Plan: | Beatrixkwartier (Monarch) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0220GBezuidenBea-50VA |
Het plangebied is gelegen in het Beatrixkwartier in de wijk Bezuidenhout. Dit gebied kenmerkt zich door hoogbouw en de strategische ligging nabij Centraal Station en snelweg en heeft enkele indrukwekkende kantoorgebouwen zoals het Centre Court, het Prinsenhof, de Haagsche Poort en de Haagse Zwaan. In het gebied zijn enkele grote Nederlandse organisaties gehuisvest, zoals Siemens Nederland, PostNL en ING Real Estate.
De centrale as van het Beatrixkwartier en één van de grenzen van het plangebied wordt gevormd door de Prinses Beatrixlaan. Deze licht gebogen boulevard heeft een breedte van circa 45 meter en wordt gekenmerkt door twee keer twee rijbanen, begrensd door drie bomenrijen met daarnaast brede trottoirs. Boven de boulevard is het viaduct van Randstadrail gelegen, ook wel bekend als het 'Netkousviaduct'.
Een andere grote infrastructurele verbinding die het Beatrixkwartier doorsnijdt is de Utrechtsebaan. Ook deze infrastructurele verbinding vormt één van de plangrenzen. Ter hoogte van het plangebied bevindt de Utrechtsebaan zich in een tunnelbak. Op verschillende plaatsen is de weg overbouwd door hoogbouw of infrastructurele verbindingen, zoals het Schenkviaduct en Prins Bernhardviaduct.
Het plangebied is direct bereikbaar vanaf de Utrechtsebaan via de op- en afritten bij de Schenkkade en bij de Juliana van Stolberglaan/Prins Clauslaan.
Openbaar Vervoer
Het plangebied bevindt zich op loopafstand van het station Den Haag Centraal. Daarnaast rijden RandstadRail lijn 3 en 4 via de Prinses Beatrixlaan (zie de hierna volgende uitsnede van de HTM-netwerk kaart van OV lijnen / 2012 (afbeelding 7)). Door deze lijnen heeft het plangebied directe verbindingen met Rotterdam en Zoetermeer. Ook diverse streekbussen stoppen nabij het plangebied.
Afbeelding 7: Openbaar vervoerlijnen in en rondom het plangebied
Fietsverkeer
In Bezuidenhout is het merendeel van de hoofdwegen voorzien van vrijliggende fietspaden. Rondom het plangebied is dat het geval voor de Prinses Beatrixlaan, de Juliana van Stolberglaan en Schenkkade. Dit betreffen hoofdverbindingen, waarbij de Prinses Beatrixlaan één van de belangrijkste verbindingen richting Voorburg vormt.
Parkeren
In het plangebied bevindt zich een ondergrondse parkeergarage, die ruimte biedt aan gebruikers van de bestaande kantoren in het plangebied. In het kader van het mobiliteitsbeleid is begin negentiger jaren van de vorige eeuw de regeling “betaald parkeren met parkeervergunning” ingevoerd om de parkeeroverlast van de vele aanwezige grote kantoren in Bezuidenhout te bestrijden. Deze regeling is in de loop van de tijd effectief gebleken. De regeling wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig aangepast indien daar aanleiding toe bestaat.
Nabij het plangebied, op ruim 500 meter, is het Haagse Bos gelegen. De groene zone langs de Schenk, op circa 250 meter van het plangebied, is onderdeel van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur en is inmiddels vanaf de Prinses Beatrixlaan tot aan de gemeentegrens bij Leidschendam - Voorburg geheel heringericht. In of rondom het plangebied bevindt zich geen structuurbepalend groen.
De belangrijkste watergang in Bezuidenhout is de Schenk, één van de oudste waterlopen van Den Haag. De Schenk verbindt het Haagse stadscentrum met de aan de noordoostzijde van Den Haag gelegen Duivenvoortse en Veenzijdse Polder. In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.
Het plangebied ligt in een deel van Den Haag dat vooral door natte afzettingen wordt gekarakteriseerd. De bodemopbouw bestaat voor het overgrote deel uit veen op klei en veen op zand. De kleilagen zijn enige duizenden jaren geleden afgezet tijdens overstromingen. De zandafzettingen zijn ontstaan aan de kustvlakte en betreffen lage strandruggen en flanken van strandwallen. De veenlagen tonen aan dat het na de overstromingen en afsluiting van de kustlijn ter plekke behoorlijk drassig bleef. In het plangebied valt daarom geen pre- of vroeghistorische archeologie te verwachten. De natte geologische condities hebben de verdere geschiedenis van het plangebied bepaald. Vanaf de middeleeuwen heeft het gebied voor het overgrote deel uitgemaakt van de Bezuidenhoutsepolder en als zodanig eeuwenlang dienst gedaan als weideland. Rond 1900 werd het plangebied ingericht als woongebied en raakte het plangebied geleidelijk bebouwd vanaf het spoortracé aan de westzijde.
Het plangebied bevat geen bekende archeologische waarden. Daarnaast is de verwachting op het aantreffen van nog onbekende archeologische waarden laag.
In het plangebied is een warmte-koude-opslag aanwezig. Voor het overige zijn er geen planologisch relevante kabels en leidingen gelegen.