direct naar inhoud van 5.2 Verantwoording van bestemmingen
Plan: Loosduinsekade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0228BLoosduinsek-70OH

5.2 Verantwoording van bestemmingen

Zoals al werd aangegeven heeft het bestemmingsplan als eerste doel om de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch zodanig te regelen, dat deze wat betreft functie, bouwvorm, ligging en afmetingen in een goede ruimtelijke ordening worden ondergebracht.

In eerste instantie worden aan de hand van de bestaande situatie de bestemmingen afgewogen. Als leidraad of als toetsingskader dienen het beleidskader en de milieukwaliteitseisen.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
De Structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen.   De bebouwing aan de Loosduinsekade komt, op basis van de Structuurvisie, in principe in aanmerking voor bouwvolumes in vijf lagen. Binnen het plangebied vallen geen woningen, waardoor de vijflagen ambitie op dit bestemmingsplan niet aan de orde is.  
Openbare ruimte  
De Kadernota Openbare Ruimte Den Haag (2004) onderscheidt op stedelijk niveau een aantal gebieden en locaties die op bijzondere wijze bijdragen aan de ruimtelijke identiteit. Deze identiteitsdragers moeten zorgvuldig worden gekoesterd en versterkt.   De Loosduinsekade maakt onderdeel uit van de Lange Lijn 'De Loosduinse As'. Het bestemmingsplan Loosduinsekade heeft een consoliderend karakter. De gronden worden conform de bestaande situatie bestemd.  
Verkeer  
Het Verkeersplan (zie paragraaf 2.1) hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied tenslotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie   De rangorde die in het beleid is verwoord is bij de aanwijzing van de bestemmingen gehanteerd. De Loosduinsekade en Volendamlaan zijn stedelijke hoofdwegen met een duidelijke stroomfunctie en zijn daarom bestemd als Verkeer - Hoofdverkeersweg.  
Het beleid streeft naar stelsel van verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen.   Het in de bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg opgenomen bestaande wegennet staat verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen toe.  
Het beleid streeft naar een hoofdroutenetwerk voor de fiets   De Loosduinsekade en Volendamlaan maken deel uit van dit netwerk en zijn bestemd als Verkeer - Hoofdverkeersweg. De bestemmingsomschrijving (artikel 5.1) en regels (artikel 5.2) staan de aanleg van een hoofdroutenetwerk voor de fiets en het gebruik als zodanig, toe.  
Welzijn en spelen  
Ten aanzien van het plangebied is de inzet gericht op handhaving van bestaande welzijnsvoorzieningen en, waar dat inpasbaar is, potenties te bieden voor nieuwe voorzieningen.   Het gebouw van stichting Bazart is bestemd als Maatschappelijk. Door het opnemen van de brede doeleindenomschrijving binnen de bestemming is het mogelijk het pand te gebruiken voor verschillende maatschappelijke activiteiten.  
Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in juni 2005 zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente ten aanzien van de spreiding en huisvesting van de kinderopvang beperkt.   Door kinderopvang in de bestemmingen Maatschappelijk uitdrukkelijk mogelijk te maken, ondersteunt de gemeente de realisatiemogelijkheden van kinderopvang.  
Speelbeleid   Het plangebied maakt deel uit van de wijk Leyenburg, dat een bestaand woongebied is. Speelvoorzieningen zijn opgenomen als doeleind in de bestemming Groen.  
Groenvoorzieningen  
Flora- en Faunawet   Aangezien het hier een conserverend bestemmingsplan betreft, gericht op het beschermen van bestaande kwaliteiten en kenmerken, wordt verwacht dat de voorschriften uit de Flora- en Faunawet niet worden overtreden. Er is dan ook geen aanleiding voor nader onderzoek. Indien toch ruimtelijke ontwikkelingen gepland worden, dient onderzoek plaats te vinden naar de effecten op beschermde soorten en dient zonodig ontheffing aangevraagd te worden.  
Water  
De Loosduinsekade maakt deel uit van de waterkering langs de Loosduinsevaart. Conform het provinciale beleid dienen waterkeringen in bestemmingsplannen te worden opgenomen   Ter plaatse van de waterkering is een dubbelbestemming Waterstaat-Waterkering op de plankaart opgenomen. Overeenkomstig het advies van het Hoogheemraadschap van Delfland is uitsluitend de kernzone van de waterkering op de plankaart opgenomen. De bescherming van zowel de kernzone als beschermingszone vindt tevens plaats via de Keur van het Hoogheemraadschap. In artikel 8 zijn regels opgenomen waarmee voorkomen wordt dat de waterstaatkundige belangen worden aangetast door het opnemen een verbod op het bouwen van bouwwerken ter plaatse van de waterkering. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan ontheffing verlenen mits dit geen afbreuk doet aan het behoud en de bescherming van de waterstaatkundige belangen en hieromtrent een keurvergunning is verleend, dan wel vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de waterbeheerder.  
Archeologie  
De Wet op de Archeologische
Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging
van bestaande bestemmingsplannen met de
archeologische waarden rekening te houden
(zie paragraaf 4.8). Bestemmingsplannen
moeten een juridische regeling bevatten die
voldoende bescherming biedt tegen
werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.  
De archeologische waarden worden in dit
bestemmingsplan beschermd: de bestemming
Waarde - Archeologie is gericht op behoud en
bescherming van deze waarden. Voor
bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn
aanvullende bouwregels gesteld; voor
werkzaamheden, geen bouwwerken zijnde, die de
grond roeren geldt een aanlegvergunningsstelsel.