Plan: | Benoordenhout - Internationaal Strafhof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0211GNdRndwgICC-70OH |
Nota Ruimte
De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. Het gaat om de inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030. Door deze nota tracht het kabinet bij te dragen aan een versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, de bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, de borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden, en de borging van de veiligheid. Het nationaal ruimtelijk beleid voor steden en netwerken richt zich op voldoende ruimte voor wonen, werken en mobiliteit en de daarbij behorende voorzieningen, groen, recreatie, sport en water. Om een eenzijdige samenstelling van de bevolking te voorkomen, stimuleert het rijk meer variatie in het woningaanbod.
Nieuwe bebouwing ten behoeve van de bundeling van verstedelijking en economische activiteiten dient grotendeels geconcentreerd tot stand te komen in bestaand bebouwd gebied. De ruimte die in het bestaande stedelijke gebied aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt. Het realiseren van diverse stedelijke voorzieningen in een bestaand stedelijk gebied past in dit streven. Het Rijksbeleid staat slim en zuinig ruimtegebruik voor en initieert duurzame stedelijke ontwikkeling om de druk op de ruimte en verrommeling van het landschap tegen te gaan.
Streekplan Zuid-Holland West
Op 19 februari 2003 hebben de Provinciale Staten van Zuid-Holland het Streekplan Zuid-Holland West vastgesteld (www.zuid-holland.nl). Met dit streekplan - dat een planhorizon tot 2015 heeft en sterk leunt op het gedachtegoed van de eerste drie PKB-delen (Planologische Kern Beslissing) van de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening Extra - wil de provincie de ontwikkeling van de Randstad tot groene Deltametropool ondersteunen. In het streekplan is ervoor gekozen het stedelijk ruimtebeslag met behulp van rode bebouwingscontouren te sturen. De rode contouren zijn getrokken rond bestaand stedelijk gebied. Met deze contouren wordt het gebied, waarbinnen de verstedelijkingsopgaven tot 2015 moet worden gerealiseerd, vastgelegd. Nieuwe woningbouw en bedrijfsvestiging dienen plaats te vinden binnen het stedelijke gebied en in de nabijheid van haltes van het (regionaal) openbaarvervoerssysteem.
Het verder concentreren van wonen en werken heeft een gunstig effect op het draagvlak voor stedelijke voorzieningen, op het terugdringen van automobiliteit ten gunste van langzaam verkeer en openbaar vervoer en kan een impuls zijn voor stedelijke vernieuwing, herstructurering en transformatie van verouderde stadswijken en bedrijventerreinen.
Op de plankaart van het streekplan Zuid-Holland West valt het plangebied Benoordenhout - Internationaal Strafhof hoofdzakelijk in de aanduiding 'Stads- en dorpsgebied'. Het gaat bij deze aanduiding om een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie wonen, waarin ook gebiedsdelen voorkomen met (soms grootschalige) kantoorconcentraties, winkelvoorzieningen, horeca en andere stedelijke voorzieningen.
Nota Regels voor Ruimte
In april 2005 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de Nota Regels voor Ruimte vastgesteld. De nota vormt samen met het hiervoor genoemde streekplan het belangrijkste instrument om de provinciale ruimtelijke belangen te beschermen. In de nota is verwoord waaraan gemeentelijke ruimtelijke plannen vanuit provinciaal oogpunt moeten voldoen om de gewenste bescherming te realiseren. Dit gebeurt aan de hand van de volgende thema's: economie, mobiliteit en samenleving, landelijk gebied, milieu, water en cultureel erfgoed. Deze thema's worden voor zover van toepassing in de volgende paragrafen apart behandeld.
Beleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010
De Flora- en faunawet is op 1 april 2002 in werking getreden en richt zich op de bescherming van in het wild levende planten en dieren. De soortenbescherming uit de Habitat- en Vogelrichtlijn zijn geïmplementeerd in de Flora- en faunawet. De wet bepaalt dat het verboden is beschermde planten te vernielen of te beschadigen en beschermde dieren te verontrusten, verwonden of doden. Ook mogen voortplantings- en vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde dieren niet verstoord of beschadigd worden. In februari 2005 is via een AMVB het ontheffingenbeleid van de Flora en faunawet aangepast. Naast bovengenoemde bepalingen is in de Flora- en faunawet ook de zorgplicht van belang. De zorgplicht houdt in dat een ieder voldoende zorg in acht neemt voor de in het wild levende planten en dieren, alsmede voor hun directe leefomgeving. Het is verplicht om handelen met nadelige gevolgen voor planten en dieren achterwege te laten voor zover dit redelijk is.
In het 'Provinciaal Beleidsplan Groen, Water en Milieu (2006) is de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur van belang. Hierin wordt het actief stimuleren van innovatieve combinaties van water met natuur- en recreatieontwikkeling en stedelijke functies belangrijk gevonden. De ecologische hoofdstructuur van Den Haag bestaat uit kerngebieden en verbindingszones. De kerngebieden zijn de grote groengebieden. De verbindingszones bestaan uit een aaneenschakeling van groene en blauwe objecten tussen kerngebieden.
