direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de regels
Plan: Loosduinsekade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0228BLoosduinsek-70OH

5.3 Toelichting op de regels

5.3.1 Inleiding

Het bestemmingsplan bestaat uit een plankaart, regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de kaart en de regels.

De regels zijn als volgt ingedeeld:

  • a. Inleidende regels. De Inleidende regels (artikel 1 en 2) lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.
  • b. Bestemmingsregels. De bestemmingsregels (artikel 3 tot en met 8) bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de bestemming en bouwregels. Als specifiek voor een bestemming een ontheffingsbevoegdheid geldt, is deze in het betreffende artikel opgenomen.
  • c. Algemene regels. De algemene regels (artikel 9 tot en met 13) bevatten voor alle bestemmingen geldende bepalingen: algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene ontheffingsregels en algemene procedureregels.
  • d. Overgangs- en slotregels. Het overgangsrecht is opgenomen in artikel 14, de slotregel in artikel 15.
5.3.2 Inleidende regels

In artikel 1 worden belangrijke begrippen die in het plan voorkomen, nader gedefinieerd. In artikel 2 is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid.

5.3.3 Bestemmingsregels

Artikel 3 Groen

Groen is niet alleen bestemd voor grasvelden, gazons, beplanting, maar ook voor verharde speelvelden, speeltoestellen, paden en wegen. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde tot een hoogte van 6 meter toegestaan.

Artikel 4 Maatschappelijk

In het plangebied bevindt zich een gebouw van Stichting Bazart, waar bewoners uit de wijken Leyenburg en Rustenburg-Oostbroek terecht kunnen voor diverse maatschappelijke/welzijnsactiviteiten. Deze functie is bestemd met de bestemming Maatschappelijk, waarin als bestemmingsomschrijving onder andere 'welzijnsvoorzieningen' is opgenomen. Naar aanleiding van een door het college gegrond verklaarde zienswijze in het kader van bestemmingsplan Leyenburg, is het bouwvlak op de plankaart vergroot. Gebouwen mogen worden opgericht binnen het bouwvlak dat op de plankaart is aangegeven. De hoogte mag niet meer bedragen dan op de plankaart is aangegeven.

Artikel 5 Verkeer - Hoofdverkeersweg

In het plangebied zijn de Loosduinsekade en de Volendamlaan bestemd als Verkeer - Hoofdverkeersweg. Naast rijbanen voor gemotoriseerd verkeer zijn bus- en trambanen en voet- en fietspaden, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer, toegestaan.

Artikel 6 Leiding

Binnen het plangebied is een rioolpersleiding gelegen. Deze leiding, die in het openbaar gebied ligt, wordt middels een dubbelbestemming beschermd.

Artikel 7 Waarde - Archeologie

In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd door middel van een dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Daarnaast zijn er bouwregels gesteld, die in het kader van het bouwen van bouwwerken met grondroering van toepassing zijn. Ten slotte is er een aanlegvergunningsstelsel opgenomen voor het verrichten van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden in dit gebied.

Artikel 8 Waterstaat-Waterkering

Binnen het plangebied is ter plaatse van de Loosduinsekade een waterkering gelegen. Deze waterkering, die op de plankaart is weergegeven, wordt middels een dubbelbestemming beschermd.

5.3.4 Algemene regels

De artikelen 9 tot en met 13 bevatten de algemene regels van het bestemmingsplan. Zo zijn in deze artikelen de algemene bouw- en gebruiksmogelijkheden opgenomen. Ook is de toe te passen procedure voor een ontheffing geregeld. Deze regels gelden voor het hele plangebied.

5.3.5 Overgangs- en slotregel

Artikel 14 Overgangsrecht

De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Artikel 15 Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Loosduinsekade'