaatsen). Voor de parkeerplaatsen op straat geldt een betaaldparkerenregime; bewoners en bedrijven kunnen een parkeervergunning aanvragen. De parkeerdruk in dit gebied is hoog.
De bestaande complexen in het plangebied hebben reeds een (gebouwde) parkeervoorziening voor eigen gebruik.
Het Korte Voorhout is van oorsprong een voorname, groene entree van Den Haag die zorgde voor een vanzelfsprekende, geleidelijke, overgang naar de Haagse binnenstad. Deze voornaamheid uit zich nog steeds in het aanwezige profiel van de openbare ruimte met veel groen. Er zijn hier van oudsher vele (overheids-) kantoorfuncties en culturele instellingen gevestigd. De uitstraling van de huidige bebouwing binnen het plangebied draagt echter nu niet bij aan deze zo gewenste voornaamheid en goede overgang naar de binnenstad.
Direct achter het AXA-gebouw en de Franse Ambassade is de Gietkom gelegen. Evenals het Smidswater is de Gietkom ongeveer 400 jaar geleden gegraven. De Gietkom is de kortste gracht van Den Haag. De naam is ontleend aan de vroeger in de nabijheid gelegen en in de Tweede Wereldoorlog verwoestte 17e eeuwse Kanongieterij van Den Haag. Bijzonder is dat de Gietkom geen kades of oevers heeft. Aan beide lange zijdes staan gebouwen.
Op en in de directe omgeving van het plangebied hebben vroeger enkele bedrijven met bodembedreigende activiteiten hun vestiging gehad. Het ging daarbij om een drukkerij, een fotografisch bedrijf en een kolenopslag. Voor zover bekend zijn er geen ondergrondse olietanks in het plangebied aanwezig.
Ter plaatse van het plangebied zijn (nog) geen verkennende bodemonderzoeken uitgevoerd en zijn er geen gevallen van ernstige bodemverontreiniging bekend. Hiervan is sprake bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3 grondwater (bodemvolume).
Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Den Haag blijkt dat het plangebied is gelegen in bodemkwaliteitszone 3. De grond (0-2,0 m-maaiveld) in bodemkwaliteitszone 3 is gemiddeld matig verontreinigd met lood, zink en PAK (teerachtige stoffen) en licht verontreinigd met cadmium, koper en kwik. Het gebied kan derhalve geheel als verdacht worden aangemerkt. In het gebied is geen grondverzet mogelijk op basis van de bodemkwaliteitskaart.
Indien in het plangebied waar herinrichting en/of nieuwbouw plaatsvindt, zal bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en eventueel gesaneerd moeten worden. Momenteel is men is voornemens om in het plangebied de bestaande bebouwing te slopen ten behoeve van nieuwbouw voor de Hoge Raad. Voor deze sloop- en bouwplannen zal bodemonderzoek worden uitgevoerd en eventueel, afhankelijk van de uitkomsten, gesaneerd moeten worden.
Op de gemeentelijke Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart (AWVK) valt het gehele plangebied binnen de zone met een archeologische verwachting. In de eerste plaats is deze toegekend vanwege de ligging o p de grens van de historische stadskern. Deze kan omschreven worden als één grote vindplaats van archeologische sporen en restanten van de oorsprong en ontwikkeling van de middeleeuwse nederzetting Die Haeghe. Binnen het plangebied worden dan ook sporen en resten verwacht van stedelijke infrastructuur, bewoning en grondgebruik uit Middeleeuwen en Nieuwe tijd.
Ten tweede ligt het plangebied volgens de Nieuwe geologische kaart van Den Haag en Rijswijk op een van de strandwallen van de Haagse kustregio, direct aan de overgang naar de strandvlakte. Dit landschap werd vanaf de prehistorie al gebruikt door de mens. De strandwallen waren namelijk uiterst geschikt voor bewoning, vanwege de hogere positie in het landschap. De lagere delen van de duinen en de strandvlaktes werden daarbij benut als jaag- en voedselverzamelgebieden en/of landbouwgronden. Vrij snel na hun ontstaan werden de strandwallen dan ook in gebruik genomen. Dat betekent dat in het plangebied sporen en resten aanwezig kunnen zijn van nederzettingen, grafvelden of akkers vanaf de bronstijd (2000-800 v. Chr.) tot ver in de vroeghistorische periode.
De archeologische verwachting van het plangebied wordt onderbouwd door drie vindplaatsen in de onmiddellijke nabijheid, waar sporen zijn gedocumenteerd van prehistorisch landgebruik (Bronstijd, en mogelijk IJzertijd/Romeinse tijd) maar ook van bewoning uit de late middeleeuwen/nieuwe tijd (muurwerk, beerputten, e.d.).
In Bijlage 3 bij de toelichting is het gemeentelijke Bureauonderzoek archeologische waarden uit maart 2010 opgenomen.