De provincie Zuid-Holland wil samen met andere overheden en maatschappelijke organisaties een schone, veilige omgeving én voldoende natuur- en recreatiemogelijkheden realiseren. Ruimtelijke en economische ontwikkelingen kunnen botsen met een gezonde leefomgeving; luchtverontreiniging, geluidhinder en slechte waterkwaliteit zijn de bedreigingen. Infrastructuur heeft positieve economische effecten, maar kan negatieve invloed hebben op de omgevingskwaliteit en veiligheid. De infrastructuur veroorzaakt barrières in natuur, landschap en stad.
De provincie wil met het beleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010 deze problemen en ontwikkelingen het hoofd te bieden. Centraal in dit nieuwe plan staat het realiseren van een duurzame ontwikkeling: uitvoeren van de provinciale ambities op het gebied van natuur, water, rust, milieukwaliteit, gezondheid en veiligheid.
Regionaal Structuurplan Haaglanden (RSP)
Op 16 april 2008 heeft het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020 (hierna: RSP) vastgesteld. Het RSP is een integraal plan voor de ruimtelijke ontwikkeling van Haaglanden en het kader voor het regionale beleid op het gebied van milieu, groen, mobiliteit, wonen en economie en voor lokale plannen, zoals bestemmingsplannen. Het RSP kijkt naar 2020 (en soms 2030) en omvat de grote lijnen voor de ambities en ontwikkelingen op verschillende terreinen.
De ambitie van het Stadsgewest en de aangesloten gemeenten met het Regionaal Structuurplan is dat Haaglanden zich verder ontwikkelt als een regio van internationale allure, die een duurzame kwaliteit van leven biedt door een veilige, schone en aantrekkelijke leefomgeving en een sterke sociale structuur. Zo kan Haaglanden zich blijven ontwikkelen als één van de hoekstenen van een concurrerende Randstad, bijdragen aan een sterkere Zuidvleugel en aantrekkelijk zijn voor de huidige en toekomstige inwoners.
Structuurvisie Den Haag 2020
De 'Structuurvisie Den Haag 2020' (vaststelling gemeenteraad d.d. 17 november 2005) is de toekomstvisie van Den Haag op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in regionaal perspectief tot het jaar 2020. De ambitie is om van Den Haag een 'Wereldstad aan Zee' te maken door de sterke kwaliteiten van Den Haag: een internationale stad, een stad aan zee, een multiculturele stad en een monumentale residentie, te benutten. In de visie zijn vijf kansenzones benoemd waar kansen liggen om de 'Wereldstad aan zee' gestalte te geven. In de kansenzones liggen ontwikkelingsgebieden waarin de ambitie van de structuurvisie het sterkst tot zijn recht komt. De kansenzones en ontwikkelingsgebieden worden uitgewerkt in masterplannen.
Het bestemmingsplangebied Benoordenhout - Internationaal Strafhof maakt deel uit van de ontwikkelingszone 'kust en internationale zone'. De Haagse regio huisvest een conglomeraat van internationale organisaties. De vestiging van het Internationaal Strafhof past uitstekend binnen de in de Structuurvisie opgenomen doelstelling om een wervend vestigingsmilieu voor internationale instellingen en bedrijven aan te wijzen en te creëren. Het plangebied maakt deel uit van een zeer gewaardeerd milieu voor internationale (non-profit) instellingen. De ligging aan zee en kwalificatie van internationale stad van recht en vrede bieden ontwikkelingsmogelijkheden voor de stad.
De Internationale Zone is vrijwel evenwijdig aan de kust gelegen langs de te vervolmaken hoofdinfrastructuur van de gemeente Wassenaar in het noorden tot Kijkduin in het zuidwesten. Met het verbeteren van de zogeheten Noordwestelijke Hoofdroute en de herinrichting van de openbare ruimte zullen de bereikbaarheid en de potentie van het gebied voor het accommoderen van de internationale instellingen en voorzieningen aanzienlijk toenemen. Het Vredespaleis en het World Forum (OPCW, ICTY, World Forum Convention Center en het in aanbouw zijnde gebouw van Europol) zijn de hoofdkernen binnen de Internationale Zone. Eurojust zal zich naar verwachting ook in deze omgeving vestigen.
De vestiging van het ICC op de Alexanderkazerne tegen de noordelijke duinen wordt, komend vanuit Wassenaar, het begin van de Internationale Zone en vormt hiermee een nieuw oriëntatiepunt. Verspreid over de zone vindt men de ambassades, internationale scholen en woonmilieus voor expats met een concentratie rond de Scheveningse Bosjes, het groene hart van de stad. De gemeente Wassenaar is als woonmilieu eveneens van groot belang voor het internationale vestigingsklimaat van Den Haag.
wijkplan
De Kadernota Openbare Ruimte (KOR) Den Haag is sinds 2004 voor de gemeente Den Haag het beleidskader voor de inrichting (eenvoud, harmonie en ruimte), het onderhoud (schoon, heel en veilig) en het gebruik (functioneel, veelzijdig en flexibel) van de openbare ruimte. Een goede afstemming is nodig tussen inrichting, onderhoud en gebruik. Er zijn drie kwaliteitsstandaards voor de openbare ruimte in Den Haag. Afhankelijk van de functie in een gebied, de cultuurhistorische waarde en de betrokkenheid van private partijen hanteert de gemeente een bepaalde kwaliteitsstandaard. Voor het plangebied hanteert de gemeente residentiekwaliteit.